Sunday, Feb22, 2009.
Lunch awal hari ni coz anak2ku kelaparan. Pagi Ahad, my husband balik Meru. Me and kids tak ikut. Since that morning we dont have proper breakfast, pagi lagi my kids dah mintak nasik. Dalam kepala otak memang dah plan nak buat Black Pepper crab, tapi oyster sauce pulak tak dak. Then for sayur mmg plan nak masak daun "Tsur??"(Org Jawa panggil apa ek utk daun belinjo) masak lemak, so pk punya pk last2 jadi la Sweet Sour Crab. My kids memang suka makan crab tapi mummy ni le pulak malas sangat nak mengopeknya..Ish bercinta betul..dah tu budak2 ni bila makan ketam laju je mintak nak lagi, tak sempat nak mengopek isi.
Resepi ni main campak2 apa yg ada kt kulkas aku tu lah.
Bahan2 yg diletakkan adalah seperti berikut:
Ketam- digoreng separuh masak
Bhn tumis:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili kisar- dlm 6sdb
Sos cili
Sos tomato
Sos plum- optional
*Tumis semua hingga naik bau dan mesra, masukkan garam, kiub ayam jika suka, gula secukup rasa dan 2 btg serai yg dititik.
Dah serasi semua masukkan ketam dan goreng hingga sebati. Then hidangkan.
No comments:
Post a Comment