Resepi ni saya cipta out of nowhere...sebab jemu la hari2 depa request nak makan ayam..Mak dah buntu...aduhai..Inspirasi masakan ni daripada kesedapan nasi goreng kerabu yang saya makan hampir 12 tahun lalu kat SS15 Subang Jaya. Gerai tu sekarang dah tak dak dah sebab dah roboh utk bagi laluan kepada pembangunan pasar basah kat situ tapi sejak tu dah tak tau apa yg best kt area tu..dulu2 my lunch selalunya Nasi Goreng kt gerai tu ataupun makanan minang yg di masak oleh sorang nenek ni..sedapnya mak oii...tak tahan...lagi satu nasi kandar pulau pinang.....hmmmm sedap..
Anyway, untuk ayam goreng kerabu ni sangat sempoi cara memasaknya..I ALWEZ OPT FOR SEMPOINESS...yelah sekarang ada sorang anak kecik yg sangat lasak. Everytime mak dia kat kitchen, tak sampai 10 minit sampai la dia sambil menjengok2 apa yg mak dia masak...haih...harus la tak boleh berlama kat dapur.
Bahan2:
3-4 keping ayam di potong kecil (letak garam dan kunyit, then goreng separuh masak)
**2 inci halia
**2 batang serai
**1 inci lengkuas
** 5 ulas bawang merah
**5 bj cili padi merah (kalau suka pedas tambah lagi)
**Belacan secukupnya
**1
Bahan2 bertanda ** di tumbuk kasar
2 helai daun limau purut di hiris halus
2 biji tomato di potong dadu
1 sdb jus limau kasturi
1 sdt sos ikan
5 tangkai kacang panjang di hiris halus
***Kalau suka kacang botol boleh di tambahkan
Garam
Gula
Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda** sampai pecah minyak, masukkan tomato, sos ikan, jus limau dan garam serta gula secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan kacang panjang dan daun limau purut dan goreng lagi hingga masak. Sedap dgn nasik panas..
No comments:
Post a Comment