Last Friday we had Chicken Porridge for dinner. Nak tau sapa yg requested to have porridge for dinner? Tu hah si Ifah, tah hapa la mimpi Che Kak tu coz she never liked the porridge before even masa dia baby lagi. Masa kecik2 puaih la Mummy nak menyuapkan porridge kat dia, mesti di luah keluar..yang dia makan was nasik mcm Mummy dgn Abah yg dah dilenyekkan dgn sayur.
Senyum melebaq la Mummy bila hanya perlu masak bubur, but I knew yg the father tak berapa suka tapi I knew cara nak bagi dia suka..hehehehe..
So, I cooked 1 cwn beras dgn diced chicken, then bila dah lembut berasnya masukkan dlm 4-5sdb (ni main agak2 je nih) santan pekat- i used santan kotak. Then masukkan seketul pati ayam, 1/2sdt halba (fenugreek), 1 btg serai yg dititik, garam dan serbuk lada putih secukup rasa. Bila dah rasanya best padam kan lah api.
Utk penambah perisa I prepared Ikan Bilis Oseng, simple jugak- goreng ikan bilis, tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan, garam dan cili api- ikut tahap kepedasan anda. Tumiskan dan masukkan sedikit air asam jawa dan sedikit gula, bila dan best dan cili pun dah masak, masukkan ikan bilis goreng dan gaul rata. I put some button mushroom utk lebih protein. Dan siap bolehlah servekan bubur tu dgn sambal oseng, daun bawang yg dah dipotong dan juga bwg goreng. Sebenarnya side dishes utk bubur ni mmg boleh dipelbagaikan dan memang akan membuka selera sesiapa yg memakannya..tak percaya cubalah!!!!
No comments:
Post a Comment