Untuk kulit pie tee:
125g tpg gandum
1 bj telur
secubit garam
1 cwn air
*Masukkan kesemuanya ke dlm blender- blend it out then biarkan 1/2 jam terus boleh di gunakan.
*Celup acuan pietee ke dlm minyak(minyak mcm deep fry)
Biarkan acuan tu panas, then celup dlm adunan tpg tadi.Kemudian, goreng rendam
Biarkan menguning kemudian angkat..make sure tk kemek la, kalau tak susah nk isi inti.
Bahan inti (my recipe):
Seketul sengkuang- di parut kasar
seketul carrot- di parut kasar
3 btg kacang panjang- di hiris halus
taugeh
2 ulas bwg putih
udang sayur
udang kering
seketul/ separuh kiub ayam
seketul/ separuh kiub ayam
garam dan serbuk lada hitam
* Tumis bwg putih yg di tumbuk dgn udg kering hingga naik bau, then masukkan udg sayur, garam, kiub ayam, carrot dan sengkuang. Masak hingga sebati kemudian masukkan kcg panjang, dan taugeh. Dah masak masukkan ke dlm penapis dan biarkan air tersejat. Kemudian boleh di isi kedlm kulit paitee. Boleh serve dgn sos atau makan begitu saja.
* Tumis bwg putih yg di tumbuk dgn udg kering hingga naik bau, then masukkan udg sayur, garam, kiub ayam, carrot dan sengkuang. Masak hingga sebati kemudian masukkan kcg panjang, dan taugeh. Dah masak masukkan ke dlm penapis dan biarkan air tersejat. Kemudian boleh di isi kedlm kulit paitee. Boleh serve dgn sos atau makan begitu saja.
6 comments:
Zaida, dulu sy buat ni jual time matrik - kami panggil Spore pie - teruk2 buat, Spore lak dpt nama eh, hehe
ahhaaha..tu la pasai..tp org baba nyonya panggil pai tee...len kali tukaq la nama..byk untung ke masa tu? penat nk tunggu buat kulit tu ja kan..makan tu 2 kali ngap ja dh habih dh.
ayaq lioq meleleh..bila che zaid nak wat open hse?? masa pot luck nt bawa ler pai tee naaa..mar tolong makan teee je..wakaka
insyaAllah kawanku..tp bg date awai2 no pasai nak kena seru semangat rajin utk buat kulit pie tee tu amik masa oooo..kekekkeek
che zaid, aku dah penah try, tapi kulit dia kemek & bocor..sampai la ni dah serik nak buat...tgk hang punya nih cam best ja, nnt aku nak try guna rcp hang pulak - polygon
nasib bek ternampak polygon kt bwh tu..hehehhe.my husband n kids suka sgt, tp kalau nk elak kemek dgn pecah tu, tunggu bg dia keras sket baru keluarkan dr acuan.ok..
Post a Comment