Thursday, February 19, 2009

Ayam Goreng Yogya

I'm really a food fan. If I have a chance to travel to new places, I love to try local cuisine. Kalau tak dapat ke sana pun I'll try out the recipies. At the moment I am in love with Indonesian food eventhough a bit similar to ours in which sometimes some food we claim as ours but they also claim that food is theirs. The conclusion is, we are serumpun. Kalau pokok serai tu maybe Malaysia ni serai wangi Indonesia tu serai peha ayam...dah le tu jangan gaduh2 lagi ok!!


Malam tadi I try another chicken dish- AYAM GORENG YOGYA. Nengokkan gambar mcm ayam goreng biasa je tapi rempahnya actually pelbagai. Di hidangkan dgn SAMBAL TRASI (sambal belacan). Adapted from one of my recipe book: Aunthentic Recipies from Indonesia. Sebagai info: Ayam goreng style Indonesia ini semuanya harus direbus bersama rencah2nya kemudian baru di goreng. Jadi rasa rempah tu memang menyerap ke dalam ayam.


Lihat dulu ya bumbunya:
1kg chicken- I'm using free range chicken( more juicy and yummy)
2 salam leaves/ bay leaves
2 cups of thin coconut milk (santan)
2 limes cut into wedges (limau nipis atau limau kasturi
Sambal Trasi


Spicy paste:
1 tbs coriander seeds (biji ketumbar)
1cm galangal (lengkuas)
1cm fresh tumeric (kunyit hidup)
2cm ginger (halia)
5 shallots (bwg merah)
3 cloves garlic (bwg putih)
1tbs palm sugar (gula melaka)
1/4sdt garam


Cara2nya:

1. Buat sambal belacan macam biasa.
2. Prepare the spicy paste. masukkan semua bahan spice kt dalam food processor atau blender atau kalau rajin pakai lesung batu sampai lumat.
3. Panaskan minyak untuk menumis dan tumis spicy paste hingga wangi.
4. Masukkan ayam yang telah dipototng ikut serving size anda then stir fry sampai semua ayam tadi dah bergaul mesra dgn rempah tadi.
5. Masukkan santan dan bay leaves. Masak hingga air nya agak kering.
6. Agak2 hampir menghidang, goreng hingga garing, rempah yg tersejat tadi pun turut di goreng bersama. Kemudian perah limau ke atas ayam goreng tadi dan boleh di cicah dgn sambal trasi sekiranya suka. Tapi sedap juga di makan begitu saje..




Disamping itu, untuk menghijaukan pinggan, kene ada sayur baru la lengkap gizinya. Aku just buat sayur campur saje untuk makan malam kami. Ini semua org boleh masak kot no. So, tengok gambar je lah.

No comments: