Malam tadi semangat berkobar2 nak buat kek lapis. Resepi ni dah di telek hampir 3 hari jadi malam tadi aku bertekad nak buat kek ni. Lagipun dah lama tak buat kek rasa macam something wrong je..Bahan2nya simple sangat dan tak consume banyak masa kat dapur. Nama Kek Lapis tapi tak berlapis pun just buat jadi design marble je lah..but then masalahnya diriku ni tak pandai la nak jadikan dia marble...macam tak cun la pulak..walaupun rupanya tak cun tapi rasa sedap la..lembut dan wangi dgn bau horliks. Manis pun sedang2 saje..Pendek kata boleh buat lagi. 2 thumbs up!!! Resepi diadaptasi dari buku resepi variasi kek lapis- karangkraf.
Bahan2:
250g mentega- pakai good quality utk dapatkan hasil yg menggembirakan
150g susu pekat manis
130g gula kastor
1sdt esen vanila
5 biji telur
150g tpg gandum
50g jem buah- buahan- saya guna jem strawberi yg agak kasar so boleh nampak tekstur buah
2sdb serbuk horlicks
1/2 sdt baking powder
pewarna- ikut suka, 3 jenis
Cara2:
1. Sediakan air didalam kukusan, biarkan air memenuhi 3/4 periuk.
Putar mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang dan berkrim (mixer- high speed).
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul sebati kemudian masukkan susu pekat dan jem. Gaul rata.
3. Masukkan serbuk horlicks dan tpg gandum yg sudah dicampur baking powder, gaul sebati dan bahagikan kepada 3 bahagian.
4. Setiap bahagian di warnakan dgn pewarna yg berlainan, kemudian sediakan loyang berukuran 8 incix 3inci (kalau pakai non- stick tak payah griskan) setiap warna di tompokan ke atas loyang berselang seli, sehingga habis adunan. Kemudian lorekkan utk membentuk marble.
5. Kukuskan selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment