Hmm dah lama tak masak. Last week macam2 kesah...lepas Sophie tak berapa sihat, sibuk baking. Bila dah bakar membakar, tak sempat la nak masak. So, hari Sabtu baru ni terasa macam nak makan something yg masam la..opppsss no-no-no..bukan I pregnant ok..saja ja..rasa mcm terasa2 nak makan sup panas yg masam. So, pagi tu kebetulan my biras nak mai rumah, p market dulu beli brg utk weekend menu.
Beli la 3 ketul tulang plus daging setengah kilo, bila di potong2 byk la kan jadinya...So, tarrrraaa Sup Siam. Urghhh layan la sup ni cuma kurang pedas je..nak bubuh cili byk2 satgi anak2ku itu x mo makan la pulak kan..tapi syok arr sup ni sebab tak pakai rempah. Simple, Refreshing & Marvellous. Try ye jgn tk try...Bebahannya:
Tulang + isi yg di potong agak tebal jugak, bersihkan.
(Ikut la memasing punya sukatan beratnya ye)
Kat bawah ni adalah sukatan(boleh ka pakai sukatan; ala taram je la ye..janji paham) utk family saya yg kecik ini...
2 btg serai
1/2" halia
Rebuskan daging dan tulang tu dgn 2 bhn diatas tadi sampaila empuk.
Then masukkan,
2 btg serai yg dititik
1 labu bawang besar yg dihiris kasar
1 batang lobak merah yg dah di hiris kasar
1 batang saderi yg dah di hiris kasar
Jus limau dari 1-2 biji limau
Garam secukup rasa
Cili api secukup rasa.
Bila semua dah empuk, tutup api & hidang dgn sambal belacan, ikan talang masam goreng & nasi panas.
No comments:
Post a Comment