
Tak tau korang buat cemana kan, tapi my style as below:
1 ekor ikan siakap- belah belakang, nak sng suruh je la org kt market tu belah..tangan pun x sakit, dah cuci tu lumur dgn tpg jagung, goreng terendam sampai garing,peh2 baru alihkan.
Cili padi- sebanyak yg anda inginkan, saya guna dlm 10-12 biji- di hiris
1 labu bwg besar- di hiris
3 ulas bwg putih di cincang
1 peket kecik taucu
1/2 sdb asam jawa @ secukup rasa ( I'm using Adabi Asam Jawa Xtra- so tak yah nk bancuh)
garam & gula secukup rasa
Cecara:
Hidangkan ikan siakap yg dah digoreng garing atas pinggan
Tumis bwg putih, bwg besar & cili padi, masukkan air sikit, then taucu, asam jawa n grm serta gula. Biar mendidih dan bawang pun layu. Rasa la secukup rasa, boleh juga tambah sikit perencah ikan bilis. Dah agak pekat and sedap, tuang atas ikan...Senangkan...
No comments:
Post a Comment