Monday, July 27, 2009

Gulai Ikan Masin dgn Nanas

Ini menu hari Ahad. Dah lama tak makan. Lama sungguh la..tapi semalam punya agak termasin sikit..rendam ikan tu tk lama sangat. Ingat ye puan2 kalau nak masak ni ikan tu kena rendam lama sikit nak buang garam berlebihan tu. Actually I like yg cair2 type tapi semlm terpekat la pulak...ishh dah seminggu tak masak hilang skill..hehehe.

Bhn2nya,
Ikan masin (tulang campor isi)
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
sedikit halia
*semua di tumbuk lumat
tumis kemudian masukkan rempah kari lemak hingga naik minyak. Then masukkan santan.
Ikut la nak cair ke nak pekat ke...then masukkan ikan masin, biar mendidih kemudian masukkan nanas. Mendidih lagi sekali rasakan secukup rasa, then padamkan api

3 comments:

Abby said...

memang sedap..aku tgh mlm makan nasi dgn gulai ni..menci!!

che zaid said...

soweyyyyyyyy

miszshain said...

akak.. ehehe... tgh hari tadi pun beli lauk ni utk mkn tgh hari.. nak masak tak sempatlah pulak (tak sempat+malas... boleh ke?)...huiihh terliur betul lah...