Thursday, April 16, 2009

Roti World with creamy mushroom soup

Sesambil blog hopping semalam, in my mind dok ligat pikir apa nak di masak utk dinner. Sekali tu masuk mamafami punya blog, nampak dia buat roti world ni..memang dah lama teringin nak buat dan alhamdulillah semalam dah di materialised kan.
Just Mummy je la yg dok cicah roti ni dgn soup, Si Ifah just makan soup saja, Sophie pulak just have the bread instead of soup. Abah depa ni pulak I made separate dish.
Anyway, resepi utk Roti World ni as below:
2cwn tpg roti
1/2 cwh tpg gandum
2sdt susu tepung
11/2 sdt yis segera
1 sdt garam
2sdb gula
170ml
* Campur semua bahan then uli menjadi doh. (Air tu di nasihatkan masukkan sedikit demi sedikit), kemudian, 2sdb shortening dimasukkan dan uli hingga tak melekat di tangan.
Tutup doh dgn cling film dan biarkan hingga its double its size or about 40min. Then, punch out utk keluarkan angin dan bahagikan doh ke 2 bahagian dan bulat2kan. Biarkan doh tu rest lagi selama lebih kurang 10min, then bakar dlm preheated oven at 170C for 30-40min atau hingga nampak bhgn atasnya dah brownish. Then potong bhgn atas roti dan korek keluar bhgn dalam, masukkan mushroom soup ke dalam roti, sedia utk dihidang.
* Malam tadi i just used Campbell mushroom soup sebab dah lambat for dinner.

2 comments:

TiNiE said...

ni yg aku malas singgah nih.
dan dan teleyo kakzaid ooiii...
huhuhu dah la tak lunch...

Abby said...

tini..aku pun..tensen tul kalau singgah blog minah ni..terlioq memanjang..