Tuesday, August 4, 2009

Cucur Jagung

Dah lama tak masak tau...seminggu dah. kalau masak pun besa2 ja..so weekend habih tak dak menda kat dapo, kebetulan ada la beli jagung sket, so buat la cucur jagung. Sempoi tapi amat mengenyangkan. Paling saya suka kalau mak yg buat, lembut didalam rangup di luar. dah tu butir2 jagung tu lembut ja, siap ada cili tumbuk, ikan bilis yg lumat, tapi anak dia ni hmmm mmg dasar pemalas la kan....jagung pun racik gedabak2, bwg hiris pun tak halus, daun kuchai pun tak bubuh & ikan bilis main taram sekor2. Dah tu cili pulak pakai cili kering mesin. Nak cepat punya pasal la ni (kalau u all rajin, u all masukkan la semua di atas itu didalam adunan tpg, bancuh pakai air & garam sesuai rasa ye)
Tapi ni nak share tips sikit la utk readers sekalian; kalau nak bagi cekodok; tak kesahla cekodok tpg ka, cekodok pisang ka, cucur jagung ka kiranya set2 cekodok ni la; bila goreng dia jadi bulat2 kan, cuba sediakan tpg tu lebih awal dr waktu menggoreng, contohnya kalau ptg esok nk goreng cekodok mlm ni dah bancuh tpg n simpan dlm peti ais. Paling berhasil kalau buat cekodok pisang, mesti nnt dia timbul bulat2 je...comel. Mak saya pesan at least bancuh tpg tu 1/2 jam awai dr waktu nak goreng, baru la cekodok tu licin ja...

2 comments:

aneess said...

mak aiii cik zaid..rindu la plak cucur jagung hang ni..mmg nostalgia la..teringat mase kita muda2 lu..nnt nak cuba buat la..jagung tu jagung peket leh x?

che zaid said...

nisah- pakai jagung frozen yg dh siap kopek pun boleh..lagi senang.