Cara masakan seperti tertera kat peket tapi secara sinopsisnya, mula2 kena rebus daging tu supaya empuk so bila masak dgn nasi takla hangit nasi tu sebab nak menunggu daging tu empuk kan. Siapkan bahan tumisan seperti bawang merah, bawang putih dan halia, bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Beras perlu dicuci dan ditoskan terlebih dahulu, then tumis bahan tumisan hinga wangi, masukkan tomato sup (spt yg disertakan) then bancuh serbuk rempah tu tumis lagi kemudian masukkan daging yg dah direbus, kacau sebentar masukkan air yg secukupnya untuk masak nasik. Boleh guna air rebusan daging tadi. Bila air mendidih masukkan beras. Then tanak sampai masak.
Daging tu then di hiris nipis dan ketepikan. Kawan utk nasi daging ni ialah air asam, tapi kalau nak tambah sayur boleh buat acar timun ataupun dalca.
3 comments:
Cik zaid..nasi daging ni lebih kurang sama ngan nasi beriani gam ka?
Lain lindalyn. Rempahnye pun lain. Tapi yang sama cuma daging nya diletak sekali dgn nasi. Nasi daging tak pakai saffron.
Lindlyn, nasi daging ni lebih mudah disediakan berbanding beriani gam
Post a Comment