Dah lama tak masak beriya weh...Dinner malam tadi agak beriya la jugak..)tapi sebetulnya tak la beriya mana pun..hehehehe). Dok tengok terung tu dalam peti ais...dari kulit dia cekang (ni loghat utara utk tegang) sampai nak kendoq dah kulit dia...mmg dah 3 minggu plan nak masak pajeri tapi finally malam tadi dapat jugak hamba realisasikan......tu diaaaaa aih...mmg dasar dot..dot..dot la kau ni Che Zaid!!!..hmm nasib la kan..nak buat canne mood malas masak melanda jiwa...kesian anak2 dan suamiku..hari2 kalau tak ikan goreng, telur goreng atau pun nasik goreng...tapi tu kira agak rajin jugak tu kalau malas lagi siap suruh anak dara aku goreng burger or sosej habuan depa nak makan......kesian kan...hehehhe
Ish nak citer pasal pajeri terung jek..tapi melalut tah ke mana2..haiyaaaa...oklah jom zoom resepi pajeri my style..semalam buat x banyak kuah...pekat sikit dr biasa..
Bahan2 (ini resepi utk portion family kecik; kalau family anda besar pandai2 la adjust ye)
2 biji terung panjang (tapi saya cuma guna size kecik ja)- di belah dua dan di potong separuh
21/2 sdb serbuk kari daging- jadikan paste
5 ulas bawang merah **
2 ulas bawang putih**
segenggam udang kering**
1/2inci halia**
*** bahan2 ni ditumbuk halus
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
garam
gula
air asam jawa
1sdb kerisik
1/2 cwn santan
Cara2 memasak(ishh macam terer je kehkehkeh):
1. Tumis bahan2 yg di tumbuk halus.
2. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis, tumis sampai bau harum...
3. Then masukkan paste rempah kari daging, masak sampai pecah minyak then masukkan santan pekat, garam, gula dan air asam jawa.
4. Then masukkan kerisik. Ingat ye puan2, tuan2 dan cik2..pajeri mesti kena ada rasa manis tapi jgn melampau lah..kalau tak rasa manis tambah gula sikit lagi...
5. Pastu rasa pun dah ngam kuah pun tengah memekat masukkan terung...masak sampai la terung tu empuk...dah ready utk di hidangkan...
***Nak masak pajeri nanas pun macam ni jugak...
Ish nak citer pasal pajeri terung jek..tapi melalut tah ke mana2..haiyaaaa...oklah jom zoom resepi pajeri my style..semalam buat x banyak kuah...pekat sikit dr biasa..
Bahan2 (ini resepi utk portion family kecik; kalau family anda besar pandai2 la adjust ye)
2 biji terung panjang (tapi saya cuma guna size kecik ja)- di belah dua dan di potong separuh
21/2 sdb serbuk kari daging- jadikan paste
5 ulas bawang merah **
2 ulas bawang putih**
segenggam udang kering**
1/2inci halia**
*** bahan2 ni ditumbuk halus
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
garam
gula
air asam jawa
1sdb kerisik
1/2 cwn santan
Cara2 memasak(ishh macam terer je kehkehkeh):
1. Tumis bahan2 yg di tumbuk halus.
2. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis, tumis sampai bau harum...
3. Then masukkan paste rempah kari daging, masak sampai pecah minyak then masukkan santan pekat, garam, gula dan air asam jawa.
4. Then masukkan kerisik. Ingat ye puan2, tuan2 dan cik2..pajeri mesti kena ada rasa manis tapi jgn melampau lah..kalau tak rasa manis tambah gula sikit lagi...
5. Pastu rasa pun dah ngam kuah pun tengah memekat masukkan terung...masak sampai la terung tu empuk...dah ready utk di hidangkan...
***Nak masak pajeri nanas pun macam ni jugak...
No comments:
Post a Comment