Lama sungguh tak masak pajeri. Bila dah datang teringin tu wajib la masak. I cooked this yesterday, tak sangka pulak my PIL and husband suka makan pajeri ni. I cooked based on my mom's recipe. I think semua org utara masak macam ni kot, tapi kat area selangor ni style masakan lain sikit kan...tak pakai kerisik.
My ingredients:
1 biji nanas- di hiris bulat atau ikut suka tukang masak
5-7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
11/2 inci halia
GENG 3 sekawan- kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
Sepeket kecil udang kering- di rendam
* Tumbuk bhn2 diatas EXCEPT nanas hingga lumat.
Daun kari
1 peket kecil serbuk kari daging
Santan dari 1 bj kelapa- 2 kali perah je tau.
2sdb kerisik
Garam & Gula
Cara membuatnya:
1. Tumis bahan2 yg di tumbuk tadi dgn geng 3 sekawan dan daun kari hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari yg telah dijadikan pes. Bila dah pecah minyak masukkan santan biar mendidih.
3. Kemudian masukkan nanas, garam dan gula- gula kene lebih sikit sebab pajeri ni harus manis tp secukup rasa. Then masukkan kerisik. Kalau suka boleh masukkan pati ikan bilis atau ayam.
4. Biar memekat dan tutup api.
Pajeri ni sedap di makan dgn nasi panas, tuang kuah merata ke nasi then bubuh kicap sket padankan dgn ikan masin jeruk mcm pekasam ke, ikan gelama masam ke, ikan talang masam ke, gaul sekali dgn sambal belacan..perghhhhhhh!!!!
No comments:
Post a Comment