Wah ini memang menjadi kegemaran kami sefamily. Ini adalah makanan yg cukup fames kala bulan puasa di Kedah (I'm talking about Aloq Staq la, tak tau la daerah lain fames dak dgn nasik ni). Bebahan based from my mother. Sayoq Asam Keladi tu (kami pangge Sayoq Keladi ja) rasanya macam kuah laksa tinggal lagi masuk batang keladi yg dah di rebus dulu. Ulam2an abah petik dari kebun yg sekangkang kera kt tepi rumah. Nak citer ulam apa yg dimasukkan hanya beberapa jenis saja yg saya tau..nanti lain kali dedaunan tu akan saya masukkan satu persatu. Kali ni punya tak sempat coz waktu gambar tu di ambil time nak berbuka tinggal lagi 15 minit...kena berletiaq dgn mak lagi satu hal pasal dok ambik gambaq la...org dah kalut kanna. Anyway nak buat nasik ulam ni nasik tu kena sejuk dulu, ulam2an di hiris halus, then masukkan ikan talang masam yg di bakar dan di tumbuk halus, isi udang kering yg di sangai dan di tumbuk halus, serbuk lada hitam, kelapa goreng dan garam.
Senarai ulam2 yg di gunakan untuk nasik di atas akan di update kendian ye...banyak nak di storykan tapi x cukup time le pulak. Ok see u all in the next n3. Selamat berbuke...
Senarai ulam2 yg di gunakan untuk nasik di atas akan di update kendian ye...banyak nak di storykan tapi x cukup time le pulak. Ok see u all in the next n3. Selamat berbuke...
2 comments:
uihh.. mengancamnya nasi ulam akak tu... terliuq tgknya....
memang sedap ain, walaupun kalut pada hari tu tp rasa tetap maintain. Everytime di bln puasa mmg akak menanti2kan makanan ni. Tak sah bln posa kalau x dapat makan nasi ulam ni at least sekali kena makan
Post a Comment