
Bebahan:
Daging- I'm using batang pinang dlm 300gm (ini pun dah cukup banyak dah ni utk family kecik like myself)
***daging di hiris nipis, jgn tebal sgt ye nnt lambat empuk...
Bawang merah- dalam 4 ulas besar2
2 btg serai- just potong bahagian putih saja
halia- agak dalam 1 inci yg gemuk
kelapa parut- agak dalam segenggam yg tak penuh sangat
Lada putih biji- dlm 1 sudu teh
Rempah kurma- 1 peket
Bawang besar- di belah 4
Cili merah- di belah 4
Cara2:
1. Cuci daging tu bersih2.
2. Blend bwg merah, serai, halia, kelapa parut dan lada putih hingga halus mulus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yg di blend tadi dan rempah kurma yg dah di bancuh. Tumis hingga wangi.
4. Masukkan daging, masak hingga empuk kemudian tambahkan garam dan gula secukup rasa.
5. Dah nak angkat masukkan bawang besar dan cili besar.
Siap dan hidang.
Anak2 I sangat menyukai masakan ni...simple dan sedap sangat. Cubalah.
Garam dan gula secukup rasa
2 comments:
tetiba aku tersgt la lapaq..gud idea la, aku dh tak da idea nk msk daging..leh try sb simple sgt..
weh mar, tolong la try..mmg simple..pejam mata pun buleh buat...kehehehe
Post a Comment