Malam tadi my husband requested for something lite. Usually kalau we all dah lunch dgn nasi kat ofis memasing, bila malam dah jarang sangat kitorang makan nasik. Bila suruh dia pikir nak makan apa, dia cakap nak canai roll, tapi stok paratha kat rumah dah habis, then p la kat supermarket belakang rumah tu, sekali tu "Kawan" I tak de la pulak. Dah habih..So, pikir punya pikir, ambik satu peket hash brown yg sebenaqnya boleh di buat sendiri je (tapi malas n nak save time) tapi belum ada idea nak masak apa..lepas tu tingat kt rumah ada lagi daging steak frozen beli hari tu..hah..buat burger and english muffin je la..cepat pun cepat, senang pun senang..makanya malam tadi dinner kami sefamily seperti di bawah:
Kenyang sungguh malam tadi walaupun nampak mcm ringan je kan..tapi English Muffin tu betul2 mengenyangkan.
Sesapa nak try English Muffin ni boleh la ambik resepi kat bawah ni. Uli dgn tangan ja..tak lenguh mana pun..yg penting kena try ok..gerenti puas hati..
English Muffin:
A: 11/2 sdt yis + 2sdb air suam- campur sampai dia nampak berbuih2.
B: 300g tpg roti + 1sdt garam + 1/2sdb gula + 15g susu tpg - gaul rata kemudian campurkan A dan campurkan
C: 180ml air - uli hingga menjadi doh, kemudian masukkan
D: 1/2sdb mentega- dan uli lagi hingga tak melekat di tangan.
TUTUP DGN CLING FILM selama 45 MINIT/ hingga dua kali sizenya.
Kemudian, tumbuk utk keluarkan anginnya, dan divide doh ke 6- 8 bahangian dan bulat2kan ia...Taburkan tpg semolina dan golekkan doh tadi dgn tpg semolina dan biarkan selama 20 minit.
Finally, prepare non stick pan over medium heat dan masak la muffin tu lebih kurang 7 minit. Boleh serve dgn butter and jam or potong dua and toast mcm MCD breakfast menu tu.
1 comment:
tak daya den nak buat..huhu
Post a Comment