Wednesday, April 29, 2009

I admire the coziness of this cafe

Hmm..my dream..dream..dream...i like this kinda style. Still in my mind..donno when shud I materialise it. May be soon, maybe later...i got few white colour furniture..very few..so minimal..this afternoon me & collegue went to SACC Mall for lunch. Thinking of buying some chicken sandwich for a collegue, so we go to this cafe..after so long I really admire the concept and its coziness..


I like the colour, i like the deco...v v v much.

a lil' catch up 'bout the 2 Zarrifas

*Pic above ehsan from http://www.sunwaylagoon.com
Zarrifa Hana- starts her day with full of excitement. At this hour, Ifah may be already on bus to Sunway Wildlife Zoo (previously known as Sunway Petting Zoo). For those who never pay a visit here, I think you should. The entrace ticket no doubt a little bit pricey compared to Zoo Negara but you can touch most of the animals. You also can experienced Longkang fishing, touch the baby croc, miniature horse, birds, snake, ride the ostrich etc. The ambience is very nice, very interactive and clean. Its cool!!
Ifah is so excited and reminded me since yesterday that she doesn't need her school bag instead must used her 'Go Green Bag' sponsored by Kerajaan Neg. Selangor for the 'GoGreenMuslim' Campaign organised by her school.
For her day trip, I only packed her a packet of biscuits, a bottle of drinking water & half pita kebab. Itu pun dia dah bising tak nak bawak. Ifah starts he day with happiness.The chubby chick above is the 2nd Zarrifa. When you ask her, 'What is your name?' She will say Adik. Bila acah2 dia..ye ke ni adik...nama adik sape?..she will say 'Fofhiee..' Fofhie means Sophie...hehhehe..so pelat. This morning I drove her to the nursery. Suddenly before we manage to be in the car, she tumbled down..oppss..tergolek2 dari 4 anak tangga..my house has so many tangga...I'm so panicked and threw all the bags I carried, by that time she stopped tumbling. Kepala dia terlipat dgn kaki kat atas..but nasib baik dia jatuh tu dgn slow motion but still I unable to catch her. Pity her..after few seconds she starts crying saying that 'Kepale sakit'. I massage here and there after few minutes she said 'Dah tak sakit dah'. Kesian sangat kat si kenit ni kan...She always experienced minor accidents coz she wants to be independent. Like when we climb up or down the stairs, she always doesn't want to be assisted. When she do things she always want to do it by herself. So how laaaaaa.....kesian anakku itu.....hopefully tak de pape la kan...

Monday, April 27, 2009

Makanan Nostalgia: Edisi- Sengkuang calit

Last weekend, I missed my old days, specifically what we ate those days...during recess time, after school and oldies kind of junk food which I usually consumed while waiting for my school bus to come and fetched me home.

For this edition, let me introduce....*drum roll please..* Sengkuang Calit. Masa tu sekolah rendah, Sekolah Kebangsaan Tunku Raudzah kat Derga, Alor Setar. Habih sekolah tengah hari tu kena tunggu bas sekolah kat Sultanah Asma School. Actually cuma sebelah menyebelah tapi separated by a lorong and there were some mobile stall. Alah bukan jual pape pun cuma jual air and rojak buah, ais krim etc..tapi salah satu produk pak cik tu adalah sengkuang calit n nanas calit. Slice of sengkuang calit dgn kuah rojak tabur dgn kacang. Makan di tengah2 terik mentari dgn sebungkus air grape..Satu slice cuma sekupang..pergh sejuk anak tekak..tapi sekarang kt lorong tu dah tak dak lagi dah stall2 bergerak tu..lagipun budak2 sekolah dah tak boleh beli makanan kt luar kawasan sekolah kan..


Since kat rumah ada sebotol kuah rojak Mak Bee yg siap ada kacang lagi tu, sengkuang pun ade..apa lagi I introduced it to my husband- resultnya......hmmm he liked it!!! tak caya???try le sendiri kat rumah..nak lagi nostalgic..setiap lapis sengkuang tu lapik la dgn sehelai tracing paper yg dh di gunting ikut size sengkuang...MELETOPZZZ!!

Blunder Tapai

Blunder ni nak kata roti tp macam kek nak kata kek tp pakai yis..so its in the mid range la..boleh kata hybrid la ni. boleh ke kita kasi namanya as "ROKEK"...hihihi tk commercial langsung..neways..this recipe from Indonesia, if i'm not mistaken ada unsur2 Dutch. Tapi Blunder Tapai ni selain tpg, tapai ubi di gunapakai dan some choc chips di letak kat dalam and rasa dia wow not badlah...I'm adapted this recipe from Majalah Sedap edisi Malaysia..can't remember which edition it was, but its nice and something different. Will post the recipe later kay..

Pai Tee

Semalam buat pai tee utk my my ofismate- Kak Yaz for her doter's birthday party. Kulit paitee tu siap hari Sabtu. Pagi semalam buat inti. Dah lama tak makan benda alah ni...last makan yg mak buat masa sekolah rendah dulu..besar2 ni cuma makan kt kedai nasik ayam yg masuk kat dlm iklan Tv tu je..itu pun dh lama x jengah. This is my first time buat kulit pie tee sendiri. Resepi dari Hidangan Istimewa Nyonya dari Singapura but inti tu di olah sendiri.

Untuk kulit pie tee:
125g tpg gandum
1 bj telur
secubit garam
1 cwn air
*Masukkan kesemuanya ke dlm blender- blend it out then biarkan 1/2 jam terus boleh di gunakan.
*Celup acuan pietee ke dlm minyak(minyak mcm deep fry)
Biarkan acuan tu panas, then celup dlm adunan tpg tadi.
Kemudian, goreng rendam
Biarkan menguning kemudian angkat..make sure tk kemek la, kalau tak susah nk isi inti.
Bahan inti (my recipe):
Seketul sengkuang- di parut kasar
seketul carrot- di parut kasar
3 btg kacang panjang- di hiris halus
taugeh
2 ulas bwg putih
udang sayur
udang kering
seketul/ separuh kiub ayam
garam dan serbuk lada hitam
* Tumis bwg putih yg di tumbuk dgn udg kering hingga naik bau, then masukkan udg sayur, garam, kiub ayam, carrot dan sengkuang. Masak hingga sebati kemudian masukkan kcg panjang, dan taugeh. Dah masak masukkan ke dlm penapis dan biarkan air tersejat. Kemudian boleh di isi kedlm kulit paitee. Boleh serve dgn sos atau makan begitu saja.

Friday, April 24, 2009

Travelog Haji

I finished reading this book this afternoon. Written by Prof Muhd Kamil Ibrahim- Prof from Accounting Faculty kt UITM Shah Alam. Half way baca Travelog ni, dada berdebar2 sgt, and air mata turun bercucuran tanpa di paksa2. Donno why. The way he wrote taklah puitis mana tp I donno..its just a true story tentang perjalanan hidup Prof sebelum, semasa dan selepas mengerjakan haji. In fact, banyak pengalaman beliau dpt kita guna sebagai panduan hidup esp sebagai guide semasa mengerjakan ibadah haji. Really motivated! Recommended readings for all!!!

Tomyam Udg Galah

Last Monday terserempak dgn Pasar Malam kt Sek. 18, then ada jual udg galah. The price waaayyyy cheaper as compared to Pasar Sek 6 (so called Pasar Mak Datin) So, terus tangkap masuk bakul but i just bought less than 1kg..Family kecik la kata..beli byk2 jenuh la pulak kan..Memandangkan minggu ni zaman malas melanda..tak tau la pesal..kalau u alls tgk mmg tk de n3 masak dlm minggu ni kan..hmm tu la dia dok pikir la bila nk ngabih kan stok udg ni..lagi 2 hari dh nk masuk minggu lain pulak kan..So, pagi td merajinkan diri masak tomyam utk lunch n dinner malam ni..tp sorry la tk dak resepi best pun coz i suruh cik ADABI siapkan rencah tomyam for me. I just koyak peket tomyam putih then pour half pot with air, biar mendidih then masukkan udg galah, carrot, dan sotong, biar mendidih lagi pas2 bubuh la sayuran yg anda suka, saya letak cauliflower n mushroom plus fish kek yg dipotong nipis memanjang, then masukkan jus limau kasturi utk dptkan kemasaman yg diimpikan, biarkan didih lg n taraaaaaaaaaa..jdla tomyam kuah putih. BTW masukkan jugak daun limau purut, bwg besar yg di hiris, halia, lengkuas dan serai utk menambah aroma.

Thursday, April 23, 2009

Save the Turtle- Save the Eggs Campaign

This morning I received this letter from WWF. As I told you I consider myself as green peace society. My future plan (when all my children grown up n I have more time for myself) I want to really get involved in this nature voluteer kinda job seriously. Hope Allah will grant my du'a. But at this momment ini je yg dapat dilakukan. I also received these post cards and a souvenir from WWF. So guys, especially those in Terengganu or anywhere as long as u still footed on earth, please DO NOT consume turtles' eggs or any other exotic animals which faced with extinction. Please save for our next generation. Please love our nature.

KL International Book Fair

Semalam aku ambik half day leave for the above purpose. Lepas meeting ngan customer trus cabut p KL, tp parking keta kt komuter station. Dalam hati cuak jugak coz last week my fren ada hilang keta kt komuter station, in fact that was her first time go to work by train. What a nightmare. Kesian dia..tapi alhamdulillah my car ok..selamat.
Actually last weekend pun dh p dah with my anak beranak ngan husband sekali tp tau la kalau p tempat2 cenggini mana la boleh bwk budak2 kecik mcm depa tu..really not advisable..Tak sempat nak kelebek..nak lagi Si Sofea tu mana la boleh pegang dia lama2..asyik nak berlari je..dah la org ramai..lega dapat p lagi. But then dapat la beberapa buah buku (not novel this time coz ada 2 lagi novel yg belum start baca beli fr nearest bookshop last mth) then subscribe magazine for Ifah with real bargain plus dpt on the spot free gift lagi- t-shirt and non- woven bag. Hmm..plan nk beli a set of buku bahasa arab for Ifah pasal hari tu dia merajuk2 dah siap nak nangis lagi tu..but then still tak kesampaian jugak semalam..hmmm..kesian..but will get one for her next month InsyaAllah..yelah its important for her sebab kalau tak beli buku tu, mummy dia pun tk reti nak ajaq dia coz mommy tak penah pun blajaq bahasa arab nih. setakat kitabun tu reti la.. Below is one of the booth yg dilawati- I subscribe her the magazine at this booth. Comelkan katun budak tu...

Monday, April 20, 2009

Nursery Rhymes Nite

This week Ifah will be having her 2nd test kat sekolah. So, malam tadi we all buat some revision la. Suddenly adik bangun dari tido coz ptgnya we all p International Book Fair kat PWTC. Sampai rumah dia kepenatan la tu, lepas minum susu terus tertido. Bila bangun mula la meragam. Nak berkepit ngan Mummy je..so after I gave Ifah some questions to solve (Math coz today test Math n BM) I played with Sophie while singing some oldies punya rhymes. Baru la mood dia ok lepas tu. So, bila kakak finished her work dia pun join we all.

Mula2 kitorang nyanyi Nenek Si Bongkok 3, lepas tu, When you're happy, Tepok Amai2 n Twinkle2. Tapi I just manage utk ambik video yg last 2 saje. Boleh la layan. Tgk la si Ifah yg cekeding tu tgh tayang badan. Tak seksi langsung.

video

Es Pic

Tak complete makan kalau tak minum kan..Es pic ni begitu menyegarkan. Resepi sindri bikin. I blend ice cube with half bottle of 7up with lemon & lime flavor. In the serving glass, pour peach syrup (from can) then decorate with slices of peach (from can) then fill in the glass with the ice blended. Ready to serve.

Acar timun/ Jelatah

Ini le couple nasik seafood tu. Saja je tambah cili lebih2.
Cara nak membuatnya mcm my mom punye je..simple.
Timun and carrot di hiris nipis, begitu jugak bawang besar dan cili besar and cili api.
Masukkan 2 sudu gula dan cuka, kacau hingga gula dan hancur, kemudian masukkan semua timun, carrot, bwg dan cili. Gaul sebati dan serve.

Nasi Makanan Laut (Seafood Rice)

This menu for lunch last Saturday. Sempoi sangat esp utk zaman2 malas gaban melanda diri. Tak yah masak lauk..semua dilambakkan dalam periuk dan terus hidang. Resepi collect dr Majalah Saji. Since tak de sayur puaih le teman memikir apa nak di 'gu' kan dgn nasik ni ye..sebab nasi ni tak pedas dan tak bersayur. selepas beberapa minit datang idea, saya servekan nasi seafood ni dgn acar timun atau setengah tempat panggil jelatah. Nyata padanan ini sungguh kena, jgn lupa letak lebih cili api. Nasik ni pulak tak sempat nak bermekap dah, trus je kena candid camera..kesian nampak pucat je kan..tapi pape pun rasa boleh tahan la...
So, lets see the recipe:
Bhn2:
4cwn beras basmathi- di cuci dan di tos
1 labu bwg besar- di mayang
halia- di hiris- agak dlm 5 hirisan
campuran kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang utk menumis
daun pandan utk mewangikan nasik
2 btg serai- dititik
Tomato- di belah 4
31/2 cwn air
3/4 cwn susu cair
minyak/ butter/ mentega utk menumis
garam dan gula secukup rasa
Seafood- saya pakai sotong, ketam dan udang (kalau suka boleh masukkan mussel/ lala)
Cara2:
1. Tumis bawang, halia, dan rempah hingga kekuningan dan naik bau.
2. Kemudian, masukkan serai dan daun pandan. Masukkan air, susu cair, garam dan gula secukup rasa dan juga seafood. Biarkan mendidih.
3. Bila mendidih, masukkan beras dan buah tomato. Kacau dan tutup hingga nasi masak.
Dan tu sedia di hidang.

Thursday, April 16, 2009

Canai Roll with Tuna Fillings served with Blackpepper Beef

Ini dinner utk my husband-
Canai roll with Tuna Fillings Black Pepper Beef


Roti World with creamy mushroom soup

Sesambil blog hopping semalam, in my mind dok ligat pikir apa nak di masak utk dinner. Sekali tu masuk mamafami punya blog, nampak dia buat roti world ni..memang dah lama teringin nak buat dan alhamdulillah semalam dah di materialised kan.
Just Mummy je la yg dok cicah roti ni dgn soup, Si Ifah just makan soup saja, Sophie pulak just have the bread instead of soup. Abah depa ni pulak I made separate dish.
Anyway, resepi utk Roti World ni as below:
2cwn tpg roti
1/2 cwh tpg gandum
2sdt susu tepung
11/2 sdt yis segera
1 sdt garam
2sdb gula
170ml
* Campur semua bahan then uli menjadi doh. (Air tu di nasihatkan masukkan sedikit demi sedikit), kemudian, 2sdb shortening dimasukkan dan uli hingga tak melekat di tangan.
Tutup doh dgn cling film dan biarkan hingga its double its size or about 40min. Then, punch out utk keluarkan angin dan bahagikan doh ke 2 bahagian dan bulat2kan. Biarkan doh tu rest lagi selama lebih kurang 10min, then bakar dlm preheated oven at 170C for 30-40min atau hingga nampak bhgn atasnya dah brownish. Then potong bhgn atas roti dan korek keluar bhgn dalam, masukkan mushroom soup ke dalam roti, sedia utk dihidang.
* Malam tadi i just used Campbell mushroom soup sebab dah lambat for dinner.

Wednesday, April 15, 2009

Funny things 'bout bloggin'

Hari ni tak dak n3 pasal masak2 tapi nak citer sikit pasal few funny things yg terjadi pada diriku sejak obsess dlm bidang blog- memblog nih..rasanya semua blogger pun mcm diri I ni kot..tak pun aku sorang je ke cenggini??

1. Kalau dulu pegang kamera bila p jalan2, atau pun time raya (itu pun pagi raya je) atau pun time birthday..tak penah langsung..di ulang TAK PERNAH LANGSUNG..or NEVER EVER pegang kamera utk ambik masakan ku yg tak seperti mana ni..tapi sejak ada "buku wajah"- FACEBOOK & blog ni masakan sempoi pun boleh ambik gambaq..ishh kelako2..tu lah org Kedah pangge "CIWI".

2. Masak...sejak ada foodie blog ni..boleh dikatakan semangat nak memasak tu mencanak2 la..kehehehe..kalau tak malas manjang..that's the positive side of having so called foodie blog. Sampaikan boleh ada koleksi buku resepi. Dulu2 asyik dok cakap kat mak je kan..now I think I'm worst than my mother.Every month I will buy at least one cookbook ataupun mag. Kdg2 my husband sampai nak salah anggap wife dia ni masak utk dia ka atau utk masuk blog..ada ka lagu tu..ish..ish..ish..that's may be considered the negative side of it.

3. Make new frens. Of course di kalangan blogger jugak kan..cumanya I considered myself as bukan seorang blogger tegar la..kalau yg tegar tu every hour ade n3 ye tak...plus boleh jugak mengikat tali silaturrahim dikalangan new frens n also xisting frens.

4. Make myself more IT literate. Kalau tak haram nak kelebek segala mak nenek yg 'IN' sekarang ni kan..Ni le penyakit utk 'senior citizen' mcm I ni kan..hmm senior sgt ke?? pemalas kot. teruk kan.

5. Masa photoshot masakan tu kdg2 takes time sebab kenkononnya nak ambik angle yg cun2 ler..sampaikan my husband n kids siap tanya lagi 'Bila boleh makan ni?' My brother siap bagi petua tu utk dptkan gambar yg cun (he's a photographer anyway)..hope I can improve my skill.

6. My father pun terkejut anak dia ni ada blog. hahahahha..mana daknya dia ingat blog I ni mcm blog2 politicians tu kot. Siap boleh tanya tu ada ka org baca blog awak ni??hmm just wonder ada ke org baca ek..??!!

7. Virtual Diary..actually the main reason why I also wish to have my own blog is because I want to commemorate our sweet, sour, salty & bitter memories with the attachment of virtual cook book sebagai harta pusaka utk pewaris2ku semuanya...hahahaha

I think the above are some points which I can figure out when I entered into this bloggin' world ni..Maybe I had left some tapi the most important points had been listed above. Well, this bloggin' world will always cheer up my day anyway. Thanx to the technology & to the inventor especially.

Tuesday, April 14, 2009

Accident!!! Aduh..duh..duh..

Pagi tadi keluar agak cepat jugak, tapi p hantar dobi, then hantar Sophie ke Nursery, lepas tu Mummy seperti biasa p Office. Tgk ada parking lagi kt tpt teduh. Sempat ni nak reverse back. Sekali dah reverse tu, tanpa toleh kiri kanan, GEDEBANGGGGGGG...alamak, baru aku ternampak SUV kaler merah kat belakang...Alamak eksiden la pulaknya...ishh..tension2.. Hmmm keta apa tuh..hati dah cuak teruk sgt ke ni??
Tuan punya keta yg kena langgar tu pun keluar..its a Chinese Guy..dia pun kate.."Alamak..mcm mana ni??" Then dia masuk parking.
Alaa..Sorry la bang..aku cakap..I tak perasan your car just now...
Then tau dia cakap ape.."Tak pe la..I pun tak perasan..this accident sometimes when it happens it happen la.." fuhhhhh nasib baik la dia baik.
Dia tanya my workshop, tp my husband used to send his car ni ke USJ, a bit far, then dia punya workshop kat Padang Jawa ni je..so just left my hp number with him, so kalau ada pape nnt dia call lah... Ni bukan tompokan darah tapi serpihan kaca dari tail light kereta yg ku bawak ini.
Tgk la tahap kecederaan kete suamiku..hmm..harap2 ptg ni masa nak ambik budak2 bumper tu takla jatuh tengah jalan no...Malu siot kalau jatuh..takkan nak p kutip balik kan..kan..kan..hehhehe...Kete ni paling cepat nak kena repair maybe sabtu ni lah gamaknya kene tunggu my husband balik dulu..nak p sendiri tak sempat la beb!!

Ayam Gulai (Style Padang)

Malam tadi sebeno2nyer malas jugak nak masak. Tapi memandangkan my husband tu tak jadi outstation nak tak nak masak la jugak..kesian pulak. Kang kurus la pulak suamiku itu. Setelah di vote berulang2kali, semua angkat tangan nak makan nasik. So, mummy pun masak la nasik tapi lauk sejenis je..coz malas tahap gaban..gaban pun tak malas cenggini. Adoila..so pikir2 punya pikir maka jamu lauk pauk Padang la..semua bhn dah ada tinggai nak oles sikit sebanyak.

So, berbekalkan semangat kental, jadilah ayam gulai ni. Resepi di adaptasi dr Majalah Rasa. Malangnya tukang masak ni belum lagi merasa Ayam Gulai ni, but one thing for sure, suami dan anak2ku makan bertambah2..I guess its a good sign rite??? Kalau nak tau tryla ye..resepi kat bawah ni:

Bahan2:
1kg ayam- Better guna ayam kampung coz I'm using it..hahhahaha; ayam tu kalau kat kedai biasanya potong 6, tapi utk family kitorang ni nak mudah makan, potong kecik2 la
1 liter santan
400gm cili kisar

* bahan kisar
*500gm bwg merah
*100gm bwg putih
*100gm kunyit hidup
8 helai daun limau purut
3 helai daun kunyit
3 btg serai dititik
100gm gula melaka
Garam secukup rasa

Cara2:
1. Tumis bahan yg bertanda * sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar, gula melaka dan serai. Masak hingga cili masak.
3. Masukkan ayam dan perasakan dgn garam sehingga secukup rasa.
4. Masukkan santan, daun limau purut dan daun kunyit. Masak hingga mendidih dan sedia utk dihidang.

Monday, April 13, 2009

Monday Blues

Hmmph..malasnya nak bergerak..nak type pun macam berat je tgn..mcm nak balik rumah je nih...waaaaahhh ni penangan Monday Blues ke nih...so no n3 la hari ni.

Thursday, April 9, 2009

Shopaholic Series- The Final Chapter

This is the last chapter for this shopaholic series. Tinggal sikit je lagi nak habih..full of drama le kali ni. Memang la mcm real je citer si Becky ni..now she's pregnant and having a thot that her husband is having an affair with his ex- gf (fr those college days) who actually her obstrestician who trying to gain attention fr the husband but in fact her husband is not that type..he is loving, caring, romantic plus he's a millionaire. Best, try le baca...Got to finish it off by today coz kalau tak memang tak jadi keja la.

Our breakfast meals today

Dah 4 hari dah tak masak nasi kt rumah tu...suddenly tgh mlm td jadi ngences pulak bila tingat nasi goreng. Oppss..jgn salah paham..teman ni tak pregnant pun k..tp may be sebab lama dh tak masak nasi so teringin sgt nak makan nasi..so tgh mlm td la jugaknya masak nasik utk buat breakfast pagi..kakakakaka..so b4 tdo dh plan dah mula2 nak buat tu lepas tu buat ni then tu ..then ni....finally berjaya jugak la buat nasik goreng.
Ifah pulak buat seperti biase asyik mintak pasta.Sama je taste mcm Mommy dia suka sungguh makan pasta tapi I dont like cheesy pasta sgt- almaklumla kalau mkn byk kang kembang pulak Mommy ni kan..budak kecik biorkan makan byk cheese ok je..debab sikit pun nampak comel ja..kalau mak org ni debab ishh...cermin pun tk sior nak mandang.....dia order mac & cheese lagi. Adoii la..mommy ni belum lg dpt cari bhn utk improvekan my mac & cheese dia dh order lagi sekali...so, since mac dh tinggai sikit so I made for her Fussili & cheese tapi kali ni lagi la I merapu meraban...the bahans lain dr previous recipe..so just need to wait her comment ptg nnt. Kalau sedap ok..kalau tak sedap alamat berbaki la sat lagi. Neways I put plenty for her coz ptg ni dia ada swimming lesson n 1/4 dr baki tu for bekal adik.

Wednesday, April 8, 2009

Congratulations YB Nizar

Semalam ada 3 pilihanraya kecil, and my focus- Bukit Gantang. Alhamdulillah YB Nizar (PAS) menang. Actually I'm his secret admirer..hehhehehe...suka dgn style dia, humble, his education level, kehidupan dia..etc. and majoriti rakyat Perak feels comfortable dgn dia...cuma org yg tak dpt melihat saja yg masih menyangkal dakwaan itu. Eventho I'm not a Perakian tapi suka la tgk esp bila balik kpg singgah kat Perak whether kat Pekan ke, Kampung kecik ke...dulu susah benor nak tgk bendera parti dia kat rumah2..but after PRU 12 dulu, mostly setiap rumah masih terpacak. I'm not into politics tapi dgn YB Nizar ni my feeling a bit different. He talked about facts not nonsense.
To YB Nizar, May ALLAH Bless you & family always. Congratulations!

Adeh! deh! deh!!!

Pagi ni dgn perasaan yg sikit2 cemas, wonder whether my car (my husband's in fact..hehehhe) function ke tak pagi ni...tapi bila pk2 tang ptg semalam macam ok jek..rasa2 tak dak masalah kot pagi ni utk menghidupkannya menjalankan rutin pagi spt biasa...tapi as precaution we all turun awai sket..baru je eeeeeeekkkk trus keluar hazard lamp..adeh..deh..deh...konfem la ni dh tokleh pakai...so, dok tgk keliling..ishh mana ada cab nak lalu di pagi2 yg jem ni kan..pk punya pk..hah...toing mentol kuar..call my husband utk mintak dia tlg call abg dia yg dok dekat ngan rumah kitorg utk pick up n send us to our destinations...at first I called my biras (who is my BIL's wife le..tapi tk angkat) dlm hati ni konfem laki aku nk berletiaq ni kan..pasal semlm dia dh suh aku p tukar bateri dah, tapi degil sgt igtkan ok lagi..hah tu lah..tp suamiku ok..tak berletiaq..fuhhhh legaaa...kebetulan, Allah nak tolong pun, dia mmg kat area rumah kitorg..so Ifah dapat la sampai on time..before class start..eventho dia missed her daily assembly. Sat lagi wajib la aku tpon cina workshop suh p tukar bateri ketaku yg tersadai itu...
Wa tammat....

Tuesday, April 7, 2009

Momento fr Shanghai

Momento dr Shanghai ni dapat dr Rizal- my ofismate. Sie Sieh lagi sekali. Dia p training 2 minggu kat sana so kirim le sekali kan utk menambahkan koleksi FM. Thanx so much...

Mac & Cheese

Made this for Ifah utk bekal p sekolah. Dah request dr semalam..so I baked in small2 cup..Resipi from Martha Stewart tapi tak syok sangat la pulak..no I mean rasa ok tapi I like Kenny Rogers style..more creamery or anyone ada resipi yg best lagi boleh la share...I chose this one coz its simple and put some sausages, not bad though. Cuma part topping tu semacam ada crust pulak coz I topped with cheese and breadcrumb.

Hidden sausage roll

Made this last nite utk bekal pagi ni..mana sausage nye???
Kene kopek sikit, sembunyi kat dalam, topped with cheddar cheese..I'm using resepi dari Chef Alex Goh titled 'Hot Dog Bun' tapi tambah bread improver utk lebih lembut sikit tapi rasanya kena tambah bread softener jugak sikit ni coz teksturnya belum sampai tahap bakery walaupun rasanya dah ok!..need more improvement lagi..chaiyok2..

Fuhhhh legaaaaaa!!!

Pagi ni keta peniggalan suamiku itu mcm sikit miong ler...lepas balik htr Ifah n Sophie, tetiba je radio terdiam..masa tu enjin keta dh dimatikan..Ishh apahal pulak keta nih..??jgn la buat hal..then i tried to restart fuhh..nasib baik...idup lagi..Then setibanya kat ofis, nak masuk parking style side parking nih..yg agak mencabar skill..hehehehe..tup2 keta tu mati enjin n keluar hazard lamp...ihh nape pulak ni...adoi la...{Panic Mode}...cemana nak ambik budak2 ni nnt..alamak aii...dah la block jln..so, terpaksa la eden turun n tolak keta tu masuk parking sket...pas2 nak bukak boot dpn ada problem sket ngan kete tu...so, call budak ofis suruh turun..tapi bdk2 tu tak dak la pulak nasib baik brader "Hello" 2 org ada lalu so they all ni lah yg menolongku..rupa2nya wiring utk alarm tu ter"touch" kat socket n wire dalam dia...thats why keta tetiba mati enjin..Fuhh legaaaa banget..takutla kan pape jadi pasal my husband kan out station satgi ada apa2 hal ngan anak2 tak ke haru biru blues..Neways lots of thx to brader 'Hello', Ain and Che Kudin atas keprihatinan anda..Sie Sieh!!!

Monday, April 6, 2009

Menu di hujung minggu

Sabtu: Breakfast with Pau inti Kelapa Lunch: Otak2 Nyonya Style Lunch: Ikan Talapia Bakar Portugis Style

Ahad:
Lunch: Sambal Goreng Ikan Bilis dgn Kentang

Lunch: Kerang RebusTea- Time/ Medang: Tauhu Sumbat Dwi Cicahan (Sos cili + kuah rojak Mak Bee)

Thursday, April 2, 2009

Ifah: Episode Science Experiment

ishh diam tak diam dha 12.30pm dah pun..tak rasa masa berlalu..tu lah..kalau terlajak masa dah tak boleh patah balik dah kan..Episode kali ni nak cerita pasal Ifah semalam..Masa on the way nak balik rumah dia keluarkan 4 biji kacang hijau (mung bean). Katanya nnt nak letak kt kapas lepas tu nnt jadi pokok..
Kacang hijau yg Ifah punya 4 bijik saja lebihnya mommy tambah.
So, I asked her, "so, Ifah nak buat experiment la ni...utk Science ke kak?'
A'ahh..ada kawan Ifah dah jadi pokok dah banyakkk..katenye.
Habih tu nape Kakak baru nak buat??
Yelah dia std 2...Std 2 buat dulu baru std 1 buat...Teacher cakap kita kena tanam pokok banyak2...katenyer lagi..
Ooo..baru tingat, kat sekolah dia sekarang ada kempen "ISSA GO GREEN" baguih jugak tu tanamkan sifat "GO GREEN' to the children..I'm GREEN SOCIETY..I luv green very much..I would rather not to take plastic bag kalau barang tu masih boleh di pegang dgn tgn and I will always say to the shophelper/ shop keeper this word...
"Tak payah plastik la dik...save the environment"...kekekekeke..macam bagus kan..tapi tulah kalau semua org buat mcm tu tak la penuh ngan plastic our environment ni kan...Lebih mesra alam, dan banyak la tpt menarik yg boleh kita preserved. Lagipun dgn budak2 kecik ni la kita kena educate. Walaupun my action tu tak nampak significant sangat tapi kalau semua org take a little effort utk buat macam tu mesti jadi significant kan...Bak kata Abby (DJ Sinar FM tu) Kita bukan mewariskan dunia ini utk anak2 kita tapi kita pinjamkan dari mereka...jadi sayangkanlah bumi kita....GO GREEN!!!

Happy Birthday Sophie..Today You Turn 2!

Webfetti.com
Happy bithday to you.......Happy Birthday to youuuuu..Happy Birthday to Sophieeeeeeee........Happy Birthday to youuuuuuuu.........Clap2 Clap....
Hari ni birthday Sophie yg ke- 2...Ini le dia kek Sophie...Lady Bug Choc Cake.. She loves Choc cake very much. Plan before this nak buat butterfly tapi sebab kesuntukan masa, Mommy buat ni je la..pakai 2 peket kecik M & Ms...Bangun pagi tadi Mommy terus tunjuk kat si birthday girl ni bukan main suka dia..bila Kakak tengok dia pun requested for this cake utk birthday dia..ish tak syok la sama kan...
Sambil bakar kek tu Mommy masak Kari Daging pekat untuk di kawankan dgn Pulut Kuning. Kari tu biasa je la tak dak yg special sgt pun. Semua foodies ni Mommy hantar ke nursery Sophie utk makan dgn kawan2nya...Neways, semoga Sophie jadi org yg berpendidikan, bijak dan beramal soleh dan hidup di berkati dan di rahmati Allah selalu.

Wednesday, April 1, 2009

Sad & Sick !!!!

I'm so sad for knowing somebody. Somebody with all the negatives all around his/ her mind. Full of black aura..Never change for something positive..came out with all sorts of negative, bull shit words...I hate those people who always use the F words.
Mana kesusilaan and kesopanan sebagai seorang Muslim???????? I hate really hate that...!!!!!! and I also hate for those people who always go to the wrong person..talk about things that they are not related to about somebody whom they are dissatisfied with......then that unrelated person will always give wrong judgement and conclusion. Always jumped to conclusion but sadly the conclusion isn't right at all...!!!Oww please if you hate me so much hey pls call me personally and clear it up with me..not with other people....Clarify what you want to clarify then shout at me if you want to..well at least you tell me whats wrong with me at least I know openly that you hate me, sick of me, please don't camouflage behind nerd face.... How coward are you???So sad to have you around...so sad..please come over...and talk if you hate me so much....talk openly... if I were wrong then I will say I'm sorry from the bottom of my heart. But please dont just go around talk bad about people, trying to ask them to hate me as much as you hate me....Please grow up...Please....