Friday, May 15, 2009

Tumis Sotong- craved for canned food



Last nite's dinner not so healthy, pasal pakai sotong dalam tin. Sebenarnya bukan la tak boleh beli sotong fresh tapi tah la pesal tetiba je teringin nak makan. Ni my husband punya faveret since dia tak dak kat rumah just boleh dengar je la. My children memang tak suka makan and I will not allow them to eat pun. Tunggu la dah besar nanti makan. Not good for them rite?? I fried offspring chicken for them.
Ini le rupa sotong tu before di process, cap REX. Sotong dia besar sikit, so I cut them to few slices.
How I cook them as below:
Cili padi about 20 coz lagi pedas lagi sedap
Sedikit belacan
Bawang merah dah bawang putih- slice
kicap & garam if necessary
sedikit asam jawa
Minyak untuk menumis

*Tumis cilipadi, bawang and belacan. Kemudian masukkan air sikit and sotong. Biar mendidih kemudian tambah kicap untuk menambahkan kuah dan air asam jawa. Kalau tak berapa masin masukkan garam. Kemudian dah mendidih tutup api and served with nasi panas.

1 comment:

Abby said...

dulu kawan aku wat sotong kecik2 dlm tin, sedap weeehh aku tak jumpa pun sotong style tu dah..nak gak try masak..