Friday, July 31, 2009

Kek Lapis Durian

I'm so excited about this cake. Dah lama sangat teringin nak buat kek duriani..So, kali ni dgn penuh semangat berjaya jugak direalisasikan...yippieeee....Actual plan nak buat sponge cake saje but then terus jadi layered cake. Thank you for the recipe. Really appreciate utk org yg merekanya. Cuma I add some durian flesh utk jadikan kek ni lebih extravaganza. I brought some to the office utk diberikan kepada tester2 tetap disini & the feedback- POSITIVE!!! alhamdulillah.

Wednesday, July 29, 2009

Sophie mmg peminat setia Mummy

Setelah beberapa hari tak buat baking (semestinya utk memenuhi blogpage homemade cake saya kan) last nite I started to mengodek2 dapur to bake something...1st time try resipi from Rabiah Amit tapi chek dah bega2 sikit la resepi ni.
I started at about 8.30pm, bdk2 dah siap makan coz kalau nak baking time mlm I tak masak you. Since semalam ada pasar malam kt pasar, so we bought some food and itulah dinner mlmnya. Bila dah beli tu takla penat sgt nak baking. When I started my things semua, budak2 ni dok main huhahuha...si Ifah tu eventhough dlm minggu test, haram dia tak risau dah habih baca part yg I suruh tu dah la..kita pulak yg naik risau kan...anyway..at about 9pm..Ifah dah tidur, tinggai la si kenit Sophie nih..mmg la peminat Mummy no.1..nak tau pasal apa...eventhough dia dah ngantuk masih lagi dok bertenggek kat tepi dapur tgk Mummy tgh masukkan adunan kat tray utk bakaq.
I asked her to sleep with abah tak nak jugak, nak tunggu Mummy katanya..Then dia mintak nak duduk, so I put her jauh sikit dr tpt Mummy buat keja, tapi considered her as a very good girl jugak coz dia tak meragam walaupun ngantuk tahap gaban. Cuma merengek sikit je..pas2 diam..agaknya time dia diam tu mata dia tertutup kot. Nasib baik la masa dia dtg kt dapur tu Mummy in the process to complete the final roll...so, tak la berserabai dapurku itu..owh ya..my latest cake as photo above. Check it out @ sweetreatsetc.blogspot.com

Tuesday, July 28, 2009

Sayur Goreng berSosej


"Gu" dgn ayam kari masak merah, saya buat sayur goreng sosej. Tau dak 'GU' tu apa maknanya? Org Kedah kata gu tu mcm couple la..still I dont have any idea masa potong bebahannya ni. Ishh poning makcik. Takkan nak bubuh ayam lg dlm sayur..hmmm last2 nampak sosej...wachaaaaaa!!! Jadilah seperti di atas akan tetapi cuba tgk bebahannya, ala2 fusion u......

Bebahan:
3 ketul sayur- apa ye namanya ishhh awat lupa nih...'B' Sprout( nnt bila ingat saya letak kt sini ye; dah igt dah, thx Anon pasal bagitau; B sprout= brussel sprout)- di hiris
1/2 btg carrot- di hiris
2 btg sosej- hiris
4 ulas bwg putih- di cincang
1/2 labu bwg besar- hiris
1/2 labu capsicum- potong dadu
wochestershire sauce
garam
pati ikan bilis
serbuk lada sulah

Cecara membuatnya:
1. Tumis bwg putih, sosej, masukkan worchestershire sauce, garam, pati ayam kalau kering masukkan air sedikit tapi biarkan sosej tu garing dulu.
2. Masukkan carrot biar empuk then masukkan sayur B sprout tu, then bwg besar. dah masak tutup api. Masa hidang tabur dgn serbuk lada sulah. Hidang.

Ayam Kari Masak Merah

Petang semlm dok pkiaq apa la nak masak utk berbuka. Suddenly teringat satu masakan kat satu restoran kat USJ9 sebelah masjid, now dia dh convert jadi Chinese Muslim Restaurant- al Jazeera. Ishh dah lebih 10thn x makan kat situ. Satu benda dok teringat ni la ayam dia tu. nak kata masak merah tapi macam ada rasa rempah kari..so, dimulakan dgn Bismillah I just taram whatever benda yg ada kat dapur tu then, bila suruh my husband rasa (sebab belum buka posa lg kan) dia kata semua dah ok..padam api & hidang. So, since I considered this as my creation makanya saya dgn ini menamakan resepi ni as "Ayam Kari Masak Merah".
Mari kita tgk resepinya:

Ayam- saya cuma guna 8 ketul- digoreng dulu setengah masak (tapi saya suka hingga masak dan garing; well its up 2 u)
2 ulas bwg merah yg agak besar, kalau kecik tambah la 4 ke
3 ulas bwg putih
halia agak2 dlm 1 inci
*3 bhn2 di atas di tumbuk
2 btg serai di titik
Daun kari
bunga lawang,
bunga cengkih
buah pelaga
kulit kayu manis (mlm td sy tak pakai coz dh habis...heheeheh)
**Tumis semua bahan2 di atas sekali dgn bebahan yg ditumbuk tadi sampai harum wangi, then masukkan
Cili kisar
1/2 bj tomato yg didadukan
Sos cili- dalam 1sdb
2sdb serbuk kari daging- jadikan pes
****kacau selalu dan biar hingga cili masak, kalau dah cili tu masak tapi kondisinya agak kering, tambahkan air sikit, masukkan gula & garam serta sedikit pati ayam, jadikan semuanya secukup rasa, kemudian masukkan ayam goreng tadi.
Dah rasanya pun marvelous, masukkan 1/2 labu bwg besar yg dah di hiris...Wasalam.

Monday, July 27, 2009

Gulai Ikan Masin dgn Nanas

Ini menu hari Ahad. Dah lama tak makan. Lama sungguh la..tapi semalam punya agak termasin sikit..rendam ikan tu tk lama sangat. Ingat ye puan2 kalau nak masak ni ikan tu kena rendam lama sikit nak buang garam berlebihan tu. Actually I like yg cair2 type tapi semlm terpekat la pulak...ishh dah seminggu tak masak hilang skill..hehehe.

Bhn2nya,
Ikan masin (tulang campor isi)
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
sedikit halia
*semua di tumbuk lumat
tumis kemudian masukkan rempah kari lemak hingga naik minyak. Then masukkan santan.
Ikut la nak cair ke nak pekat ke...then masukkan ikan masin, biar mendidih kemudian masukkan nanas. Mendidih lagi sekali rasakan secukup rasa, then padamkan api

Sup Siam

Hmm dah lama tak masak. Last week macam2 kesah...lepas Sophie tak berapa sihat, sibuk baking. Bila dah bakar membakar, tak sempat la nak masak. So, hari Sabtu baru ni terasa macam nak makan something yg masam la..opppsss no-no-no..bukan I pregnant ok..saja ja..rasa mcm terasa2 nak makan sup panas yg masam. So, pagi tu kebetulan my biras nak mai rumah, p market dulu beli brg utk weekend menu.
Beli la 3 ketul tulang plus daging setengah kilo, bila di potong2 byk la kan jadinya...So, tarrrraaa Sup Siam. Urghhh layan la sup ni cuma kurang pedas je..nak bubuh cili byk2 satgi anak2ku itu x mo makan la pulak kan..tapi syok arr sup ni sebab tak pakai rempah. Simple, Refreshing & Marvellous. Try ye jgn tk try...Bebahannya:
Tulang + isi yg di potong agak tebal jugak, bersihkan.
(Ikut la memasing punya sukatan beratnya ye)
Kat bawah ni adalah sukatan(boleh ka pakai sukatan; ala taram je la ye..janji paham) utk family saya yg kecik ini...
2 btg serai
1/2" halia
Rebuskan daging dan tulang tu dgn 2 bhn diatas tadi sampaila empuk.
Then masukkan,
2 btg serai yg dititik
1 labu bawang besar yg dihiris kasar
1 batang lobak merah yg dah di hiris kasar
1 batang saderi yg dah di hiris kasar
Jus limau dari 1-2 biji limau
Garam secukup rasa
Cili api secukup rasa.

Bila semua dah empuk, tutup api & hidang dgn sambal belacan, ikan talang masam goreng & nasi panas.

Friday, July 24, 2009

Gerobok Sale

Salam readers. I just have new blog to sell my things which I want to let go because I'm not using it for quite sometimes..Most of them are in very good conditions its just that I dont have too much space at home to store. I'll try to inform the conditions of the items as much as I can so that you guys can get clearer picture. Anyway, please click here to review. TQ

Thursday, July 23, 2009

Dah pandai ambik Neb sendiri


Sophie dah biasa kena Neb. So, dia boleh pakai sendiri mask dan pegang sendiri. Cepat je la ubat tu disedutnya.
Kat bawah ni nebulizer machine yg disewa dari klinik tu.

Happy face sebab dapat buat sendiri tapi time nak makan ubat Mummy memang struggle habis nak melawan dia punya amukan...Abaikan gambaran selerak kat belakang, Ifah punya keja la tu...buat homework lintang pukang coz adik dia pun nak skali.

Wednesday, July 22, 2009

Serangan Athma yg agak kronik




Semalam, the babysitter rang me up coz she said Sophie kena athma lagi, batuk2 dan badan agak panas. At about 2pm Mummy pun sampai la kat nursery dia. Kemudian bergegas ke Klang nak p satu klinik specialist ni tp tk dak Dr. So, tingat kat Skesyen 9 ada satu Ped clinic, patah balik dah tu kena meredah banjir kt Sg Rasah..adoi saspen..yelah takut pulak kantoi kat dlm air banjir tu kan...Alhamdulillah selamat sampai selepas 1 jam..takut je Phophie tk dpt tahan dgn condition dia. Neways bila masuk dlm klinik tu- Klinik Kanak2 Adek perasaan jadi best..Sophie ni lagi la..Hmm nak tau apa best sangat klinik ni hah tgk la sendiri ye...
Kat bawah ni kat bilik consultation dgn doc.

Tuesday, July 21, 2009

Chicken Filled Pohpia

Sekarang ni musim malam tak makan nasik. So, I made some snacks to munch. Masing2 kenyang makan time lunch tu yg malas nak masak tu...nanti tak dimakan. Bila teringat kat fridge ada kulit popia lagi walaupun dah keras kejong, I kukuskan balik bagi dia lembut. Tak mau membazir dah la ni...then rebus dada ayam, siat2 isinya, then campurkan dgn mayo and serbuk lada sulah, pas2 susun la macam kat bawah ni, daun salad, isi ayam, carrot rebus/ stim dan timun. Then, gulung macam popia. I used to goreng this stuff tapi kalau pakai rice paper tu tak payah la goreng kan...lebih healthy. Kalau pakai kulit popia ni mcm tak reti ja nak makan mentah2...sebab tu chek gorengkan dia walaupun sekejap.
Ni rupa dia kat dalam.

Karaoke Session ke Lupa Lirik???

Sebelum tengok apa2 pasal makanan tolonglah layan aksi Si Phophie ni...Pagi tadi dalam pukul 5pg, dia semput...sekarang kan musim jerebu kat Lembah Klang ni, dah tu pulak last weekend kat Meru, bila balik sana probability nak kena selsema tu tinggi sangat, maybe sebab air kat sana sejuk mcm ais, then rumah bercarpet and bila malam tersangat la sejuknya and Phophie ni bukanlah jenis budak yg suka berselimut...Itu adalah faktor2 penyebablah..memang badan dia tak tahan. So, lepas balik klinik ambik neb dapatla dia tidur nyenyak walaupun just 2 jam saja coz pukul 7pg dia dah bangun.
Then dia suruh abah dia pasang VCD ANA MUSLIM(VCD doa tapi ada lagu) yg mmg jadi favourite dia..ada sekali tu, sampai seminggu direct adoiiiii.....tension mummy...asal masuk rumah Mummy nak Ana Muslim...asal masuk rumah itu yg dia cari dulu...kalau masa Mummy nak masak n buat kerja rumah ok la biaq dia layan kan...tapi kalau time kita nak rest time tu nak Ana Muslim..hmmm memanglah Mummy tension.hehehhe..
Tapi pagi td sempat la captured dia tgh nyanyi mmg tak kacau la Mummy dok me'record' gaya dia, cuma pagi tadi without action sangat..kat tgh2 video tu kes lupa lirik, and kat hujung2 kes pitching lari...heheheheh...lawaks2..Layan keh...
videoSorry, sepatutnya kena rotatekan tapi yg saved file yg dah siap rotate tu dah 4 kali upload tak mau jugak dia...error..so I used the original ones...
Buleh gagah la tengok..janji dgq suara dia..

Friday, July 17, 2009

Sweetreats Etcetera

Salammmm!!!CHEEEEEEEERRRRRRRSSSSS!!! Alhamdulillah hari ni dah masuk ke hari yg menjadi penghulu segala hari- Jumaat...sempena hari jumaat ni, saya nak merasmikan pembukaan sebuah kedai yg bernama SWEETREATS ETCETERA ('STE'). Kedai baru ni hanya dijalankan dialam maya ni lah...dah lama sangat plan..tak jadi..plan..tak jadi...alhamdulillah kali ni jadi. Walaupun belum banyak barang tapi you guys rajin2 la jengok ye coz I'll always update my 'kedai' tu. So, sempena pembukaan hari pertama ni saya menjemput all readers to view some of my cakes collections which are homemade and harap2 memenuhi citarasa anda.
Products offered under STE will varied based on the labels.
1. Sweet Treats- cakes & cookies (I use pure butter for layered cake)
2. Kids Treats- Kids party packs/ goodies
3. Gift Treats- door gifts & hampers
4. ETCETRA- for items other than above.

Order can be made via email/ phone and delivery for outside Klang Valley shall be made using courier service.

For more info kindly CLICK HERE for direct link. Selamat menjamu mata THANK YOU!!!

Thanx my friends

Well, i left yesterday's issue behind....no turning back. Thanx to all my friends who commented on yesterday's issue and that particular person had already seek for apology. I appreciate that tapi lain kali jgn buat lagi, not only to me but to others too. CLOSE CASE!!!

Thursday, July 16, 2009

Komen yg mengguris jiwa

I've read an n3 past few months kat blog LG- salam2benua 'bout nasty comments from blogreader. Well, at that time I don't how deep the effect to our emotion as blog owner on the comments given to us. I wonder how nasty a person could be..coz I believe people bide to the ethics. Tp yelah semua org bukan perangainya sama kan...and the 'laserness' of mulut seseorang tu kdg2 membuatkan depa ni tak penah nak endah perasaan org. I had received few comments lately yg memang menyentuh jiwa raga as a person. I also received some sarcastic comments tapi I malas nak lawan cakap..coz it hurts me more. My friend even suggested to me to filter the comments received before publish but I know its tedious and I dont have time for that.
I never memaki hamun orang dgn perkataan2 yg dahsyat2. I never mencarut..paling kuat pun just STUPID or else I always use kurang asam but so seldom menggunakan perkataan KURANG AJAR unless its too hard for me to take it. So, why people used to memaki hamun I. Apa salah diriku ini???Kalau salah pun taklah sampai nak kena mencarut with those F#@* word?? Kalau ada salah pun taklah sampai nak kata my doter is a spastic. Well, if a child is spastic we never say that upfront, we used to call it- kanak2 istimewa. Don't you dare to call names to people sebab Allah tu Maha Berkuasa, well, kalau u nak cakap cakaplah I just unable to stop u from saying but just remember whatever things u said to people, Allah will payback to u soon....!!!Salah dgn manusia hanya manusia saja yg boleh memaafkan..JUST REMEMBER that!!!

Wednesday, July 15, 2009

Tuesday, July 14, 2009

Ice Age3- movie day

*Mar utk pengetahuan hang, Ifah pakai ur sepit as her tudung's clip. Chomel tau.
Our movie day was last sunday. Alamak gambaq blur sikit..my camera needs replacement. Haduhaiiiii...tingin nak DSLR satu..tapi bajet ciput cemana tu nyer....sesapa ada nak juai 2nd hand ka, 3rd hand..with such a good deal for me to grab???Anyone??esp my dear friends yg buat biz tangkap2 gambaq ni. My requirement std lense saja dah la..bukan nak nose yg panjang2 tu tak mampu beb!!heheheh. Lagipun utk collection sendiri2 sajer.
Back to my movie day out, both the siblings ni suka sgt2 nk p nonton ni tau..movie lagi 2 jam nak start nk jenjalan tgk brg pun tak senang..sat2 tanya bila nak start ni...adoii lemaih peghot..last2 bawak p makan 'eskelim' (ni pelat si Sophie ni la) baru la dok diam.
After habih makan, ngam2 la dekat 12.20pm so we all ber3 terus waiting utk panggung di buka. Abahnya not available masa tu, dia balik Meru sat afterthat baru le join kitorang. ngam2 citer nak start abah dah duduk kt sebelah. So menjerit sakan budak2 ni..hishh malu kat org anak oii...masa citer tgh start asyik dok dgq suara si Sophie ni dok ngajuk kartun tu ckp..org2 keliling asyik dok shhhhhhh saja..emph...apa2 la nak oiii..janji x nangih kt dlm tu dh le...pas2 agak2 dah boring (maklumla citer tu dekat 2 jam gak le) Sophie terus mintak magazine dia..nak baca apa la dlm gelap2 gulita tu...duduk bersila kat bawah la..hmmm boring agaknya tu..neways enjoy jugak la citer ni tp mmg tk boleh lawan Madagascar 2...which is their favourite..I like to muet2...sheeeee like to muet2 (Sophie'S version)

Monday, July 13, 2009

Reunion ASMARIAN

Hari Sabtu tu jugak me n frens, budak2 ASMARIAN (memang ASMARIAN betoi ni, kita 3 org ni mmg dr kelas ASMA pun..baru aku perasan) buat reunion..reunion paling ramai di abad ni..bape orang tu??? 3orang..wakakakkakaka..tapi tak kesahla..yang nyata hanya kami 3 org yg dok merealisasikan plan yg berkoyan2 lagi kengkawan yg dok berjanji tu..hampeh..bila nak buat betoi2, sorang2 kata tak jadi..tapi tak pa..buat Mar, Lela Ahmad and diriku sendiri, tak rugi kita mai, pasai anak2 kita dapat door gift dari owner BabyPinkcraft yg mana setiap sorang dapat sepit rambut FREE..chomel sangat...tengkiu Mar...lenkali buat kat geng mak2 ni pulak ye...for those yg nak beli Sepit Felt yg chomel nih pi la melawat blog my fren ni just clik HERE. Apa2 pun ni le org yang datang pada hari Sabtu tu sempena our Summer Piknik kat Retention Lake Seksyen 7, Shah Alam. Tempat tu pun dah cun dah sekarang, bila dah siap semuanya nnt, byk lagi tempat utk budak2 main. Neways, enjoy the pic! (yg sedihnya my pic tak dak kat situ, coz akula camerawomannya)Pic 1: Mar (tokey Baby Pink Craft) and baby- Qlea MarissaLela Ahmad dgn gift utk anak diaNi anak dara LelaMy anak dara- IfahMy 'grown- up baby'- Sophie ataupun dia panggil diri dia Phophie aka Adik

Gambar2 lain.Durian sponsered by Lela, tapi tukang sponsor tu la yg makan lebih..wakakkakaka.
Yang nyatanya reunion kali ni hanya dihadiri oleh seorang lelaki iaitu Lelaki Idaman Maaris- husband Mar (aku memang suka pangge Mar dgn nama pak dia)
Itulah alkisah reunion kami. Kepada hat tak mai..wei lepaih ni jgn sebut lagi nak buat reunion na...pasai konfem hampa tak mai...(ala2 bengang la nih..hehhehe)

Boleh masuk contest IKEA Hacker tak nih???!!!

Owh weekend ku teramatlah bizinyer....mana taknya weekend lepas I intend utk dedicated the whole day dgn my "baby" project yg bakalan launch tak lama lagi...Apa la gamaknya tu ye...ahaksss..SURPRISE!!!!!!!! tetapi tgk bilik Ifah dah seminggu dok nak kemas tk start2..hmm kena jugakla rajinkan diri ini(Actually my berkemas means makeover). Cuba tgk agak2 boleh tak Mummy Ifah ni masuk contest IKEA Hacker.....

The notice board tu Mummy buat ala2 scrapbook la nih. Frame tu beli kat IKEA (RAM Photo Frame) dah berthn dah beli tapi tk pakai2. So, yg kaler merah tu depa pangge INFRA Board just Rm5 sekeping, then glued on the frame tu pakai double sided tape. Tapi still tak tutup the whole frame, I just let it be as it is. Kemas keliling cuma pakai masking tape. Its looks ok to me an dyg paling penting..budak2 tu excited. Malam tadi semua dok berkeliaran kt bilik sendiri..hehhehe
Last 2 weeks dah ubah kedudukan furniture cuma tinggai nak buat kemasan terakhir saja. Bukan apa nak suruh dia study kat dalam instead kt living room tu. So kena la buat something yg boleh sukakan dia kan....waiting for final phase to be completed hopefully by this week.

Friday, July 10, 2009

Riang Ria di pagi hari

Waaaaaa ini kalau kakak tau gerenti jeles habih nih...Pagi tadi and semlm pun, Phophie berjaya ke playground lagi. Sebab musababnya its still early utk dia p Nursery. kesian la kan..so Mummy bawak la p playground kat tasik shah alam tu. Lepas htr kakak p school, dia dah tanya dah "Mummy hari ni kita main buai ke?" I said to her, p sekolah ummi la...tapi i used different route, then nampak dia tenyeh mata dia..so I asked her, "Adik dah ngantuk ke?"
Dia angguk ja..then I parked the car, dia terheran terus tgk kt luaq..teruih tersengih..main ke Mummy..sukaaaaaaaa tak jadi ngantuk..tp dgn syarat ikat rambut dulu...waaaaa terus bagi tocang rambut dia..tengok le happy sesangat dapat main.

Pasta Goreng with Crab Meat and Chicken


Pagi ni bangun tersangatlah awalnya- pukul 4pg. Load of house chores kena buat. Since dah bangun awai tu buat la bekal utk budak2 tu sekali. Pasta Goreng yg memang favourite budak2 ni. Tapi resepi kali ni sebenaqnya main masuk saja and masuk hari ni dah 2 kali dimasak sedemikian rupa yg cuma selang sehari saja setelah dapat positive critics dari pengkritik2 tetap yg 2 org tu.
I'm using fusilli, lepas tu panaskan olive oil sikit, then tumis garlics dgn ayam, ayam tu guna chicken breast yg dah marinated since 2 hari lepas utk buat fajitas hari tu, just diced some carrots, then ada crab meat dari lebihan ketam masak black pepper semlm (which tak dak org pun makan, Mummy masak ni kekononnya utk sahur, sudahnya tk jadi posa la pulak semlm), pakai fresh milk sikit plus sedikit pepper dan garam. Lepas tu tabur pulak English Parsley dan finally taburkan parmesan cheese. Wah memang ada kick!!

Thursday, July 9, 2009

PESTA DURIAN

*Pic di atas durian from one of the stall
Wargh..bunyi macam best sgt kan..ada PESTA!!!semalam dgn tak semena2 singgah la kat Kompleks PKNS Shah Alam yg famous tu to buy something for me and to lunch sekali lah after fetched Ifah from school. Masa nak balik n nak ke tpt parking terserempak dgn khemah2 yg dipasang since last 2 weeks, owhh gerai jual buah rupanya. Memang berlonggok2 durian kat situ including manggis and rambutan. Tetiba dgr la annoucement cakap makan durian kat situ FREE...hah biar betul..BETULLLLLL!!!makan kat situ free nak bawak balik kena beli. Tapi memandangkan kitorang baru lepas makan kebab, so tak jadi la makan- kenyang lagi hah!! Ada satu gerai tu, satu beg plastik penuh tu kita cuma bayar RM10 je..tak kesah bape bijik pun janji penuh plastik yg dia bagi. Kalau durian kecik2 tu ada la dlm 10-12 biji. Tapi kualitinya kurengla sikit. Kalau balik terus makan ok la, tapi like we all yg I sorang je adult and 2 lagi tu budak lagi, maka kami beli yg timbang coz kalau beli yg dh pecah nnt tak sempat habis dah busuk kan..membazir gitu, itu pun beli semlm for RM20 mmg puas hati makan, buahnya sedap, isi cantik and budak2 pun suka sangat just that I have to control their intake lah pasal Sophie tu masih tak bape sihat lagi further more depa pun beringat jugak pasal tgk Abah depa yg bengkak kaki tak boleh jln lepas makan durian. INGAT for those yg tak tau- durian ni kaya with flavour and also kaya dgn URIC ACID. So, for those yg ada sakit ghout or yg tinggi URIC ACID dlm bdn jgn pulun sangat ye...nanti sakit sapa yg susah???? hah sendiri mau ingatlah ye...

Wednesday, July 8, 2009

Kek Lapis Watermelon Cheese

Ni sepatutnya dah masuk n3 Monday hari tu. Buat kek lapis ni as my weekend project. Sebenarnya utk pasaran musim raya nanti. So, sesiapa yg berminat utk mengorder dipersilakan. Nnt check it out kat my new blog for my cookies and cakes ye..I got a few in my list tapi utk sesi pertama ni tgk yg ni dulu ye..I'm using pure butter for all my kek lapis, so rasa lebih sedap dan moist. Eh...sorry tak boleh promote dulu..hehehehe layan pic je..

Chicken Fajita

Dinner last nite was not heavy at all tapi sesedap perut la..Semua org satisfied. Malam tadi macam ada mood Mexicana sikit, so I made Chicken Fajita. Hmmm puas hati walaupun I just have 1 fajita.
First, I marinate chicken strip. tu pun tak lama sangat, lebih kurang 6.30ptg siap prepare utk marinate then lepasa Maghrib dah start masak so about 1 hour je lah.
Resipi utk chicken:
2 ketul chicken breast- tapi ambil bahagian isinya saja dan potong jadi strip
4 ulas bawang putih- di cincang
2sdb oregano
olive oil
chilli flakes (tak de, so saya pakai serbuk paprika)
2sdb gula (kalau ikut resipi dia pakai red wine vinegar; tapi boleh tukar pakai apple cider vinegar or apa2 lah janji halal;- )
1/2 lemon- jadikan juice
serbuk lada
Garam
**Masukkan semuanya dalam satu bekas dan marinate sekurang-kurangnya 1 jam
Kemudian, panaskan pan, dan grillah chicken strips tu.
Untuk menghidang,
Bahan2:
Tortilla
1/2 bj capsicum merah- di gril dan di potong dadu
Daun bawang- dihiris
Lettuce- dihiris- optional
Sedikit mayonis/ sour cream
Jagung- whole kernel- BUKAN jagung krim tau!!

1. Panaskan tortilla.
2. Kemudian letakkan chicken strip, capsicum, daun bawang dan jagung ke atas tortilla.
3. Sudukan sesudu mayonis/ sour krim on top of it, then gulung dan makan.
***Sedap di makan panas2..kalau ada sizzling plate lagi bagus..

Tuesday, July 7, 2009

Kuetiow Sup

Malam tadi teringin nak makan makanan yg ringan dan menyegarkan utk berbuka. Sekali tu teringat la zaman2 study dulu time lunch makan Kuetiow sup kat Jalan Raja Laut. Simple tapi sedap sangat. So, balik office singgah pasaraya beli bebahannya then dlm masa I think 15min kot siap la hidangan berbuka ku itu...tapi malam tadi tak sempat nak ambik pic. So this morning tgk kuah ada balance lagi maybe my husband tak makan la ni (pstt..mlm tadi I tidur punya la cepat- pukul 9 dah dozzed off.. so tak sempat nak sembang dgn sesapa), panaskan and taddaaaa jadilah my breakfast for today (sapa2 pun tak mau dah..so ni kes nak perabih la ni..sayang nak buang kanna) Gambaq pun tak dak la cun sgt.

Monday, July 6, 2009

Chicken Porridge

Last Friday we had Chicken Porridge for dinner. Nak tau sapa yg requested to have porridge for dinner? Tu hah si Ifah, tah hapa la mimpi Che Kak tu coz she never liked the porridge before even masa dia baby lagi. Masa kecik2 puaih la Mummy nak menyuapkan porridge kat dia, mesti di luah keluar..yang dia makan was nasik mcm Mummy dgn Abah yg dah dilenyekkan dgn sayur.
Senyum melebaq la Mummy bila hanya perlu masak bubur, but I knew yg the father tak berapa suka tapi I knew cara nak bagi dia suka..hehehehe..

So, I cooked 1 cwn beras dgn diced chicken, then bila dah lembut berasnya masukkan dlm 4-5sdb (ni main agak2 je nih) santan pekat- i used santan kotak. Then masukkan seketul pati ayam, 1/2sdt halba (fenugreek), 1 btg serai yg dititik, garam dan serbuk lada putih secukup rasa. Bila dah rasanya best padam kan lah api.
Utk penambah perisa I prepared Ikan Bilis Oseng, simple jugak- goreng ikan bilis, tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan, garam dan cili api- ikut tahap kepedasan anda. Tumiskan dan masukkan sedikit air asam jawa dan sedikit gula, bila dan best dan cili pun dah masak, masukkan ikan bilis goreng dan gaul rata. I put some button mushroom utk lebih protein. Dan siap bolehlah servekan bubur tu dgn sambal oseng, daun bawang yg dah dipotong dan juga bwg goreng. Sebenarnya side dishes utk bubur ni mmg boleh dipelbagaikan dan memang akan membuka selera sesiapa yg memakannya..tak percaya cubalah!!!!

Friday, July 3, 2009

Sophie dgn Botol Bubblenya

Anak2ku memang jenis tak bekfes pepagi, baik yg besor maupun yg kecik..std la sama mcm mak dia ngan abah dia, tp mcm mummy n abah ni flexible sketlah, but those 2 ni mmg pepagi jenis tak makan harap masuk susu je lah...baguih jugak pasal Mummy dia ni bukan lah jenis pepagi hari buat bekfes.
So, this morning budak2 yg berdua ni bangun punyala awai- 5.30pg mana taknya si Kakak ni penakut sungguh...elok I bangun buat susu utk adik dia..then tak masuk2 balik..yelahh dah pukul 5pg kalau tido balik sah2 la terbabas solat Subuh kan..so, Mummy lepak la kat luar lipan kain, sekali budak2 tu pun ikut melepek kt tepi sofa...Ish..hangin je tgk...last2 tak pasal2 si Kakak tu kena mandi pukul 6. Dah lepas solat dia pun tertidur balik. hah tu lah...but yg si Sophie ni pulak, terus tak ngantuk sampai la dah dekat pukul 6.15 dia tertidur. Bila angkat masuk keta baru terbangun. Seperti biasa lepas htr kakak p skool, kami p la breakfast but then dimatanya hanya ternampak Botol Bubble. Mintak kat Mummy pun cakap slow2 jek...hmm dia tau Mummy akan tak bagi punya..tp since hari ni hari Jumaat and Mummy dah promised tak mau memarah lagi, dgn rela hati beli la jugak sebotol..Punyala happy member tu.Mummy pulak beli cakoi kt brader depan kedai jual Bubble tu disamping sebungkus nasi lemak dari Restoran Gembira, Seksyen 3.

Asam Pedas (Style Kedah la)

The whole day semalam masa kat Ofis, my mood utk kerja amatlah kureng...nak tau pasal apa??kepala otak ni asyik dok teringat kat Asam Pedas..teringin tahap gaban dah ni...Ishh teruk sungguh aku semalam..Dah la makan bengkang ubi, kepala pulak pening. Lepas ambik budak2 terus balik rumah dgn semangat berkobar2 nak masak nasik and asam pedas. Dah berapa hari dah kami ber3 tak makan nasik coz Mummy tak masak. Tengok le mana ada n3 pasal food kan??!!!
Actually asam pedas style negeri Kedah ni, kami tak tumis macam yg biasa kat sebelah sini, semua main rebus saja. Tapi yang paling best style arwah tok la..My faveret, rasa dia lain dari yg mak masak. Tak tau nak describe macam mana..tak penah jumpa lagi org masak yg rasa macam arwah tok punya, esp asam pedas ikan haruan tok..perghhhh!!!!bubuh pulak batang keladi....ishhh tak buleh nak cerita la...kecoq!!!Keistimewaan masakan tok baik kari ataupun asam pedas, rempah tu dia giling dulu..dia tak pakai rempah2 peket nih..walaupun lututnya tu sakit masa tu lah..tp tetap giling rempah. Memang special..
Anyway, itu kesah sethn yg lalu, tok pun dah tak dak..so kali ni saya punya Asam Pedas ikut resepi mak sayalah merangkap anak tok.. Bebahannya seperti foto di bawah cuma dalam gambar tu tak de belacan and serai coz bebahan berdua tu just optional sapa suka buleh letak tak suka kalu tak pa..no hal.Cara memasak:
1. Blend cili kering (saya cuma guna 6 cili je) + bawang merah dan bwg putih dan belacan (dalam 1 inci).
2. Masukkan air(agak2) utk kuahnya..kemudian tuang lah bahan2 yg di blend tadi.
3. Masukkan serai yg dititik, asam keping, garam dan pati ikan bilis, biar mendidih.
4. Masukkan ikan, saya guna ikan kembung 3 ekor dan daun kesum. Bila mendidih lagi sekali masukkan bendi jika suka, boleh juga letak batang keladi.
* Ikan boleh di pelbagaikan samada ikan parang, ikan puyu, ikan sepat atau ikan haruan.Asam pedas ni sedap di makan dgn nasi panas, peh2 bubuh kuah banyak2 then bubuh kicap (toyu) then kawan dia mestilah dgn sambal belacan. Tapi memandangkan sekarang musim durian and hari tu ada buat tempoyak sikit, maka bersambal tempoyaklah Mummy malam tadi.Ni pulak sotong goreng kunyit dgn kacang panjang untuk anak2, campur capsicum dan juga button mushroom..amboi banyak sungguh Ifah makan malam tadi tapi Sophie cuma ratah lauk saja.Ni pulak, favourite Mummy, sambal tempoyak dgn kacang bendi rebus..So YUMMY!!!!