Thursday, December 17, 2009

Tiramisu

Love this tiramisu very2 much. I baked the cake malam tadi. hajat di hati terus nak siapkan malam tadi tapi tertidur. Bangun pagi tadi lepas solat subuh terus melepa kek dan sempatla simpan lebih kurang 2 jam before p office pagi tadi.
I used recipe from Chef Anuar utk sponge kek dan tiramisu topping and filling tu dari FP Mamafami but ada alteration sikit. Untuk resipi tinjau kat bawah ni ye.

Sponge Kek:
4 bj telur pakai Gred B la bagus.
100g tpg gandum
20g serbuk koko
10g ovalette
120g gula caster
20ml air
20ml minyak jagung

1. Mix semua sekali except minyak sampai la betul2 kembang, then baru masukkan minyak.
2. Masukkan dalam acuan 7" then bakar pada suhu 175C selama 35minit.
3. Biarkan sejuk dan bahagikan kepada 3 bhgn ( ikut suka sebenarnya tapi saya bhg 3).

Cheese filling (as per Mamafami)
250g cream cheese
150 yogurt asli (Tapi saya substitute dgn whipping cream for topping sebab dah memang ada kt rumah)
1/2 cwn gula
Serbuk nescafe
Serbuk koko

1. Mix cream cheese, yogurt dan gula sehingga kembang.

***Ambil sekeping kek tadi then sapukan dgn cheese filling hingga rata, the ayak serbuk nescafe ke seluruh permukaan, lapis dgn kek lagi, ayak serbuk nescafe lagi then top dgn final lapis kek ayak dgn serbuk koko ( tapi saya campurkan koko dan nescafe coz I love coffee so much).
Sejukkan sebelum menghidang.
Dessert yg tersangatlah enaknya.......hmmmmmmmmm....yummy.....

No comments: