Monday, March 16, 2009

Kerabu Peria & Belimbing Buluh (Bittergourd Salad)

Our lunch on Saturday- resepi from my mother. Buah peria selalunya kurang diminati sebab pahit kan, tapi bila jadi kerabu mcm ni rasa sedap pulak. Sedap. Kerabu ni ada 2 versi, tapi tgk dulu versi pertama ni ye..fresh rasanya, masam dan pedas.
Bahan2 di bawah adalah utk family saya yg kecil (utk 2 org makan)
Sediakan semangkuk air yg di campur dgn garam- garam dalam 2sdb supaya nanti tak perlu ditambah garam ke dalam kerabu
1/2 biji peria- di buang biji & di hiris nipis2- direndam didalam mangkuk berisi air garam
5- 8 biji belimbing buluh- dihiris nipis dan direndam bersama peria tadi
4 bj cili padi- dihiris halus
1 bunga kantan- dihiris halus
1/2 labu bwg besar- di hiris halus
2 ekor ikan kembung/ tenggiri- direbus dan di siat halus
sos ikan- secukup rasa
jus limau kasturi- secukup rasa jika kurang masam
Cara2:
1. Toskan peria dan belimbing buluh.
2. Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati sehingga secukup rasa.
3. Hidangkan.

No comments: