Tuesday, March 3, 2009

Karang Binaci

Hari ni masak masakan Madura pulak. Resepi dari majalah Sedap. Boleh tahan sedap jugaklah. Boleh dimakan dengan nasi putih. Rasanya macam ala2 masak Palembang (versi Jawa, tapi kalau belah Utara kita panggil daging masam manis) tapi kalau ikut resepi lain la sikit. Masakan ni tak masam tapi manis pedas gitu..Boleh cuba kalau sesapa nak try. Ok..ambik pen dan kertas ye salin resepi, tapi kalau ada printer tu trus tekan print...
Bahan2 kisar:
12bj bawang merah
4 ulas bawang putih
2bj cili merah besar- saya pakai 4 bj
3bj cili padi- saya pakai 8 bj
2cm halia
1/2sdt lada putih
*kisar dan perap sebahagiannya pada rusuk kambing
Bahan2 lain:
500g rusuk kambing di potong ikut serving- saya pakai rusuk lembu
21/2sdt garam
3sdm kicap manis
1/2sdt gula pasir
2sdt air asam
Air
2sdm minyak utk menumis.
*Bahan2 diatas saya guna secukup rasa, saya masukkan extra gula, air asam dan kicap.
Cara2:
1. Tumis sebahagian bahan kisar tadi hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rusuk kambing dan goreng hingga warnanya bertukar. Masukkan garam, gula, air asam, kicap dan air.
3. Masak hingga daging empuk dan biarkan kuah mengering sedikit. Rasalah secukupnya, dah masak boleh la dihidangkan.

No comments: