Tuesday, February 17, 2009

Apam Mentega

Malam tadi dok pk2 apa la nak buat utk breakfast ni..kelebek p kelebek mai..apa kata try buat apam, org utara pangge apom. Masa dalam pantang bersalinkan my 2nd doter, tgh2 boring tak tau nak buat apa, i punggah segala magazine dan buku resepi mak yg lama2 then salin resepi. So, Apam Mentega ni adalah salah satu darinya. Start lepas pantang tu la, keinginan nak masak tu membuak2..kalau tak malas sungguh nak angkat kuali. Apa lagi nak angkat periuk kukus kan..Since lepas bersalin tu, aku terus rajin bertapa di dapo. Siap masuk kelas masak lagi u..hishh b4 this tak penah terpk nak masuk kelas...agaknya anakku ni bakalan jd chef terkenal kot no..ala2 jamie oliver ker...martha stewart ker...nigella ke...hah celebrity chef gitu!!!AMINN..nnt mak dia boleh interfrem kt TV..kekkeke...Sekarang ni pun Sofea ni mainan dia adalah acuan2 mummy, gelas toksah citer la dh 4 biji pecah..dah tu lagi kalau tak dapat main dgn perkakas dapur dapat bertenggek tepi tong gas pun jadilah...hmmm anaaaaaaakkkkkkkk..anaaaaakkk.


Anyway, ni layan gambar Apam Mentega ni dulu before tengok resepinya ye..

Bahan2:


1 cwn gula + 1 cwn air = jadikan gula hangus
1 buku mentega- di pukul hingga kembang
3 biji telur + 1 cwn gula= pukul hingga kembang
1 tin susu cair
3 cwn tpg gandum + 1 sdt soda bikarbonat + 2 sdt baking powder = diayak


Cara2:

1. Panaskan kukusan.
2.Masukkan adunan mentega ke dlm adunan telur+ gula yg telah dipukul hingga kembang.
3. Kemudian masukkan susu cair, tpg dan gula hangus. Kacau sebati supaya tak de lagi tpg yg bergentel.
4. Masukkan kedalam acuan yg telah digriskan (tapi kalau pakai acuan plastik tk perlu digriskan.
* I'm using acuan puteri ayu.
Boleh di makan begitu saja atau dengan kelapa parut bergaram.

2 comments:

Unknown said...

keliatannya lezatttttttttttt banget nih!

che zaid said...

try it out please!!do u need me to translate? Kalo mau bisa aja deh!!