Petang semlm dok pkiaq apa la nak masak utk berbuka. Suddenly teringat satu masakan kat satu restoran kat USJ9 sebelah masjid, now dia dh convert jadi Chinese Muslim Restaurant- al Jazeera. Ishh dah lebih 10thn x makan kat situ. Satu benda dok teringat ni la ayam dia tu. nak kata masak merah tapi macam ada rasa rempah kari..so, dimulakan dgn Bismillah I just taram whatever benda yg ada kat dapur tu then, bila suruh my husband rasa (sebab belum buka posa lg kan) dia kata semua dah ok..padam api & hidang. So, since I considered this as my creation makanya saya dgn ini menamakan resepi ni as "Ayam Kari Masak Merah".
Mari kita tgk resepinya:
Ayam- saya cuma guna 8 ketul- digoreng dulu setengah masak (tapi saya suka hingga masak dan garing; well its up 2 u)
2 ulas bwg merah yg agak besar, kalau kecik tambah la 4 ke
3 ulas bwg putih
halia agak2 dlm 1 inci
*3 bhn2 di atas di tumbuk
2 btg serai di titik
Daun kari
bunga lawang,
bunga cengkih
buah pelaga
kulit kayu manis (mlm td sy tak pakai coz dh habis...heheeheh)
**Tumis semua bahan2 di atas sekali dgn bebahan yg ditumbuk tadi sampai harum wangi, then masukkan
Cili kisar
1/2 bj tomato yg didadukan
Sos cili- dalam 1sdb
2sdb serbuk kari daging- jadikan pes
****kacau selalu dan biar hingga cili masak, kalau dah cili tu masak tapi kondisinya agak kering, tambahkan air sikit, masukkan gula & garam serta sedikit pati ayam, jadikan semuanya secukup rasa, kemudian masukkan ayam goreng tadi.
Dah rasanya pun marvelous, masukkan 1/2 labu bwg besar yg dah di hiris...Wasalam.
Mari kita tgk resepinya:
Ayam- saya cuma guna 8 ketul- digoreng dulu setengah masak (tapi saya suka hingga masak dan garing; well its up 2 u)
2 ulas bwg merah yg agak besar, kalau kecik tambah la 4 ke
3 ulas bwg putih
halia agak2 dlm 1 inci
*3 bhn2 di atas di tumbuk
2 btg serai di titik
Daun kari
bunga lawang,
bunga cengkih
buah pelaga
kulit kayu manis (mlm td sy tak pakai coz dh habis...heheeheh)
**Tumis semua bahan2 di atas sekali dgn bebahan yg ditumbuk tadi sampai harum wangi, then masukkan
Cili kisar
1/2 bj tomato yg didadukan
Sos cili- dalam 1sdb
2sdb serbuk kari daging- jadikan pes
****kacau selalu dan biar hingga cili masak, kalau dah cili tu masak tapi kondisinya agak kering, tambahkan air sikit, masukkan gula & garam serta sedikit pati ayam, jadikan semuanya secukup rasa, kemudian masukkan ayam goreng tadi.
Dah rasanya pun marvelous, masukkan 1/2 labu bwg besar yg dah di hiris...Wasalam.
No comments:
Post a Comment