Tahap demam Sophie agak membimbangkan...too high 38.2deg Celcius itupun suhu bdn dia masa dah pagi masa p klinik. Blame me for not having body termometer kat rumah..dah penah beli 2 biji tp masa pindah mana tah aku letak...Masa tgh malamnya may be dekat 39 kot...out of sudden dia demam coz masa malamnya tu dia bukan main active lagi. Alhamdulillah dia tk kena asthma malam tu and sepanjang dia demam tu, kalau tak hishhh bertambah risau la coz H1N1 ni kan...so she is considered tergolong dlm kumpulan berisiko tinggi.
Ok citer bab masak la pulak no..Dah lama tak masak beria kan, tp last weekend pun I tak masak beria cuma ada try resepi baru. Tapi utk budak2 saya masak Sotong Goreng Kunyit, yg memang sempoi habis dan memang bagus di masak time bulan puasa nnt, simple, sedap dan menyihatkan.
Bahan2:
11/2 ekor sotong- size besar di hiris (size for our family- nak banyak kena tambah la)
1 inci kunyit hidup- ditumbuk halus
4 ulas bwg putih- ketuk je dan hancurkan
1/2 labu bwg besar
kacang panjang- di hiris
jagung muda- di hiris
Cili merah- di hiris
Garam
Perasa ikan bilis
Cara2:
1. Panaskan minyak utk menumis, masukkan sotong dan kunyit.
2. Dah nampak sotong macam masak sikit dah, masukkan kacang panjang dan jagung muda, bawang besar dan cili merah. Taburkan garam dan perencah ikan bilis.
3. Kalau kering sangat tambah air sikit je...dah agak sotong tu masak (jgn lama sangat tau, agak sayur tu dah empuk buleh dah padam api, kalau tak nnt sotong tu jd selipar jepun)
Ok citer bab masak la pulak no..Dah lama tak masak beria kan, tp last weekend pun I tak masak beria cuma ada try resepi baru. Tapi utk budak2 saya masak Sotong Goreng Kunyit, yg memang sempoi habis dan memang bagus di masak time bulan puasa nnt, simple, sedap dan menyihatkan.
Bahan2:
11/2 ekor sotong- size besar di hiris (size for our family- nak banyak kena tambah la)
1 inci kunyit hidup- ditumbuk halus
4 ulas bwg putih- ketuk je dan hancurkan
1/2 labu bwg besar
kacang panjang- di hiris
jagung muda- di hiris
Cili merah- di hiris
Garam
Perasa ikan bilis
Cara2:
1. Panaskan minyak utk menumis, masukkan sotong dan kunyit.
2. Dah nampak sotong macam masak sikit dah, masukkan kacang panjang dan jagung muda, bawang besar dan cili merah. Taburkan garam dan perencah ikan bilis.
3. Kalau kering sangat tambah air sikit je...dah agak sotong tu masak (jgn lama sangat tau, agak sayur tu dah empuk buleh dah padam api, kalau tak nnt sotong tu jd selipar jepun)
No comments:
Post a Comment