Monday, April 20, 2009

Nasi Makanan Laut (Seafood Rice)

This menu for lunch last Saturday. Sempoi sangat esp utk zaman2 malas gaban melanda diri. Tak yah masak lauk..semua dilambakkan dalam periuk dan terus hidang. Resepi collect dr Majalah Saji. Since tak de sayur puaih le teman memikir apa nak di 'gu' kan dgn nasik ni ye..sebab nasi ni tak pedas dan tak bersayur. selepas beberapa minit datang idea, saya servekan nasi seafood ni dgn acar timun atau setengah tempat panggil jelatah. Nyata padanan ini sungguh kena, jgn lupa letak lebih cili api. Nasik ni pulak tak sempat nak bermekap dah, trus je kena candid camera..kesian nampak pucat je kan..tapi pape pun rasa boleh tahan la...
So, lets see the recipe:
Bhn2:
4cwn beras basmathi- di cuci dan di tos
1 labu bwg besar- di mayang
halia- di hiris- agak dlm 5 hirisan
campuran kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang utk menumis
daun pandan utk mewangikan nasik
2 btg serai- dititik
Tomato- di belah 4
31/2 cwn air
3/4 cwn susu cair
minyak/ butter/ mentega utk menumis
garam dan gula secukup rasa
Seafood- saya pakai sotong, ketam dan udang (kalau suka boleh masukkan mussel/ lala)
Cara2:
1. Tumis bawang, halia, dan rempah hingga kekuningan dan naik bau.
2. Kemudian, masukkan serai dan daun pandan. Masukkan air, susu cair, garam dan gula secukup rasa dan juga seafood. Biarkan mendidih.
3. Bila mendidih, masukkan beras dan buah tomato. Kacau dan tutup hingga nasi masak.
Dan tu sedia di hidang.

2 comments:

Abby said...

oit!! ni ke nama nya malas?? Hg tgk blog aku kalau nama nasi malas..ni tahap gaban punya rajin, mana la aku nak korek basmathi masa2 dok malas tu..siap dgn acar lagi tuh..adei dei..parah hang ni che zaid..

che zaid said...

wakakakak lawak la hg ni mar..beras tu beli ja siap2..bila mai syeh dia baru boleh masak wei..acar tu sempoi ja tu...tp sebab laki aku kan dh 2 minggu outstation tk kan balik rumah nk makan megi pulak kan..malaih ka rajin ka kena la jugak masak..nak2 weekend. tak sampai hati la pulak..