1 ekor ayam- saya guna ayam kpg
8btg serai- racik dan bubuh dlm blender
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
segenggam biji ketumbar- basuh dan bubuh dlm blender
segenggam jintan manis dan putih- basuh dan bubuh dlm blender- i just used serbuk punya dan tu jintan putih tak dak dlm stok, harus x pakai
seinci lengkuas- bubuh dlm blender
2 inci Kunyit hidup- bubuh dlm blender
Garam dan gula secukup rasa- bubuh dlm blender.
2 helai daun pandan sumbat ke dlm ayam
Cara2:
1. Blend semuanya dan lumur ke tubuh ayam. Perap selama sejam atau overnite.
2. Bakar pada suhu 200deg. selama 11/4 jam.
Sedap di makan dgn nasi & dicicah bersama2 sosnya.
Petangnya pulak p jengok wife my husband's fren. Baru bersalin. Baru tak baru la dah sebln dah kawan tu bersalin..so sempat ambik sekeping je gambar masa tgh dukung baby ni..si Sophie pulak sibuk jugak nak duduk atas mummy sudahnya muka baby x clear sgt, yg clear muka si sofea ni..
Tapi paginya tu kami berempat p lepak kt Tasik Shah Alam. Bawak depa ni p playground kat situ..balik rumah dah 12.30tgh hari.Masa p tgk baby td, my SIL call suruh singgah rumah ibu mertuaku makan nasi carrot dia masak. Masa tu dh pukul 7pm, kitorg mmg tk plan nk tido situ this week, so betul2 singgah makan then balik rumah la. Habih tu ayam bakaq tu ada balance lagi..nak buat apa tu chek?? Hmm hari Sabtu hari tu ada buat roti- Roti Pullman resepi dr Alex Goh..so, buat sandwich la apa lagi...Tapi nak tayang gambar roti tu dulu. Sedap n kenyang sgt walaupun makan roti tu cuma 2 keping.
Menu utk hari Isnin;
Pagi: Baked Chicken Sandwich with Pastrami
Lunch: Nasi n masak lemak cili api babat dgn rebung
Tea time: Kaya Toast
Malam tak dak dinner...sapa nak makan nasi dipersilakan but me, dah tutup buku. Tak makan apa2 dah. Just kudap2 makan buah jek..
No comments:
Post a Comment