Monday, May 4, 2009

Lontong- makanan di hari minggu

Semalam masak lontong utk lunch n dinner..Lama tak masak tingin woo..rasanya semua org dh biasa masak dah kan....resepi dr ibu mertuaku =asli jawa le nih..label as Indonesian coz donno which label most suitable le..

Kuah lodeh (utk 4-6 org):
Bahan A
1 labu Bawang besar- di mayang
2-3 ulas bwg putih di hiris
10-15 ekor Udang segar- di kopek kulit
Sedikit belacan
2bj Cili merah di hiris

Sayuran ikut suka tapi biasanya kita pakai
Carrot,
Kacang panjang
Kobis
Sengkuang
Tauhu kering- optional
Su'hun (Tanghoon)- optional

*Tauhu
*Tempe
*Kentang
Bhn bertanda * digoreng dahulu

Santan secukupnya
Garam secukup rasa.

Cara2:
Tumis Bahan A hingga agak layu kemudian masukkan santan dan sayur2an yg keras seperti carrot. Bila dah mendidih masukkan sayur lain, dan bhn2 yg di goreng. Jika suka boleh jugak guna tauhu keping yg dah di rendam dan juga suhoon yg telah pun di rendam. Masukkan garam secukup rasa. Bila dah mendidih tutup api siap di hidang dgn nasi impit, sambal kacang atau sambal tumis, kelapa goreng dan tempe goreng.

2 comments:

Abby said...

tetiba perut ku senak melihat lontong mu che zaid..dan teringat lontong di sek 7 itu..wakakaka..lama tak mkn kat situ..mcm mana la hg leh wat menatang ni, aku pi ngadap kat kedai ja tau..

che zaid said...

puan mar- dah dekat lapan tawon aku dok ngadap benda ni wei..sethn tah bape kali buat, nak2 bln posa and dekat raya..wajibal gonnah la hidangan ni di rumah ibu mertuaku..kalu tak reti gak...mmg la menantu hantu..wakakaka