Salam everybody.......I just can't update my blog regularly due to the fact that my time is limited..ingatkan dah ada pembantu I just can relax a bit but still occupied. Anyway, ni nak tanya nih..sapa penah makan Sambal Tahun..bukan Tanghoon...tapi Tahun....hah..rasa2nya masyarakat Jawa familiar la kan dgn masakan ni..bagi org kedah macam ai ni..x penah la rasa..apa2 pun masakan ni sgt simple membuatnya tapi layan la bila makan dgn nasik panas..nak2 pulak bila pedas kow2 punya..fuhhhh meleleh beb!!!
Nama sambal tapi tak kaler merah pun...kuning nak hijau sket..Al- kisah orang dulu2 kan susah nak dapat makanan, so sambal tahun ni diorang masak banyak2..then setiap hari diorang akan perangat balik...makin lama perangat makin sedap..since masak banyak hah kau..sampai setahun dok makan sambal ni hah...x ke save duit dapur sethn...hah gitu le kesahnya seperti di ceritakan oleh biras saya. Resepi ni dapat dari Biras ai yg bongsu of course la orang Jawa..suami dia pun aka adik ipar ai pun org Jawa jugak..maknanya suami ai mestilah Jowo kan..hehehhee...penaakulan mantik ni namanya...
Sambal Tahun Kerang ni adalah percubaan saya kali ke-3. Yang dua kali sebelumnya silap langkah...so tak berapa nak rasa mcm yg my biras buat tu..apa yek masalahnya...hmmm 1st time buat pakai babat aka perut lembu..tapi rasa x sebest dia buat rupa2nya katanya kena letak kerang jugak..alamak patutla x dak rasa manis...bubuh gula dah pun macam x best jek.. yg 2nd time pulak chek tak tumis dulu terus rembat santan masuk dalam kuali...pun x berapa best..masa tu buat sambal tahun kerang jugak..and finally yg seperti di atas dan bawah ni barula betul2 ikut macam tok guru cakap......Sambal Tahun kerang ni saya masukkan jugak babat..sikit je tak banyak..x boleh makan byk organ2 dalaman ni bahayo!!! orait jom semak resepi kot2 la ada org nak try kan..paling simple punya anda mesti cuba!!!
Bahan2 Sambal Tahun Kerang:
2 bungkus kerang- di cuci dan di rebus kemudian kopek kulit..nak pakai isinya shj
secekak cili padi..lagi byk lagi best cuci & buang tangkai
Lengkuas besar ibu jari tangan- di hiris halus
Ikan bilis ***
Bawang merah ***
Bawang putih ***
Sedikit cili padi dalam 6-7 biji ***
Belacan ****
yang bertanda *** di tumbuk halus
Sedikit santan
Garam, gula dan air asam jawa
Kicap (optional)
Cara2 memasak:
Tumis bahan2 tumbuk dan lengkuas sehingga garing dan pecah minyak..kemudian masukkan gula, garam dan air asam secukup rasa, masukkan kerang/ babat/ sotong dan cili padi ke dalam kuali.
Tambah kan secawan air dan biarkan hingga agak kering kemudian masukkan santan pekat...kacau selalu hinggalah cili padi tu mengecut/ pecah.. bila dah agak kering padamkan api dan hidangkan.
(Kalau pakai babat..masak hingga babat tu lembut barulah di padam apinya dan hidangkan dgn nasi panas)
No comments:
Post a Comment