Friday, January 30, 2009

January's collection

Dekat2 hujung tahun last yr- dalam 4-5 bln b4 tutup 2008, I really gila beli buku resepi. Kenkononnya nak buat collections walhalnya dah ada 1 file downloaded recipies dari internet, melayu, cina, western, indon, siam..semua ader..masak dgn tak masak jek...asal ada je sale kt kedai buku mesti aku terjah..so far ini le deretan buku2 resipi aku. Yang paling aku suka resipi from Chef Alex Goh, gerenti menjadi and sedap.


Selain dari tu aku tgh gila baca novel. Now my faveret utk collection dari author Sophie Kinsella esp utk."Shopaholic Series". Siap beli ikut turutan tu....

Untuk bulan ni, my current reading is Shopaholic & Sisters. Why I like this author sebab cerita dia mcm real la..sikit sebanyak mcm kena kt batang idung aku ni hah...

Tapi selain baca novel2 mat salleh ni, rohani pun perlukan santapan jugak kan..so, for this yr onwards I must include at least 1 buku utk rohani...dan for this month waiting list as below:

So, my resolution this year- mesti beli buku every month and must finish reading it b4 approach next month.

Thursday, January 29, 2009

ARGGGHHH tensionnya aku!!!

Hari ni sungguh menensionkan hidupku..heh bukan pape pun tapi bengang betul la dgn ePERMIT nih..sungguh tension..tiap kali aku pakai system ni utk apply AP (import permit) mesti aku akan mengalami nasib yg serupa...nak kena take a break dulu pas2 buat balik la ni nampak gayanya..ceh dah half day mengapply tp still tk ok2..ke aku yg buduh....isk..isk..isk..

Ok since take a break kan..sekarang ni pun time lunch tp aku tk keluar lunch pun, bawak bekal hari ni..baked pasta tapi tk mengancam kalbu..patutla ifah macam tk mau bawak..maybe tekak dia dah terasa tak bestnya pasta mommy hari ni...tapi aku berkeras jugak suruh dia bawak...dgn muka tension dia pun bawak jugak bekal mummy yg tak sedap nih...kesian anakku itu asyik je kena paksa ngan mummy dia ni..Well i shud try to be flexible with her next time..kesian dia..
So, nak hilangkan rasa mual baked pasta aku tuh, aku makan la beberapa bijik limau mandarin yg disedekahkan oleh our Chinese contractor. Sedap la limau ni pasal tak rasa macam yg dlm kotak yg I think rasanya mcm tiruan jek..yg ni rasa segar bila kopek kulit pun still ada percikan2 dr kulitnya tu mcm orange yg diimport itu; well if u compared those 2, satu yg kulit ala2 kepek dgn yg ni, rasa dia lain ler..but this one not so sweet which i think close to natural taste while the kepek one mcm dah artificially sweetened and yang ni buah dia tak la besar.
Hmm..I'm full with 3 mandarin oranges.

Ni nak citer pulak pasal anak2 ku yg 2 org tu. Malam tadi gaduh..cubit mencubit, tendang menendang, adik cubit kakak, kakak balas peh2 kakak nangih, then adiks...seperti biasa kakak kena marah coz she treated adik macam la adik tu umur sebaya dgn dia, walhalnya 4 thn beza oo. Then sebab mummy dah marah kakak so, to be fair kena gak babap adik..then trus dia nangis giler2...Mummy memulakan syarahan then asked adik to mintak maaf from kakak coz adik yg start dulu..dah cium tangan kakak n kiss pipi kakak, then kakak salam n kiss adik both become happy semuler...nanti I upload gambaq depa dua ni after the apology session.
Itu je utk hari ni..now back to my epermit application..see ya!!


Seperti dijanjikan, tu la dia gambaq depa 2- org ni..masing2 dah lepas nangis n lepas mintak maaf. Lepas cium tangan je dah boleh terus peluk sakan...tulah org kata air dicincang takkan putus...anyway, my AP dah pun approved selepas digodek2..hehehhe..tulah..selalu jek cenggitu, lepas take a break dr apply, mesti dah boleh approve..apa punya badi la nih...

Friday, January 23, 2009

Tulislah Kenangan Itu Demi Anak2mu

Saya baru saja selesai membaca title diatas dr laman blog http://saifulislam.com. Beliau seorang penceramah, penulis dan macam2 lagi. Banyak interesting articles yg boleh dikatakan senang bagi kita memahami dgn lentuk bahasa yg ringan tapi diselitkan dgn pengetahuan yg luas. Best!..actually my friend yg kenalkan saya dgn blog ni, so worth to read. Ye lah..kita ni asyik terulit dgn pesona dunia, jadi sekali- sekala inject dgn ilmu rohani dpt jugak menyegarkan jiwa..lama2 insyaAllah kita mungkin dapat jadi seorang hamba dan insan yg lebih baik...

Anyway, tersentuh jiwa saya tentang title di atas..benarlah..niat saya menulis blog ni adalah utk tatapan anak cucu bila diri ini dh hilang dari dunia ini..jadi biarlah saya teruskan dgn blog ini supaya ingatan anak2, cucu, cicit terhadap diri ini tak luput disamping kasih sayang sejati yg mummy curahkan untuk anak2 semua..semoga dgn kasih sayang ini berserta blog ini menjadi pusaka yg kekal abadi dalam diri kalian semua.

Ingatlah segala pesan mummy; apa yg baik dari mummy- peganglah ia sampai bila2..tapi kalau yg buruk dari mommy lemparlah jauh2, jgnlah diikuti wahai anak2ku...mummy juga manusia biasa yg serba kekurangan tetapi saban hari mommy cuba utk menjadi yg terbaik.

Semoga anak2 mummy akan sentiasa dilindungi dan rahmati Allah dan semoga anak2 mummy sentiasa diberkati, jadilah insan solehah dan sentiasa mendampingi Al- Quran dan Sunnah semoga anak2 mummy berjaya dunia dan akhirat..AMIN.

Webfetti.com

Mummy

Thursday, January 22, 2009

gathering kawan2 lama


Pagi hari Ahad, 18th Jan. 2009. Orang lain maybe ada yg masih berkelubung tidoq tapi kami segeng ni pagi2 dh keluaq utk gathering..ishh lama siot tak jumpa mereka ini, almaklumla masing2 dh besaq..pilih la haluan memasing..ada yg dok kayell, ada dok rawang ada jugak dok kt shah alam n ada yg len tu merata2 lah...

Initiated by cik Jatt (masing single n available; org2 bujang maner yg berkenan ngan cik kak ni meh la masuk meminang, minah ni bukan kaki rewang tapi sekali sekala nak jugak la org belanja dia makan kat tpt best2 kan, n dia ni rajin masak esp kalau ada org yg sudi teman dia makanlah..tapi dlm suker2 masak pun still lagi dia hutang lasagne utk bagi si penulis ni makan..adoilaaaaa jatt bila hg buleh masak kat aku nih????penasaran dah ni, nasib bek aku x peknen)- huii panjang laks promo utk minah ni.

Lepas setuju lebih kurang utk jumpa weekend ni, kami pun start berSMS dok tanya masing2 nak bwk apa..Memula si Mona to mengofferkan diri utk masak nasik lemak, last minute, kensel. Dia pun x jadi join. ada hal katanya. Kendian, Se offer utk buat nasik lemak tp sambal x buat..so I le buat sambal. Jatt buat sambal petai udang, Yeop( bukan lelaki tau tapi wanita yg come lote, saper2 berkenan boleh call mintak no tpon...available tapi wajib lelaki2 budiman saja yg call ye..else.... sorry...)Yeop masak macaroni cheese, anakku yg sulung cakap macaroni yeop sedap..adake dia suruh mommy dia pulak buat macam gitu..alamat kene kursus dgn hang la yeop..Owh me myself bawak apa ek...sambal utk nasi lemak, kek pisang, kek coklat n chicken pie. Along seorang ibu beranak 3 yg semua lelaki all the way from Setapak...memusing2 kawan tu mencari tpt kita org melepak..Ishh jenuh jugak la nk mencari si Along ni sampai lapo perut..kekekekek.Termasuk dalam gathering tak rasmi ni are my husband, Se's husband,

Kesian kat depa ni bukan apa, pasal tpt gathering kitorg ni secluded sket, dr jalan besar mmg tk nampak, we gathered at Taman Awam, Sek. 10, Shah Alam. Tpt cantik tp tk de org..best2..kalau sesapa dok tanya kt mana actually taman awam nih..alaaaa...betul2 sebelah spg4 kt Concorde Shah Alam tu... Then ada playground so budak2 boleh la main. tak kacau org2 tua bersembang, lagipun suami2 budiman ada tolong jaga anak..mak2 ni pakat nk bergosip n chatting.

Ok...cukup le setakat tu..layan gambaq...BTW kami pakat lupa nak ambik gambaq makanan...thehhehe...excited nk sembang n perut pun lapaq giler...

Tuesday, January 20, 2009

SAVE GAZA, from Children to children

Weekend kali ni mmg full of activities..eventhough hari Khamis n Friday tu aku demam, tp since my husband balik dr outstation lebih awal dr biasa so dpt la aku mencoverkan diri...Friday MC tapi melepek jek kt rumah..melepek2 pun kena jugak htr anak p sekolah almaklumlah- lone ranger..sejuk menggigil u..makan ubat pun lambat no nak kebah..makan pun tk lalu tp yg paling best sudah terasa lemak2 habih terbako...alhamdulillah..hari ni still blom recover sepenuhnya tapi boleh jugakla bangun..tak boleh bangun kalu, anakku soheh kena ponteng sekolah. yelah pak depa tiada disisi. Ishh..ni nak citer demam ka nak citer weekend nyer story???ok..ok..citer weekend.

Hari Sabtu 17th Jan. 09- the whole family of us p attend demo so called "From Children to Children of Gaza" in conjunction with the Palestinian Week held by my doter's school to protest against Israel attack on Gaza. There's a charity sale in which all profits will all be donated to the AMAN PALESTIN BHD the NGO who will use the fund to buy necessities to help the refugee. Talk was given by the volunteer- Pn Hashimah whom I shld tabik springggg..she's so great as at her age she still manage to left everything behind, her career, her life here in Malaysia to help the Palestinian to gather life after the disaster. She had visited a number of refugee camps which scattered around. There all nasyeed performed by the students to increase the spirit of Ummah to act against the bloody Zionis. Jadi sama2lah kita mengambil iktibar dari peperangan ini. Yahudi ni memang pengkhianat yg sememangnya tak boleh dipercayai. Now, my kid dah tak nak makan burger segera tu lagi dah and few products, she even asked me to carry the leaflet of products that we shldn't consume coz kesian kat budak2 Palestin. Well she's so innocent..mana taknya bln 5 ni baru 6 thn. Macam tu la jugak anak2 kat Palestin, they are still young n innocent tapi kenapa anak manusia sanggup tgk anak2 kecik tu hidup tanpa mak bapak n sedara mara atau kena tgk mak bapak, kakak, abg dan adik dibunuh dgn kejam di depan mata mereka sendiri..
Sedar atau tidak, anak2 Palestin ni sudah tertanam nilai2 jihad dlm diri mereka sejak kecil dek kerana kekejaman tentera zionis and sesungguhnya bumi Palestin itu adalah bumi perjuangan.
Anyway, tengokla gambar2 tu..

video

Monday, January 12, 2009

SELAMAT PENGANTIN BARU CT!

actually masa cuti Maal Hijrah yang baru ni, I did attend my cousin's wedding (from my father's side) kat kampung- Kpg Guar Kepayang, Pendang, Kedah. Since Raya Haji pun kitorg tak balik so this time mmg best la dpt jumpa makcik2 n pakcik2, tok (belah abah)n newly wed tok wan n tok baru (belah mak) and cousins.

Selamat Pengantin baru utk Ct n husband org Pilah. n3 baru nak masuk hari ni ..dah 3 minggu depa kawen..anyway org kuat pada kenduri kali mi is my cousin nih..nama penuh Muhd. Murshid bin Mukhtar. Sekarang study kt UTM Skudai. Sebulan dok kampung without parents dia..cayalah..mmg pecah record..Dia la yang tolong mengemas keliling rumah, siap tolong buat pelamin and hantaran....hari kenduri dialah dikalangan org yang paling bz..tabik springgggg!!!
gambaq pengantin baru seperti di bawah:

Untuk Ct mariam n suami...harapnya berbahagialah hingga ke akhir hayat...........Amin.Menu hari tu, nasi daging (daging ni dimasak sekali dgn nasi) signature dish kat kampung ni yang rata2 mmg org Pattani..cicah dgn air asam, udang masak asam, ikan siakap masam manis, daging masak palembang- style kenduri jawa lak ni, jelly n puding. Minum air Bandung.

Lepas penat berkenduri kendara kami mmg plan nak p piknik or p theme park utk bawak anak2 mandi- manda. Since my SIL cuti dr jumpa pesakit dia, dia sajes kami semua p Carnivall kat Cinta Sayang Resort , Sg . petani. Ni first time la kitorg p sana, for my SIL's family this is their 2nds. Anyway, kak Nurul dgn berbesar hatinya telah belanja semua org utk trip kali plus guna keta dia skali utk angkut all the anak beranaks..Tengkiu mdm contributor..

Sampai kat Carnivall yang tak luas sgt tu dah 10.30pagi. About 1/2jam drive dari rumah. We really had a great time and the kids enjoyed themselves..tapi dah pukul 12.30 budak2 ni dah sibuk lapar..so kena gerak untuk balik la ni nampak gayanya....About 1.30 kami keluaq then singgah kat Tesco Sg. Petani for our lunch. saya makan nasi ayam- yg special kt gerai nasi ayam tu, kita boleh choose ayam apa yg kita nak- ada roasted, percik and ayam berempah..I chose ayam percik..hmm sedapla...it only cost me rm3.50 tapi mmg best...sesapa yg singgah Tesco Sg. Petani tu, p la makan nasik ayam kt foodcourt dia...sedap...then lepas makan nasik mata ni nampak pulak kedai jual waffle..i can't remember nama kedai dia but there's a variety of flavour..ada manis ada savoury. Biasa kedai waffle yg chek jumpa selalunya just ada butter n peanut butter, jem or chocolate or with ice cream tapi kt situ boleh letak tuna, letak teloq n I requested for Belgian Choc n Almond tp dah habis la pulak...so trus x jd beli..so, after that terus balik...dlm kereta the children mmg penat habis...semua zzzzzzzzz...including my husband...tinggai le pilot ngan co pilot dia nih buat peneman..ikut hati co pilot ni ngantuk jugak tp kesian kt pilot tu..kang dia pun sama tertidoq nayaaaaaaa.........
dgn n3 kali ni termaktublah sudah semua kesah hari cutiku selama seminggu itu......SEKIAN...




Wednesday, January 7, 2009

Year End activities- 2008

Minggu2 terakhir 2008 kami sefamily balik Aloq Staq- as per previous n3. In my mind masa tu nak bawak my family merendek sekitar historical sites around Alor Star- actually 2008 adalah genap 250tahun penubuhan kerajaan since zaman Kedah Tua dulu2 kala and 2008 merupakan Jubli Emas untuk zaman pemerintahan Sultan Abd. Halim Muadzam Shah. Maybe sound like not really interesting tapi yelah anak2ku yang hidup di Selangor ni harus dibawa melawat ke tempat2 macam gini jugak..kalau tak selamanya la generasi muda ni tak menghargai dan memahami macam mana negara, negeri, kampung, pekan yang ada sekarang ni bermula. And as for me, setiap kali nak bercuti or berehat, harus ada temanya....be it adventure ke, historical visit ke, riang ria ke, picnic ke, makan2 ke...apa2 la yg terlintas difikiranku..

Malangnya, masa balik baru ni, kononnya historical visit, tapi tpt2 historic tu tak la pulak divisitnya. We just visited 2 sites- Muzium padi and Alor Star Tower. Itu pun masing2 dah keletihan and asyik merengek lapar je...dah lepas makan apa lagi..ngantuk le...anyway brief explanations pasal these 2 sites untuk sesapa yang nak melawat lah...

Muzium Padi- ini utk commemorate Kedah sebagai Negeri Jelapang Padi Malaysia, betulke???
betul..betul..betulll.....kalau tak caya, hah nanti naik la Menara Alor Star tu, and u can see the demographic, kat Bandaraya Alor Star je yang ada sekelompok besar penempatan..beyond that semua menghijau dgn sawah bendang- so stretchful...Dalam Muzium padi ni, ada info pasal devices untuk menanam padi dr zaman dulu sampai la pertanian moden la ni, then ada sample2 beras and kt atas ada platform yg berputar..tapi muzium ni rasanya kena pelbagaikan lagi aktiviti and brg2 pameran coz mcm tak berbaloi dgn harga tiket. Sikit sgt bhn pamerannya..I think diorang kene buat demo tanam padi ka..tumbuk padi ka..instead of just show the items.

Harga tiket: RM3 utk dewasa, Rm1 utk kanak2 and camera RM2.

Some pics of us kat Muzium Padi




Lepas tu kami ke Menara Alor Setar- Menara telekomunikasi yag ke- 19 tertinggi di dunia yang diselenggarakan oleh Telekom Malaysia Berhad. Kat atas ada Restoran Berputar Seri Melayu- mcm Menara KL la jugak cuma ni pendek je, Menara KL is ke 4 tertinggi di donia ni.
Some pics of us:




Monday, January 5, 2009

My dotter's 1st day at school

Today my first daughter Ifah goes to school. About an hour later she'll complete her day 1 at school. I wonder how it was like. Her school name is Integrated School Shah Alam, located at Sek. 4 Shah Alam. It is an islamic integrated school which means it integrates the diniyaah and KBSR subjects, the school mission is to create a soleh and musleh individu.
I like the school principal actually, the way she transformed the education environment. Totally against the usual learning method. Anyway this is my experiment and my 1st daughter is my so called Guinea Pig. Well I dont have any intention to jeopardize her future anyway, please dont get me wrong. I just want her to experience things that I never ever have to experience before. I dont want her to study without knowing the geist inside. I want her to know the reason why we learn this, and why we learn that. There must be a reason for anything, for everything which exists in the whole wide world. Look from different perspectives as a person on everything and always relates the creations with the one and only CREATOR. Anyway, thats what they claim how they teached the children. In anyway, we just give what we think the best for her and hope in return she will gain the best for herself and will give back the best to everyone.
I know I can't teach them better, but I can do the follow ups plus we as parents can learn from what they learnt too. I'm not a good daughter, a mother or a wife but aiming to be better everytime.

Dah la mommy apa benda dok meraban lebey2 ni.......baru sehari wei...kekkekkek...papehal pun look at her with the school uniform. Im in hurry this morning tu yang dapat gambaq ni je nih..