Tuesday, August 25, 2009
Asam Pedas Tomyam
Dah lama dok tenung resepi ni, jumpa dalam Majalah Saji. So, 1st Ramadhan hari tu, I masak ni le. Guna ikan pari. Senang sangat memasaknya tapi rasanya mcm tomyam la pulak, maybe sebab ada daun limau purut tu kot.
Let's see the ingredients first.
Bebahan:
Ikan pari dipotong ke beberapa bahagian
Cili kisar (ikut tahap kepedasan anda)
Bawang merah- di tumbuk bersama
halia
2 btg serai dititik
Daun limau purut
Air asam jawa
Garam
Gula
Bunga Kantan
Lengkuas- di hiris
Cecara:
1. Tumis bawang dan hali yg di tumbuk hingga wangi. Then masukkan cili kisar, tumis hingga cili masak.
2. Masukkan air asam jawa secukupnya, lengkuas yg di hiris dan serai. Kemudian masukkan ikan pari dan garam serta gula secukupnya.
3. Dah mendidih masukkan daun limau purut & bunga kantan. Dah masak tutup api hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment