
Bebahannya:
4 ekor ikan keli salai (saya tak jumpa ikan keli salai kt pasar semlm, abg tu x meniaga la pulak masa kita nak beli ni kan, so I just goreng je ikan tu)
4 ulas bwg merah,
2 ketul ubi cekur
12 biji cili padi
****tumbuk lumat 3 bhn di atas.
Santan peket ( saya guna 1 kotak santan)
1/2 helia daun cekur di hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Cara2 memasak:
1. Masukkan semua bahan yg di tumbuk halus tu ke dalam periuk, then masukkan santan.
2. Dah tu bubuh la garam dan gula secukup rasa dan biar santan tu memekat. Dah mendidih masukkan ikan salai.
3. Last sekali masukkan daun cekur yg dah di hiris halus.
Dah sedap tu boleh la tutup api dan hidang.
3 comments:
alamak.. sedapnya pecel keli akak tuh.. huhu... terliur sungguhlah.. nak masak sendiri, nak sendiri je yg mkn.. org lain tak mkn... makan sendiri2 tak syok aa kak... hehehhe
ain sorang je ke yg makan??tak pa la kalau ada rezeki ain nnt akak masak len...
hahahhaa... bagus betullah akak ain sorang ni..sebut je, dah terniat nak masakkan utk ain.. hahaha... thanks kak... muaahhh!
Post a Comment