Actually asam pedas style negeri Kedah ni, kami tak tumis macam yg biasa kat sebelah sini, semua main rebus saja. Tapi yang paling best style arwah tok la..My faveret, rasa dia lain dari yg mak masak. Tak tau nak describe macam mana..tak penah jumpa lagi org masak yg rasa macam arwah tok punya, esp asam pedas ikan haruan tok..perghhhh!!!!bubuh pulak batang keladi....ishhh tak buleh nak cerita la...kecoq!!!Keistimewaan masakan tok baik kari ataupun asam pedas, rempah tu dia giling dulu..dia tak pakai rempah2 peket nih..walaupun lututnya tu sakit masa tu lah..tp tetap giling rempah. Memang special..
Anyway, itu kesah sethn yg lalu, tok pun dah tak dak..so kali ni saya punya Asam Pedas ikut resepi mak sayalah merangkap anak tok.. Bebahannya seperti foto di bawah cuma dalam gambar tu tak de belacan and serai coz bebahan berdua tu just optional sapa suka buleh letak tak suka kalu tak pa..no hal.Cara memasak:
1. Blend cili kering (saya cuma guna 6 cili je) + bawang merah dan bwg putih dan belacan (dalam 1 inci).
2. Masukkan air(agak2) utk kuahnya..kemudian tuang lah bahan2 yg di blend tadi.
3. Masukkan serai yg dititik, asam keping, garam dan pati ikan bilis, biar mendidih.
4. Masukkan ikan, saya guna ikan kembung 3 ekor dan daun kesum. Bila mendidih lagi sekali masukkan bendi jika suka, boleh juga letak batang keladi.
* Ikan boleh di pelbagaikan samada ikan parang, ikan puyu, ikan sepat atau ikan haruan.Asam pedas ni sedap di makan dgn nasi panas, peh2 bubuh kuah banyak2 then bubuh kicap (toyu) then kawan dia mestilah dgn sambal belacan. Tapi memandangkan sekarang musim durian and hari tu ada buat tempoyak sikit, maka bersambal tempoyaklah Mummy malam tadi.Ni pulak sotong goreng kunyit dgn kacang panjang untuk anak2, campur capsicum dan juga button mushroom..amboi banyak sungguh Ifah makan malam tadi tapi Sophie cuma ratah lauk saja.Ni pulak, favourite Mummy, sambal tempoyak dgn kacang bendi rebus..So YUMMY!!!!
Anyway, itu kesah sethn yg lalu, tok pun dah tak dak..so kali ni saya punya Asam Pedas ikut resepi mak sayalah merangkap anak tok.. Bebahannya seperti foto di bawah cuma dalam gambar tu tak de belacan and serai coz bebahan berdua tu just optional sapa suka buleh letak tak suka kalu tak pa..no hal.Cara memasak:
1. Blend cili kering (saya cuma guna 6 cili je) + bawang merah dan bwg putih dan belacan (dalam 1 inci).
2. Masukkan air(agak2) utk kuahnya..kemudian tuang lah bahan2 yg di blend tadi.
3. Masukkan serai yg dititik, asam keping, garam dan pati ikan bilis, biar mendidih.
4. Masukkan ikan, saya guna ikan kembung 3 ekor dan daun kesum. Bila mendidih lagi sekali masukkan bendi jika suka, boleh juga letak batang keladi.
* Ikan boleh di pelbagaikan samada ikan parang, ikan puyu, ikan sepat atau ikan haruan.Asam pedas ni sedap di makan dgn nasi panas, peh2 bubuh kuah banyak2 then bubuh kicap (toyu) then kawan dia mestilah dgn sambal belacan. Tapi memandangkan sekarang musim durian and hari tu ada buat tempoyak sikit, maka bersambal tempoyaklah Mummy malam tadi.Ni pulak sotong goreng kunyit dgn kacang panjang untuk anak2, campur capsicum dan juga button mushroom..amboi banyak sungguh Ifah makan malam tadi tapi Sophie cuma ratah lauk saja.Ni pulak, favourite Mummy, sambal tempoyak dgn kacang bendi rebus..So YUMMY!!!!
No comments:
Post a Comment