Tuesday, February 10, 2009

Aktiviti sempena cuti Thaipusam

Last weekend was a long weekend. We all tak p mana2 just stay @home. My target nak kemas rumah which not my favourite tapi kena buat la jugak...Kemas rumah bermaksud shift & change everything. Anyway, tengok dulu kronologi event & menu yg ada starting from Friday 6, 2009. Untuk pengetahuan, time ni politik Malaysia mengganas lagi dgn kemelut politik kat Perak...


FRIDAY 6 Feb, 2009
Lepas ambik Ifah kat sekolah, we decided singgah kat Kompleks PKNS (Kompleks is what local people used to call) for lunch and utk cuci2 mata. Kompleks ni tpt dimana tak sah kalau tak singgah bile time raya. Ifah nak makan Kyross Kebab. So, we just ordered kebab 1 set. While waiting for food i captured her pic.


Lepas makan, p beli groceries sikit kat pasaraya kat bawah tu then chow balik office. Iffah ni mummy bawak p ofis up to 5.30pm. Lepas tu balik then fetched adik kat nursery which just 5 minutes drive or jalan kaki.
Hasil dari membeli belah kat kompleks tu, malamnya our dinner just jelato wrap ni..of course yummy kalau tak my husband takkan suruh buat lagi..
The wrap tu pakai tortilla ready made, then grill garing, just letak mayonis, potong daging burger garing, saute bawang n timun, letak salad pastu tuang thousand island n cili sos and mozarella left to melt. Then cut into 1/4 for serving.Best dan kenyang.
SABTU, 7 Feb. 2009
Hari ni my husband not around, just us at home. So malas nak masak complicated just rugged je la. Menu hari ni, Pegedel Daging dan Sambal Oseng dgn petai.
Resepi Pegedel Daging (18 ketul besar duit syiling 5kupang)
3 ketul kentang- di hiris dan di goreng)
300gm daging- dihiris dan digoreng garing)
Sepokok daun bawang- di hiris
Bwg goreng sesudu besarGaram dan serbuk lada hitam/ putih
1 bj Telur
Cara2:

1. Tumbuk kentang dan daging secara berasingan hingga halus.
2. Campurkan semua bahan dan gaul sebati.
3. Bulat2kan sebesar duit 5 kupang, then panaskan minyak untuk menggoreng.
4. Celup ke dalam telur yg telah dipukul sedikit, then goreng hingga masak. Siap dihidang.







Sambal Oseng dgn Petai

Sambal Oseng maksudnya sambal kosong (dalam bahasa jawa) betul tak org2 jawa sekelian???di perkenalkan oleh birasku. I'm not Jawa ok..tp kawin ngan org Jawa. Masa tu tgh peknen my 2nd, so tak lalu nak makan nasik, tp bila rasa dia punya sambal oseng ni, wahhh makan bertambah2 you!!

Bahan2 simple saje; ikan bilis digoreng garing, bawang merah, bwg putih (dalam 2 ulas) cili padi (wajib banyak, lagi pedas lagi kow), belacan- semua bahan ni ditumbuk agak2 halus, then tumis sampai terbersin2, masukkan gula, garam, air asam jawa dan petai. Tambah air sikit kalau tumisan terlalu kering. Bila cili dah masak masukkan ikan bilis. Sedap di gaul dgn nasik hangat. Lepas tu boleh tgk kt cermin, wajib telinga merah terbakar...Wargh..panjang la pulak entry kali nih..nnt sat lagi sambung lagi.

No comments: