Wednesday, August 10, 2011

Ketam Masak Padang

Hari ni je 3 n3 aku buat..tak pa..tah bila pulak nak buat n3 lagi kan...huhuhuhu..ok kali ni resepi lagi lah...kali ni masak ketam pulak..ada la satu pagi yg hening tu lepas bersahur, my hubby tah angin apa tah dtg ajak ai p Pasar Borong..wargh best ni...so alang2 dah p pasar borong ai borong la segala hasil lautan tu kan..penuh freezer yg x bape besar tu..cukup utk tampung sampai 3 minggu ni.. Ketam ni kalau kat pasar biasa setengah kilo pun dh RM11..tapi kat sini hmmm lumayan bahhh..

Ketam masak padang ni favourite mak gue...dia kalau dapat ketam ja mesti masak yg ni punya whilst ai pulak prefer Black pepper crab sbb senang sgt dan bhn2 pun sikit je....tapi hari tu teringin laks nak makan masak padang. Bila dah siap hidang, Ifah yg terlentok dek puasa terus menjerit keriangan.."Yeaaa Mommy masak ketam"..sambil tersenyum sengih.

Meh tgk resepi..jommmm!!!!!

Bahan2:

Ketam- bersihkan, lumur dgn garam dan kunyit dan goreng separuh masak

Cili kering..ikut pedas mana yg u all suka lah..saya biasa2 jer..so dalam 15 keping la saya potong, rendam dan blend bersama2
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seinci halia

1 batang serai di titik

Garam dan gula secukup rasa

Sedikit santan pekat, saya pakai santan kotak

Cara2 memasak:

1. Tumis cili kering yg di blend dgn bawang dan halia tadi hingga naik bau, kemudian masukkan serai, garam dan gula...secukup rasa..x cukup jugak rasa tu tambah la kiub ikan bilis sikit..kena ada rasa manis2 pedas.

2. Bila dah pecah minyak, tambah kan santan pekat, kacau rasa dan masukkan ketam....sebatikan dgn kuah..kalau nak kuah banyak sikit tambah sedikit air..biar mendidih then tutup lah api...

3. Hidanglah dgn senyuman..selamat mencuba!!

No comments: