Dari hari ke hari nak try resepi ni...alhamdulillah pagi ni menjadi kenyataan..bila lah agaknya perangai nak berubah ni kan...hmmmm very bad!!!! Anyway..kek ni memang best...soft, fluffy dan tak terlalu manis macam butter cake biasa...menepati citarasa saya sebenarnya..citarasa anda???hmmm cubalah sendiri nanti bagitau ekk...
Ok resepi mantop ni hasil nukilan Chef Zubaidah melalui bukunya "Jamuan Kek". ada a few recipes dalam buku ni yang saya nak try...semua nampak sedap2 belaka.
Eh jomlah semak bahan2 lepas ni boleh buat ye...
170g mentega
125g Cream cheese
200g gula caster
5 biji telur diasing kuning dan putihnya
210g tpg naik sendiri (***saya guna tepung gandum + 1sdt baking powder)
1 sdt esen vanilla
1/8 sdt serbuk tartar
Cara2:
1. Putar putih telur dgn cream of tartar sehingga stiff peak.
2. Putar mentega, cream cheese dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan kemudian masukkan esen vanilla, putar lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung diselang selikan dgn putih telur. Sebatikan dan masukkan ke dalam acuan.
5. Bakar pada suhu 150deg Celcius dlm oven yg telah di panaskan selama 1 jam..saya guna suhu 170deg C selama 40~ 45 min.
***Bergantung pada keadaan oven anda****
No comments:
Post a Comment