Ni menu utk lunch semalam....Asam Pedas Daging, saya tukil dari buku 1 hari 1 resepi Chef Hanieliza. Maklumla daging korban penuh kat peti ais tu kan...hari2 daging je la...
Bahan2:
500g daging- di hiris
7 helai daun limau purut
sepokok daun ketumbar
2 bj tomato
2 cawan air
1 cawan air asam jawa
3sd makan minya utk menumis
Bahan2 kisar
10 tangkai cili kering
6bj bwg merah
3 ulas bwg putih
11/2 inci halia
3 btg serai
11/2 inci lengkuas
3 bj buaH keras
1 inci belacan
Cara memasak:
Tumis bahan kisar hingga garing.
Masukkan daging dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa, masukkan garam dan gula hingga secukup rasa, then masukkan daun limau purut dan tomato.
Masak himgga kuah pekat dan pecah minyak.
Hiaskan dgn daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment