Tuesday, March 31, 2009

My Little Angel

I love to see my lil' angel sleeps. Never miss looking at her every single day. She grows fast. On 2nd April, she gonna be 2. 2 fulfilling years. Both of the angels have so different characters. Both have different stories to share. Different stories to live with, totally different stories. However, this lil' angel soon after mommy gave birth to Kakak, I just simply felt that I'm gonna have another baby girl and soon after Mommy gave birth to Kakak, out of sudden Mommy have had your name inside my mind. Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar. Mommy still remember, I told abah that our next baby's name is Zarrifa Soffiyya and we couldn't find any better name than that until we finally decided to register.

It was that final week where Mommy should deliver you by the end of the week, but my high blood pressure keep increasing eventhough I tried to have enough rest, eat less carbo but still the BP seems don't want to decrease. Owh..if this happened during my final checked up then I think the doctor will induced me again. Its was Sunday nite when Mommy, abah and Kakak on the way home from Atuk's house. During that time it was dark as there wasn't any street lite at the junction (the junction near the location where Altantuya being cruelly murdered) Mommy said to abah with giggled "What if Mommy bersalin dalam kereta?" Abah cakap.."Ish tunggu dulu sampai hospital, nanti abah yg pengsan". hehehehehe.. But we managed to arrived safe at our former house. But then after midnite Mommy felt uncomfy, I couldn't sleep, everytime Mommy closed my eyes I have to woke up to pee...Then, go back to sleep, then pee somemore until I felt like I just couldn't stand, my tummy...my back...owh maybe its the time...but we dont hope much, maybe its false alarmed. Yea may be.. coz Mommy never experienced how "sakit" is the "sakit". We arrived at the hospital at 2.30am. We just went straight to labour room and registered. After checked up then Mommy had to wait coz you are due to see the world. At 3.30am on the 2nd of April, 2007 Mommy was bedded in the labour room of PPUM. Mommy under medication as my BP has no signed to reduce...at 4am I felt the pain...time seems running fast, I got to push u out!!but I'm so weak at that time. I was so starving as my dinner yesterday was at 6pm, then I had nothing eaten after that, Mommy also have had not enough sleep, I'm so dizzy plus I have to swallow the medicine eventhough I was in the "pushing mode". My 2 hands have to do a lot of things and I also forgot how to push. Its so havoc then, but what drived me at that time I want you to be here during dawn...So finally at 6.30am you were officially born. What Mommy can say was "Eh..macam muka kakak". I'm so exhausted then and asked for hot Milo for drinks, then Mommy have to be separated from you as the doctors want to monitored my BP which not so ok. Until 10.30am still Mommy haven't have you with me. I knew U wanted me to feed u. Then Mommy just can't bear of waiting in the labour room, I kept asking from the nurses and docs to let me see u. Finally, I being transferred to the ward. Poor Sophie, I can still hear you crying. Don't worry Mommy will feed u as much as I can. 2 years running fast. After few days of age, u were suspected with jaundice. The level is quite high, so we have to bring you to the hospital for every day checked up until one day u have to be admitted to paed ward as the jaundice level keep increasing. We slept 1 nite there hoping we both can go home the next day. Its unbearable to see u crying when the doc came and collect a sample of blood every 2 hours or something. Its unbearable to see you sleep under the photo lite..It was hot enough to dry your skin. I cried everytime I saw u. After 2 weeks, you finally recovered. Alhamdulillah.

Then when you 9 months, doc suspected that you suffered bronkitis. Every month you have to be under medication and after 1 year old doc suspected you suffered asthma. Every month for sure 3 of us (Mommy, kakak and Sophie- since abah not around) will go to the nearest clinic to puff to clear the blockage. Your lung not strong enough yet. As days goes by, Alhamdulillah now it seems you recovered and now u become a cheerful tod of Mommy and Abah.

Chiffon Cheesecake

Malam tadi tak boleh tidur dek kerana penangan membaca sebuah buku ni (next n3 kita citer). So, pukul 12.30 tgh malam mommy still kat dapo dok godek kek nih.. Nasib baik bahannya simple, membuatnya pun sempoi dan rasa tetap memang ngam dgn tekak eden ni hah...Tengkiu to Mr Chef- Alex Goh dgn ciptaannya yg memang best dan tak pernah mengecewakan tukang masak amatur nih..Hajat di hati nak buat Chiffon Oren tapi dok pikir apa tah lupa nak letak sunquick..So, plain chiffon je lah..My mould quite big for this recipe, so nampak macam bantat sket kan. Recipe as below:

A: 60g milk- I'm using fresh milk
40g cream cheese
25g butter
* double boiled until thicken
B: 65g flour- I'm using superfine
* Mix with A until smooth
C: 4 egg yolks
* Mix with A + B until well combined
D: Whipped 4 egg whites until foamy then add in
100g caster sugar + pinch of salt + 1/8 cream of tar tar. Whipped well then transfer into A, B & C mixture and fold with hand until combined.
Pour into chiffon tin and bake in preheated oven at 175 deg C for 35- 40minutes (I baked for 40 minutes). Then remove from oven & cool upside down.

English Muffin Set

Malam tadi my husband requested for something lite. Usually kalau we all dah lunch dgn nasi kat ofis memasing, bila malam dah jarang sangat kitorang makan nasik. Bila suruh dia pikir nak makan apa, dia cakap nak canai roll, tapi stok paratha kat rumah dah habis, then p la kat supermarket belakang rumah tu, sekali tu "Kawan" I tak de la pulak. Dah habih..So, pikir punya pikir, ambik satu peket hash brown yg sebenaqnya boleh di buat sendiri je (tapi malas n nak save time) tapi belum ada idea nak masak apa..lepas tu tingat kt rumah ada lagi daging steak frozen beli hari tu..hah..buat burger and english muffin je la..cepat pun cepat, senang pun senang..makanya malam tadi dinner kami sefamily seperti di bawah:

Kenyang sungguh malam tadi walaupun nampak mcm ringan je kan..tapi English Muffin tu betul2 mengenyangkan.
Sesapa nak try English Muffin ni boleh la ambik resepi kat bawah ni. Uli dgn tangan ja..tak lenguh mana pun..yg penting kena try ok..gerenti puas hati..

English Muffin:
A: 11/2 sdt yis + 2sdb air suam- campur sampai dia nampak berbuih2.
B: 300g tpg roti + 1sdt garam + 1/2sdb gula + 15g susu tpg - gaul rata kemudian campurkan A dan campurkan
C: 180ml air - uli hingga menjadi doh, kemudian masukkan
D: 1/2sdb mentega- dan uli lagi hingga tak melekat di tangan.
TUTUP DGN CLING FILM selama 45 MINIT/ hingga dua kali sizenya.
Kemudian, tumbuk utk keluarkan anginnya, dan divide doh ke 6- 8 bahangian dan bulat2kan ia...Taburkan tpg semolina dan golekkan doh tadi dgn tpg semolina dan biarkan selama 20 minit.
Finally, prepare non stick pan over medium heat dan masak la muffin tu lebih kurang 7 minit. Boleh serve dgn butter and jam or potong dua and toast mcm MCD breakfast menu tu.

Monday, March 30, 2009

Visit to Mydin Mall

Bunyi mcm jakun pun ada..tapi percaya atau tidak ni baru masuk kali ke-3 aku p sini. Dah tu jauh gedeguk dari rumah, sememangnya la malas nk p. Tapi last Saturday we all p la situ nak beli belah sambil brunch coz boring asyik dok area Shah Alam ni je. Ramai sungguh org. lepas makan tinggai budak2 tu dgn abah depa while me masuk dlm and shopping. Naik tingkat atas dulu nak cari pensel kat Ifah, hai anakku itu baru sekolah 3 bln dah dekat 4 dozen pensel aku beli...semua tak tau p mana..macam bukak kedai stationery la pulak. Kaler pensel pun toksah cakap la, 3 bln sekolah dah 3 kotak. Bln lepas geram punya pasal aku beli 40 btg kaler, tgk2 lah..dah ada yg dah tak boleh masuk sharpener dah pun...ish2..ish..haru biru blues sungguh.

Bila sampai bhgn stationery kat Mydin Mall ni..mak aii..jadi kelabu mata la pulak..penuh dgn pensel, pen yg berkoyan2 tu..ish..nasib baik Ifah tak ikut..kalau tak bukan takat kelabu mata, naik bijik remia mata dia tu agaknya bila tgk bersusun2 pensel, kaler, pencil box..teringat last year, masa tu tgh cari barang b4 dia start sekolah....aku mmg dah cakap kat Ifah that "Mommy won't buy your school bag sebab beg lama tu elok lagi" Punyala dia tension tapi aku cakap bila dah koyak baru beli...So, bila sampai kat mall, berlambakla org jual beg sekolah ni kan..siap dgn cakap "Mommy jgn la bagi Ifah nampak beg, nanti Ifah teringin nak beli"..kekkekekek..punya la kelakar ayat...Tak pa pejam ja mata bila nampak beg....kesian..tapi I will bought for her April ni..

A tremendous improvement from my "not- so- little" darling

My 'not- so- little' darling aka Ifah. I had figured out last weekend that her writing had improved very very very much. Alhamdulillah. Never thot she can improved this fast. Just compared her January's writing with her latest writing. Very nicely done. No wonder last week she told me that her teacher gaves her a pencil and sharperner. When I asked her why, she said " Sebab Ifah tulis cantik. Ifah sorang je yg dapat mummy". Wow thats good. So, keep it up. I said to her. Memang le kecik tulisan tu..tapi as far as neat and tidy dah ok dah...jenuh mulut mommy ni dok bising selama 2 bln finally she made it. Yang I perasan masuk bln March ni dia dah dapat momentum kot..so whenever I teach her, she can grab the lesson very quickly and I think dia punya tahap maturity dah increase. Ye lah this May she's gonna be 6 kan.

Friday, March 27, 2009

Heavy Rain


Kala ini hujan begitu lebat sekali..suami dan anak2ku sudah di bawah..tapi hujan lebat sangat dgn kilat petir berdentum dentam..tapi since dah dekat pukul 6, better chow...monday have to come early...anyway TGIF!!!yehaaa. CHIOW.

My favourite goreng pisang stall

Tadi nak p ambik Ifah kat school as my husband kata dia ada keja so bergegas la keluar lagipun dah pukul 4, plan nak lunch sekali la tu. Then sampai kt traffic lite nk U turn, my husband called me up saying that he will pick her up. Ok, so I terus turn to buy some goreng pisang kat my favourite stall. Sedap oo..Location: Seksyen 7 kat tepi padang (opposite: Kompleks rumah EXCO Selangor, Shah Alam yg bakal di lelong nanti). Kat situ ada jual goreng pisang, ubi goreng dan keropok lekor plu air kelapa n air asam boi. Memang gurih dan nikmat.

Finally I found it!

Berdebar2 rasenye...almaklumla first time. Finally I found it..setelah sekian lama ding dong ding dong..today finally I confirmed to this company. Rupa2nya dah jadi rezeki sedara aku tu. Now I'm waiting for his quotation to be forwarded to my **** for payment. Alhamdulillah. Nak p mana la ye cik kak kita yg sorang ni kan...hmm will inform later once confirmed. Sekarang I better keep my mouth shut.

SIRIM

Semenjak malam tadi rasa malas sgt nak buat pape..nak masak lagi lah malas..our dinner malam tadi cuma fries, chicken scallop and fried chicken drummets. Itu pun kenyang..perasaan malas tu terbawak2 ke pagi ni dimana breakfast aku cuma roti sapu planta dgn gula jek..
Hari ni hariku dimulakan dgn lawatan ke SIRIM. My husband sent me there, tapi sebab lama sangat I asked him to go to his office la..I went there to check my application for TA on behalf of my customer. Nak keluarkan equipment dgn customer's exemption. Tak kesahla brg tu pun depa punya kan, supposed they must pay for the charges but instead we paid for them. Further, as advised by SIRIM's personnel, they need extra charges as its to be processed under fast track approval (kelulusan segera) plus the customer need to submit a letter with reasons why the fast track is required. I called the person in charge which is the logistic staff of this particular company. Punyala dasar pemalas tahap gaban, dia suruh I; yg tolong dia p SIRIM and paid for his company; write that letter. Dia kate dia nanti akan print atas letterhead and sign. EEEEEEEIIIIIIIII BENCILAH....tension maut la dgn mamat nih. Bengkek hati ku masa dok dgr dia cakap dah la panjang berjela..kalau tak disebabkan dok dlm teksi memang dah aku jerit tadi... When I report to my SM, dia kate buat je la...eeeeeeeeeiiiii....bengang *@#*#@**!
Neways, tgh jln keluar dari Blok 9 tu, sempat lagi aku snap 2 keping gambaq...cantik gak laman sebelah Blok 9 nih..buleh la buat tatapan penyegar minda yg bengang nih...HANGEN.. Dah keluar SIRIM p la ziarah Kompleks PKNS yg hanya 100-200 depa dr SIRIM tu..cuci mata, beli magazines sket and then trus ambik cab balik ofis..Itu lah kesahku di pagi jemaat nih.

Thursday, March 26, 2009

There goes my blog content

Buduh ke IT illiterate ke perasan pandai ke apa ke tak tau la...yg nyata all my side bar punye content dah out!!!!! sedeynyer wei...tu lah gatal tgn sangat..tak do koje carik koje...there goes my visitor counter..lupa pulak tu nak tgk tadi dah bape riban dah..what I know dh cecah ribuan...uwaaaaaaaa...sedih sgt...neways got to find sometime to godek2 this PC and make it LIVE again..hopefully more merrier after this...TOLONGGGG

Bingka Ubi

Malam tadi buat bingka ubi based on resepi dari one of my nyonya cookbooks. Follow 100% the recipe tapi in terms of rupa macam tak berapa best la coz tak cukup garing. Tapi rasa ok la..but I think I should increase the oven temperature. Next time kena try lagi la nih. Ubi kayu sumbangan mak mentua. Ubi kayu ni jenis ubi putih so bila buat bengkang ni pucat sikit. Resepi later ye.

Fridge Magnet & Novels

Speaking about collection, ramai yg ada collections memasing kan. Me, myself tak terkecuali jugak. Actually masa kecik2 dulu biasala ada stamps..tapi lama2 macam takk mesra pulak dgn jiwa ni..now beralih arah ke ahahaha..pinggan mangkuk (but maintain yg unik, oldies style saje- antique la kenkononnya- tapi bukan simpan buat pameran tau, I'm using it too..tak mo la di iktiraf sbg golongan yg membazir pulakkan, I ni bukanle golongan yg banyak duit pun), then fridge magnet and I also loves to collect novels from my favourite author and recipe books. Firdge magnets ni kene letak kat ofis sebab kalau kat rumah mmg tak sempat nak jadi collections dah. Ada anak kecik gitu la kan. Yg kat rumah semua dah punah..sayang ooo. Whoever wish to contribute silakan...makasih..hehhehehe


Currently memang la minat kat Author ni..so decided utk dapatkan a complete novels fr shopaholic series..tinggal lagi satu je lagi yg belum cukup..after this got to find other writer pulak.

Wednesday, March 25, 2009

Sophie dah pandai kayuh basikal

Ni kesah anakku yg cekenit tu- Sophie yg bakalan menyambut 'ultahnya' yg ke- 2 on this coming 2nd April ni. Malam tadi for the very first time dia boleh kayuh beskal kakak dia. Sungguh berjiwa besar, baru nak masuk 2 thn dah boleh kayuh beskal tayar 4 tu. Nobody teaches her how to ride actually. She came out with the idea utk kayuh sikit2 due to kaki dia yg tak sampai tu. Maklumla naik beskal kakak dan lihatlah betapa kesiannya dgn anak2ku..nak main beskal pun dalam rumah je kan..tulah duduk lagi rumah atas rumah org..gini le jadinya!!!bila nak pindah nih..uwaaaa...tiada kebebasan bermain buat anak2ku..kesian depa.


Neways, just watch the video pasal si soffiyya ni...tapi masa divideokan banyak pulak la yg dia dok stop2..tapi before that mmg dia boleh kayuh dr pintu depan sampai la ke living room (alaaa..bukanla panjang mana pun rumah kami ni kan..) sekangkang cipan je kot..hehehhe tapi sorry ek kena teleng kepala sket..tuan rumah tak tau cemana nk ejas gambo tu jd straight..sorry ibuk2 bapak2.

video


Santapan Minda & Rohani

I just read this article & would like to share with all Muslims out there. As u can see I have a link to saifulislam web page. Please read the articles. Best. Yelah sekali sekala rohani kita kena santap jugak kan. Dan memandangkan umur I ni makin meningkat so I think I shud start something sebab yelah manusia kan selalu hidup dlm kerugian.. I takut jugak kalau hidup I ni sentiasa dlm kerugian..coz nowadays I selalu teringat pasai the other world tu..paling takut what happend to my kids kalau diri I sendiri as parents tak cukup nak ajar depa dgn ilmu2 Islam ni..takutnyer..neways I found this article walaupun isu tentang Palestin ni tak habis2 dibahaskan and the end result dia tetap sama jugak but pls bear with some notes from Ustaz Hasrizal for us to ponder.

Below copied from http://www.saifulislam.com/
“Anta dah siap ke? Jom la ke kelas”, saya memanggil Munawwar untuk keluar bersama ke kelas.
Sebaik sahaja kami mahu melangkah keluar, pandangan kami terlekat ke kaca televisyen.
Pagi itu, Televisyen Israel (Yahudi) Channel 1 menyiarkan rancangan TV Pendidikan. Saya menonton suatu rancangan yang dirakam di sebuah nursery. Guru yang mengajar anak muridnya menyanyi dengan diiringi sebuah piano, menyanyikan lagu berikut:
“Makanan paling sedap daging orang Arab, minuman paling sedap darah orang Islam”
Ya, itulah yang saya baca pada subtitle rancangan tersebut.
Kanak-kanak semuda 3 dan 4 tahun, diajar menyanyikan lagu tersebut dengan penuh keceriaan dan kegembiraan.
Demi Allah, suara cikgu dan kanak-kanak itu masih segar di dalam ingatan saya, dan jika saya pandai melukis, saya masih mampu melakarkan di mana cikgu dan piano itu berada, dan bagaimana kanak-kanak itu mendendangkan “nasyid” mereka. Walaupun sudah tepat 10 tahun peristiwa itu berlaku (1996).
Sesungguhnya gambar-gambar di ATAS adalah ’surat cinta’ kanak-kanak Yahudi yang menjalani proses pembelajaran yang sama. Mereka melakar ‘mesej cinta’ itu pada peluru dan bom yang bakal dihantar kepada penpal mereka di seberang sempadan. Dari balik tembok, anak-anak Yahudi ini mengucapkan “salam” kepada rakan Palestin dan Lebanon mereka, moga dipanjangkan usia, bukan di dunia, tapi di alam kematian yang hitam.
Para ulama yang menyokong tindakan suicide bomber kebanyakannya membezakan di antara situasi Palestin dengan situasi bukan Palestin. Adalah tidak harus sama sekali pendekatan suicide bombing dilakukan di kawasan awam seperti di kota New York, London atau Istanbul.
Tetapi Palestin berbeza. Ia adalah medan perang dan di tengah-tengah medan perang tidak ada orang awam. Sama ada kamu sebahagian tentera Islam, atau tentera musuh. Maka jika Yahudi di Palestin tidak mahu diri mereka, kaum perempuan mereka, atau anak-anak mereka terbunuh, mereka mesti keluar dari medan perang. Bagi umat Islam di Palestin, sama ada mereka mati diletupkan dari jauh, atau lebih baik mereka mati meletupkan diri untuk meletupkan musuh. Itu sifirnya. Mungkin kita setuju atau mungkin tidak. Tetapi kita sukar untuk berkata banyak kerana mereka di Palestin itulah sebenarnya yang menderita dan tahu pahit getirnya hidup di medan tempur.
Mungkin sukar untuk dibayangkan hakikat kanak-kanak Yahudi sebagai sebahagian tentera mereka. Tetapi saya tidak lupa kepada program televisyen yang saya tonton, bahawa setiap anak Yahudi memang dididik seawal usia buaian untuk membesar menjadi Yahudi sejati. Sama ada kamu mahu menjadi doktor, jurutera, arkitek atau ‘Ustaz Rabai’, kamu adalah tentera Yahudi yang wajib mempertahankan bumi ‘Israel’ dari anjing Arab dan Islam!
Itulah semangat yang disuntik ke jiwa setiap Yahudi di bumi Palestin.
Anak kita bagaimana?
Menjawab soalan ini, saya teringat kepada apa yang telah diungkapkan oleh Abu al-Hasan Ali al-Nadawi di dalam bukunya Ila al-Islam Min Jadeed (Kembali Semula Kepada Islam). Di bawah tajuk “Antara Ilusi dan Realiti” (Bayna al-Soorah wa al-Haqiqah), al-Nadwi telah memberikan suatu analogi yang sangat baik untuk difikirkan bersama.
Al-Nadwi membayangkan bagaimana seorang pemimpin hebat yang telah mati, dikenang oleh pengikutnya dengan membina sebuah patung yang besar dan amat menyerupai rupa pemimpin itu semasa hayatnya. Tetapi pada suatu hari, seekor burung datang bertenggek di atas hidung “pemimpin”tersebut dan melepaskan najisnya. Patung yang besar dan gagah itu tidak mampu berbuat apa-apa terhadap burung yang kecil itu, walaupun di kaki patung itu terpahat nama seorang pemimpin yang semasa hidupnya digeruni kawan dan lawan.
Mengapakah keadaan itu boleh berlaku? Mengapakah pemimpin yang hebat itu terhina hanya oleh perilaku seekor burung yang kecil?
Al-Nadawi mengulas analogi ini dengan mengemukakan konsep ilusi versus realiti.
Patung itu walaupun besar, gagah dan hebat, malah mewakili peribadi seorang pemimpin yang agung semasa hidupnya, adalah hanya “seorang patung”. Ia hanya sebuah gambaran. Sebuah ilusi. Manakala burung tersebut, walaupun kecil dari segi saiznya, ia adalah burung yang hidup. Burung itu walaupun kecil, namun ia adalah realiti.
Sunnatullah telah menetapkan bahawa realiti sentiasa mengalahkan ilusi.
Beginilah perihalnya kita ketika berhadapan dengan musuh. Jika kita membaca al-Quran dan meneliti ayat-ayat tentang Nasrani, kita akan dapati bahawa orang-orang Kristian hari ini amat menepati watak mereka seperti yang digambarkan oleh al-Quran. Aqidah mereka yang mengelirukan, paderi mereka yang kuat makan duit, kebencian mereka terhadap orang-orang yang beriman dan sebagainya, semua keterangan teori al-Quran itu menepati realiti kaum Nasrani hari ini. Maka orang-orang Kristian hari ini adalah orang Kristian sejati. Mereka adalah realiti. Pertembungan kita terhadap mereka adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.
Jika kita membuka lembaran al-Quran dan mengkaji tentang Yahudi, maka kita akan dapati bahawa keterangan al-Quran tentang karakter Yahudi amat selaras. Kelakuan penakut mereka yang hanya membolehkan mereka menyerang di sebalik tembok, sifat takabbur, dendam kesumat terhadap orang-orang yang beriman, semuanya menepati realiti. Maka orang-orang Yahudi hari ini adalah orang Yahudi sejati. Pertembungan kita dengan Yahudi adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.
Namun, jika kita amati keterangan al-Quran tentang ciri-ciri orang Islam dan Mukmin, apakah hasil pengamatan kita itu?
Al-Quran menjelaskan bahawa orang-orang Mukmin itu bersaudara. Al-Quran juga menjelaskan bahawa orang Mukmin itu saling menjadi pembantu kepada Mukmin yang lain. Orang Mukmin bersatu padu berpegang dengan tali Allah, mereka tidak berpecah belah ketika mendirikan agama, mereka pengasih sesama mereka dan keras terhadap Kuffar dan pelbagai lagi senarai ciri Mukmin yang diterangkan oleh al-Quran.
Namun, perhatikanlah realiti umat Islam hari ini. Berapakah jarak di antara diri idaman mereka seperti yang digambarkan al-Quran, dengan diri sebenar mereka di dalam realiti kehidupan?
Berat untuk lidah kita mengungkapkannya, namun al-Nadawi turut sampai kepada kesimpulan yang sama. Umat Islam hari ini tidak seperti umat Islam yang digambarkan al-Quran. Kita ramai tetapi kita hanya sebuah ilusi, dan ilusi sentiasa dikalahkan oleh realiti!
Muslim ilusi berdepan dengan Kristian realiti.
Muslim ilusi berdepan dengan Yahudi realiti.
Realiti sentiasa mengalahkan ilusi.
Ramainya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita sedikit, dan jumlah itu semakin sedikit apabila saudara-saudara kita berbondong-bondong murtad meninggalkan kita.
Kayanya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita miskin. Kita miskin jiwa, miskin daya juang dan kemiskinan itu semakin miskin apabila saudara-saudara kita tidak mampu mengawal jual beli harta mereka sendiri yang selama ini mengkayakan musuh.
Cerdiknya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita bodoh. Kita masih dibelenggu oleh persoalan-persoalan yang bodoh dan tidak langsung menghasilkan sebarang hasil. Kebodohan kita menjadi semakin bodoh apabila kita tenggelam dalam tajuk-tajuk debat sesama kita yang langsung tidak menggambarkan yang kita sedang berada di medan perang.
Bersatunya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita berpecah. Hati-hati kita terlalu mudah untuk diungkaikan ikatannya hanya disebabkan oleh kuatnya dendam kesumat kita terhadap sesiapa sahaja yang tidak mengiyakan apa yang YA di sisi kita, dan menidakkan apa yang TIDAK di sisi kita. Penyakit hati kita sangat menjijikkan. Kita cekap mencari kelemahan orang lain, dan kita begitu berselera menjadikannya sebagai hidang ‘kari daging busuk’ santapan harian.
Ya, jika al-Quran yang menjadi pengukurnya, maka Yahudi di Palestin itu adalah realiti. Nasrani di Rumah Putih itu adalah realiti. Namun umat Islam yang mengelilingi Rumah Hitam di Masjidil Haram itu hanyalah ilusi. Dan ilusi akan terus dikalahkan oleh realiti.
Selagi kita tidak berusaha untuk membentuk diri menjadi Mukmin sejati, selagi itulah kita tidak akan diizinkan oleh Allah untuk melihat pembebasan Palestin dan Masjidil Aqsa. Bukankah Allah telah menjelaskan di dalam al-Quran:
“Jika kamu berbuat kebaikan, (maka faedah) kebaikan yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu; dan jika kamu berbuat kejahatan, maka (kesannya yang buruk) berbalik kepada diri kamu juga. Oleh itu, apabila sampai masa janji (membalas perbuatan derhaka kamu) kali kedua, (Kami datangkan musuh-musuh kamu) untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan dan keganasannya); dan untuk memasuki masjid (BaitulMaqdis) sebagaimana mereka telah memasukinya pada kali yang pertama; dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai, dengan sehancur-hancurnya.” [Al-Israa' 17: 7]
Ya, janji Allah itu benar. Kesudahan isu Palestin adalah kemenangan yang akan berpihak kepada umat Islam. Namun kemenangan itu adalah kemenangan bersyarat. Allah mensyaratkan bahawa gerombolan kemenangan kita yang bakal masuk ke bumi Palestin mestilah sebagaimana kumpulan umat Islam masuk buat pertama kalinya dulu. Renunglah ciri-ciri Rasulullah SAW dan sahabat. Renunglah ciri-ciri Umar dan tenteranya semasa masuk ke bumi Palestin dan ingatlah, selagi kita tidak masuk dengan cara kemasukan yang pertama, perjuangan kita hanya ilusi. Ilusi yang dengan mudah dapat dimusnahkan oleh sebuah realiti.
Ajarlah anak-anak kita siapa musuh mereka. Besarkanlah mereka agar menjadi mukmin sejati. Bersiap sedialah untuk menghantar anak-anak kita ke masa depan mereka yang jauh lebih mencabar. Ramai ibu bapa yang sudah berjaya menukar fitrah kanak-kanak itu sehingga mereka membesar sebagai Yahudi, Nasrani dan Majusi yang sejati. Sudahkah kita membesarkan anak-anak kita menjadi Mukmin yang realiti?
Keluarlah dari ilusi, dan jadilah Mukmin sejati. Kamu sedang disembelih oleh sebuah realiti.
ABU SAIF @ www.saifulislam.com56000 Cheras, 14 Ogos 2006

Seafood Canai Roll

Dinner kitorang malam tadi seafood canai roll. I'm using instant paratha brand Kawan.
'Intinya' made from imitate crab stick and boiled prawn. Mix together with mayonaise and black pepper and squeeze a small wedge of lime and mix thoroughly. Then line the cooked paratha with a slice of lettuce, spoon generously the 'inti', then put some slice tomatoes, slices of cucumber and slices of jalapeno chillies, squeeze some thousand island and chilli ketchup. Then roll the canai and cut into 4 portions. Ready to serve.

Kari Udang dgn Belimbing Buluh

Gud morning semua. This is my breakfast this morning. Roti putih cicah Kari Udang dgn belimbing buluh. Actually pagi tadi terover rajin, so masak siap2 kari ni utk our dinner petang nnt. Since today I'm quite bz kenkononnya kari ni di tapau utk lunch hari ni lah, tapi rasanya tak sempat makan nasi kot. I brought with me few slices of bread. Therefore pagi tadi dah selamat di makan bersama segelas white coffee.
Baru 3 hari lepas my mom masak, (see my previous n3) tapi my husband dah tersuka pulak. Since my mom ade bekalkan some belimbing buluh for me, then hari Isnin terjumpa udg galah..so jadila kari udang galah ni..sesapa nk try resepi buleh tgk kat bawah ni yea..

Bahan2:
450g udang - i mix udg galah dgn udg biasa (almaklumla rege udg galah ni for me mahal sgt)
5- 7 ulas bwg merah (2 ulas di mayang, selebihnya di tumbuk)
4 ulas bwg putih (2 ulas di mayang, 2 ulas ditumbuk)
1/2 inci halia (di tumbuk)
Daun kari
2sdb rempah kari daging- di campurkan dgn bwg yg di tumbuk dan di jadikan pes
1/2 peket kecil rempah kari ikan/ udang
1 kotak santan/ santan dr 1 bj kelapa
belimbing buluh secukupnya
garam secukup rasa
sedikit pati ikan bilis

Cara2:
1. Bersihkan udang cuma potong sebhgn kepalanya saja.
2. Tumis bawang yg di mayang dgn daun kari hingga wangi.
3. Masukkan pes rempah dan tumis hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan.
4. Biarkan santan mendidih kemudian masukkan udang. Tunggu hingga kuah mendidih lagi.
5. Masukkan garam dan stok ikan bilis, kemudian masukkan belimbing buluh. Kacau seketika bila kuah mendidih lagi tutup api dan sedia utk di hidang.

Tuesday, March 24, 2009

Hariku teramat bz lepas cuti

Arghh..ni yg maleh nak cuti nih..musti bz giles. Banyaknyer keja. Nak bloggin pun tak senang. Citer masak2 pun belum ada lagi coz I penat pun belum hilang lagi, "baru nak kapak kayu api". Tengokla esok2 ka coz pagi tadi dah terjumpa resepi baru nak try.

Before I "pen- off" ni le cawan kopitiam yg baru beli tu. One of my collection now. Nak "ciwi" sket nih..kekekkeke..lepas ni nak minum kopi dgn cawan ni tak payah nak p cari kopitiam lagi..yelah tu alasan...ceh.

Sunday, March 22, 2009

Hari ke- 4 & Good Bye Aloq Staq


Hari ni kami sefamily angkat berangkat pulanglah..actually nak balik pagi tapi biasakla..mesti drag jadi petang jugak..but I have few things to share here. Nampak tak kuih kat atas tu, namanya kuih peneram, setengah org panggil kuih telinga keling. Kuih ni sekarang mudah di dapati esp kat pasar2 malam, di goreng segar. Sebijik biasanya 10sen. Akan tetapi yg seperti dlm gambar tu harga dia..jangan tak percaya, cuma 5sen je..APA!!!5 SEN!!!!ish...biaq betoi..Betul..betul..betul...cuma 5 det kata org Kedah. Ni adik ipaqku - Ina beli kat area ofis dia kat Jalan Insaniah. Taste: 2 thumbs up..sedap, lembut dan gebu.
Ni pulak lauk utk lunch tengah hari ni..My mom yg masak pasai both of us teringin nak makan gulai udang dgn belimbing buluh. Rasa toksah citer la..mak masak mesti sedap kan..Bila masak gulai ni mesti di padankan dgn sambal belacan dan ikan kembong goreng...emph..2 kali la tambah nasik.
Ini squarish pizza- adik aku, Si Kodaiyo tu nak makan pizza dari 1st day kami sampai until this morning..So, sebab tak mau dia dok asyik cakap benda yg sama, then I did it this morning masa dia dah p kerja..So, I said kalau tengah hari tak balik makan memang siap la!!!hehehehe..berbaur ugutan sket..Pizza topping I campurkan dgn minced meat, then di masak dgn diced tomatoes, then cuma letak bahan2 biasak jer...apa yg ada saja..sosej, mushroom and mayo. Dah tinggai suku pun...

Saturday, March 21, 2009

Al- kisah hari ke- 3

Salam alls..hari ni dah masuk hari ke- 3 kami sefamily kat AS. Pagi tadi, me and Ifah kelaur ke pekan. 1st tempat yg kami singgah ialah kedai pinggan mangkuk lama. Mata meliar dok cari barang..kemudian di sapa oleh pembantu kedai tu.."Cari apa Kak?".."Cawan kopitiam ada dak?" "Ada mau berapa dozen?"..wargh dengar saja apek tu kate..hati terus berbunga riang.."Ok bos bagi sedozen." Terus aku tanya teko yg berbunga sama ada dak?..dia kate takde then mata terpandang teko teh yg bunganya design lain sikit..tapi aku tak kesah janji antik..lagipun harganya murah gila cuma RM6 dan itulah satu2nya teko teh bercorak demikian yg ada kat kedai tu. Sorry gambar teko tu tak dapat di masukkan sebab still kat dalam bonet kete..almaklumla esok pagi kami dah nak balik semula ke Shah Alam. Di samping teko dan cawan, aku juga nampak cawan lompang dan cawan teh cina, tapi in my mind aku nak jadikan cwn teh cina tu sebagai remekin sebab "bos" kedai tu cakap boleh pakai utk oven. Wargh bersemangat gila la aku.
Lepas beli cawan we headed to Pekan Rabu satu lagi lokasi wajib kunjung everytime balik..kali ni borong pekasam (ada pekasam puyu, pekasam lampam dan ikan selat- paling laris pekasam sepat tapi dah habis dah- BEST SELLER nih), perencah nasi daging (hanya terdapat di Kedah), jajanan yg gurih lagi enak, dodol dan tudung. Ish bikin kempis wallet ja bila mai sini. Kat Pekan Rabu kalau sesapa dari luar Kedah yg singgah belilah dodol kat sini, memang best! Lemak manis gitu..ada pilihan dodol lemak dan dodol durian, ada juga lempok yg di jual..Some pics yg dapat ambik tadi kat bawah ni, sorry ye..gambar ada sikit gegar sebab Ifah dah tak larat dah nak tunggu mommy dia memborong..SILA MAI SILA...

Friday, March 20, 2009

Aktiviti Makan- part 1

hish tgk tittle n3 kali ni macam serem je kan..tapi itulah aktiviti utama aku kalau balik kpg- MAKAN...walaupun tak duduk kat overc tapi makanan kat Kedah ni mmg susah nak jumpa yg serasa dan sebest yg kita rasa kat tpt sendiri nih..hah nak tau apa dia...tgk jelah gambaq kat bawah nih..a picture worth a thousand words...Pada hari kami sampai- dinner malam tu- NASI ROYALE..asai kami balik saja, Kodaiyo (my younger brother) mesti suggest makan nasi nih...Location kat Kompleks Hijau Kuning- tepi jalan besar lebuhraya Sultan Abd. Halim. Tempat ni memang fames. Tapi I'm not the fan of this nasik...stakat layan gitu2 je la..sesapa yg suka bila mai AS jgn lupa singgah. Nasik lemak dia kaler kuning, rasa lain la sket dari nasik lemak melayu nih..macam style nasik kandaq.

Day 2:
Hari ni kalau ikut plan kitorang semua akan makan lunch kat my big bro's house. Di suggestkan dia bakar ayam...so I've decided utk bawak daging p bakaq kat rumah dia..so pagi2 lagi p pasar pagi Spg. Kuala. Everytime balik AS, satu kewajipan p market ni pagi2 bukan nak beli ikan tapi nak beli "kuih sekupang".Heh..apa tu???Hah kalau nak tau mesti mai sini tau sebab kat sini saja ada juai kuih muih starting dari harga sekupang @ sepuluh sen...HAH Jgn tak percaya, masih ada lagi dan rasanya..pergh..memang sedap. My faveret semestinya cucur badak, cucur keria, kuih pau...selain dari tu ada jugak kuih harga 20sen, nasik lemak bungkus cuma 50sen...memang murah macam nak borong ja semua kuih tu...kuih dia memang sedap...4thums up..kalau tak percaya tolonglah datang ke gerai pak tam...actually saya tak tau gerai tu sapa punya tapi yg tolong juai tu nama dia Pak Tam & Mak Tam...depa ni mesra pelanggan lagi..pasti anda teruja punya..
Cucur badak, kuih pau= 10sen, kuih sagu= 20sen, murtabak mini= 30senOkes..tu je lah yg cek dpt share dgn korang semue..c u tomorrow.

Thursday, March 19, 2009

Our Journey to Alor Setar ends at 3.15pm

At this moment I'm already in Alor Setar. Ngantuk pun belum hilang lagi..dari Shah Alam tadi dah pukul 8 lebih then we stopped at Bukit Gantang, beli buah sikit and my husband actually nak tunggu ofismate dia yg dlm perjalanan bercuti ke Penang. Both the husbands pakat nak bawak the families p pekena Mee Banjir kat Kuala Sepetang. Mee Banjir ni penah masuk Majalah 3 baru2 ni.. But before nak citer lebih2 pasal Mee Banjir nih, I juz wanna give some info pasal tempat R&R Bukit Gantang ni..this is my favourite R&R yg ada kat Malaysia ni sebab tempat ni banyak jual buah2an tempatan. I'm a fruit lover so bila sampai tempat ni macam its like a heavan for me, lagi satu sebab tempat tu soothing sangat dgn pokok2nya yg merimbun, water features yg scattered around, the gazebo and everything mcm tenang sgt. I just able to take some photos sebab battery camera dh nk kong..Dari R& R kitorang keluaq tol then headed to Kuala Sepetang melalui Changkat Jering..Kiri kanan jalan kat area Bukit Gantang tu penuh dgn bendera2 parti yg akan bertanding dlm pilihanraya kecil April nnt. I guess u all semua dah tau kan betapa politik Perak memang tgh havoc sekarang ni...
Ni dia kedai Mee Banjir
Then berbalik ke cerita Mee Banjir tadi, actually bukanle banjir dgn kuah yg melimpah tapi banjir dgn udang. Serius!!! memang penuh mangkuk dan udang tu adalah udang laut bukan udang ternak. Its actually mee udang la tapi nak makan mee tu kene selak udang bubuh dlm pinggan kat sebelah dulu...Mee Banjir ni ada 3 harga- RM6, R10 dan RM12, my husband ordered RM10 for me n RM6 for him..budak2 tu cuma ratah udang je..service a bit lambat sebab mee banjir ni di masak sepinggan2..ishh dalam dekat 1/2 jam jugakla kami tunggu. Pengunjung kedai memang bertali arus..lepas sorang bangun sorang lagi duduk...Tapi kedai makan tu sendiri hmm..so n so...ye lah kedai dlm kampung kan...susah la nak expect tahap kebersihan mcm kt dlm bandar tapi sepatutnya depa kena pikir utk ke tahap itulah kan..coz what I can see byk lalat berterbangan..so at first I was thinking maybe sebab kepala udg ke kat belakang tak sempat nak buang ke kan..tapi percaya atau tidak..aku bisa menerjah sebelum masuk dlm kereta b4 kami balik..jeng..jeng..jeng..patutlah banyak lalat...rupa2nya...ini sudahnya...see photo below.Sebenarnya terjahan di bawah ni bukanlah nak mengaibkan atau nak menabur pasir dalam periuk kuali kedai berkenaan tapi diharapkan sesuatu tindakan dapat di ambil oleh pengusaha supaya kedainya lebih dikunjungi dan pelanggan dapat menjamu selera dgn selesa setelah tahap kebersihan dititikberatkan.Maaflah kepada pengusaha kedai dan sanak sedaranya sekiranya paparan ini tidak menyenangkan, tapi percayalah ia bertujuan baik semata2. THE END..

Tuesday, March 17, 2009

Balik Kampung!

Aku ni tgh menghitung hari nak balik kpg. Teringat macam2...esp my beloved arwah tok. Teringat sangat kat arwah. Balik ni hopefully adala kesempatan nak ziarah pusara. Walaupun dah ada tok baru tapi arwah Tok Nah tetap aku ingat, masa tgh tulis blog ni pun rasa sayu je hati..kadang2 macam nak nangis. Just imagine masa saat2 terakhir jumpa arwah masa raya tahun lepas...selang 4 hari je lepas balik dari Kedah Tok dah meninggal. Padahal dalam selang masa tu hati ni meronta2 nak call dan dengar suara dia tapi disebabkan dok menunda2 kerja hah tu lah padahnya. Dapat call dari mak subuh hari Ahad tu yg Tok dah meninggal @4.30pg. Innalillah. Rasa macam tak percaya sangat2. My cousin yg ada kat sisi tok masa meninggal tu pun rasa macam tak percaya. Tapi perasaan ralat tu masih lagi terasa sampai ke hari ni...and masa raya tu jugaklah dia dapat tengok cicit yg ke 7, yang baru beberapa hari lahir ke dunia. Di samping tu dapat jugak arwah tengok cicit yg ke- 6 yg merupakan satu2nya cicit lelaki yg ada pada masa nih...yg lain semua perempuan...Fakta menarik pasal arwah tok ni-
1. Adik beradik semua perempuan, tapi ada sorang abg.
2. Anak; 3 org- 1 perempuan, 2 lelaki
3. Cucu; 11 org- 3 perempuan, lelain lelaki; whereby setiap seorang anak tok hanya ada seorang anak perempuan
4. Cicit- 7 org- semua perempuan, 1 org lelaki
So, i budget next generation kalau gene family belah my mother masih lagi kuat, then the probability utk dapat majority lelaki adalah besar.

Ni le cicit ke- 6 dan cicit ke- 7 yg cuma selang sebulan je, cicit ke- 6= Muhammad Razzin Bin Mustafa Kamal lahir masa awal puasa 2008 dan cicit ke- 7= Fatheen Humaira' Binti Muhammad Khairuddin lahir dalam minggu pertama raya puasa 2008.

Lamb Chop with Black Pepper Sauce

Our dinner last nite. Since dapat lamb yg murah wargh apa lagi lamb chop la...mommy masak sorang 2 keping coz the lamb tu nipis sikit, takut tak kenyang since my husband kate dia tak lunch tgh hari semalam. I don't know u all punya taste tapi bila tanya abah dia cakap sedap compared to kedai yg selalu kitorang makan, Ifah pulak cakap sedap n dia suka sangat...siap kira makanan yg dia suka mommy masak...kehehehe..kembang kuncup le mommy..neways bukan pujian yg di harapkan, cuma syok bila tgk depa ni puas hati bila makan, tinggai tulang lagi..pinggan abah lagi la licin....since dah buat lamb chop for drinks I bought A&W root beer, bila campur eskrem vanilla jadile float. Emph....yummy!!

Monday, March 16, 2009

Kari Ikan Nyok2

Rasanya semua org dah tau masak kari kan. Tapi kali ni yg best sangat sebab ikan fresh sangat. Insang masih berlendir lagi. Cantik. Isi ikan pun masih kejap lagi..Actually, tak plan nak masak kari tapi sebab adik datang so kena tambah lauk, tu sebabnya kari tu kosong tak de sayur..ditambah pulak dgn ikan kembung bakar kosong dan sambal belacan...So, pulun tgk gambar je ye...

Kerabu Peria & Belimbing Buluh (Bittergourd Salad)

Our lunch on Saturday- resepi from my mother. Buah peria selalunya kurang diminati sebab pahit kan, tapi bila jadi kerabu mcm ni rasa sedap pulak. Sedap. Kerabu ni ada 2 versi, tapi tgk dulu versi pertama ni ye..fresh rasanya, masam dan pedas.
Bahan2 di bawah adalah utk family saya yg kecil (utk 2 org makan)
Sediakan semangkuk air yg di campur dgn garam- garam dalam 2sdb supaya nanti tak perlu ditambah garam ke dalam kerabu
1/2 biji peria- di buang biji & di hiris nipis2- direndam didalam mangkuk berisi air garam
5- 8 biji belimbing buluh- dihiris nipis dan direndam bersama peria tadi
4 bj cili padi- dihiris halus
1 bunga kantan- dihiris halus
1/2 labu bwg besar- di hiris halus
2 ekor ikan kembung/ tenggiri- direbus dan di siat halus
sos ikan- secukup rasa
jus limau kasturi- secukup rasa jika kurang masam
Cara2:
1. Toskan peria dan belimbing buluh.
2. Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati sehingga secukup rasa.
3. Hidangkan.

Roti John Mini

This is our breakfast on Saturday. First time try buat sendiri. Alhamdulillah jadi dan sedap. So, just give your self a try. Saya cuma guna roti hotdog ready made cap Gardenia. Selalu roti john yg di jual tu cuma letak timun n kobis but my version I letak lettuce, tomato n timun. Lebih umpph...
My recipe as below:
50gm daging- saya guna daging steak sekeping
1sd teh lada hitam- ditumbuk hingga hancur- tapi boleh juga guna serbuk lada hitam
- masukkan ke dalam Food Processor on kan sehingga jadi minced meat.
3 bj telur di pukul sedikit kemudian masukkan daging tadi, sedikit garam dan 1sdb rempah kari daging.
Pukul sebati, kalau suka boleh tambahkan daun bawang.
*Panaskan kuali dan lenserkan sedikit minyak, tuang 2sdm bancuhan telur tadi, roti hot dog tadi di belah dua kemudian tekupkan ke atas telur tadi. Biar seketika kemudian terbalikkan dan angkat.
*Sapu permukaan telur tadi dgn mayonis dan susun sayuran kemudian picitkan sos.
*Sedia dimakan.

Friday, March 13, 2009

School Break

Bestnya..today is the last day Ifah go to school b4 the first semester break next week. Today, she is wearing baju kurung biasa coz they will be having Maulidur Rasul's celebration. There gonna be storytelling competition for Std 3 & 4, colouring competition for her age and Std 2 students. So, I've given her tips coz she said she wants to win the colouring contest. We did some coloring together last nite. After all the events at school, they then will visit Yayasan Restu- a place where Quran being printed. Kenapa pulak mommy boleh happy bila dia cuti..yelah coz I dont have to wake up that early and boleh la mai office lambat sikit kalau tak before pukul 8 dah sampai...
Since the whole next week she's on holidays so hmmm I've been thinking what should I do to fulfil her spare time...In my mind I have few...
1. Send her to art class for a couple of days ( I just can't send her thruout the week coz we all akan balik Aloq Staq on Thursday) but wondering whether the center can accept that but I know Da- Vinci can. But I need to survey the class la pulak..mana ada kat Shah Alam ni.
2. Send to UCMAS for trial session.
3. Send to VITAL Years for trial session...to improve her understanding in English and writing
Ish so many trial sessions..but i need to survey all the classes today as tomorrow may be a bit difficult coz Saturday is my 'all out house chores doing day'.
Ahh..after 31/2 mths tak balik kampung...so dapat la release sikit. My sister in laws dah called up tanya apa program cuti kali ni..hhehehe..apa lagi..makan la..since my brother baru je pindah rumah so I said to my eldest sister in law that we gonna be at your house and BBQ-ing. Semalam pun adik ipar I called tanya our program this holiday..so bila cakap BBQ she agreed and said- "bolehla cicah buah jambu ayaq yg byk kt rumah depa tu dgn kuah rojak Mak Bee...Wallawei..lama betoi tak makan; org Kedah pangge cicah garam belacan. Syoknya duduk ataih pangkin kat luaq dgn angin sepoi2 bahasa. All my siblings kat Aloq Staq, except me and the youngest brother kat Selangor ni. (my youngest still studying kat Bangi). Thats why bila kami nak balik kampung saja we had to come out with activities..lama tak jumpa la katakan. Tapi cuti pun tak lama kira mcm 2 hari je la full day kat sana.

Karipap Pusing

Malam tadi rajin sikit sebab dapat gentel karipap. Biasanya bila buat karipap tahap kerajinan melampau2 la ni otherwise takkan buat punya. My karipap will always be karipap pusing. Tak reti la nak buat yg jenis tak pusing sebab sejak azali lagi dok tengok mak buat karipap pusing tak pek den nak tukaq lagi dah. Resepi tak disertakan di sini sebab tak de sukatan la- semua main agak2 dari inti ke dohnya. Sorry tapi disertakan kat bawah ni cara2 nak dapatkan pusingan kat karipap tu...


1. Campurkan tepung gandum dgn margerin- I used Planta. Uli sampai boleh kepal dah cukup. Kepal adunan kepada beberapa bhgn. Lagi besar kepal besarla nanti karipapnya.

2. Buat satu adunan lagi tapi cuma masukkan tpg gandum dan air sejuk (ais) uli sehingga menjadi doh dan balutkan adunan tpg + margerin tadi.

3. Gelekkan bebola tadi hingga agak nipis dan gulungkan spt gambar 4.

5. Gelekkan dgn rolling pin sampai agak nipis.

6. Gulungkan sekali lagi kemudian potong kepada beberapa bahagian agak2 1/2cm setiap satu.

7.Setiap potongan digelekkan tapi AWAS jgn terlalu kuat menggelek nanti bila goreng corak pusaran tu boleh hilang. Masukkan inti yg diingini dan kelim.

8. Dah siap utk digoreng. Ketika menggoreng panaskan minyak, bila dah panas kecilkan api sebelum memasukkan karipap sebab kalau api terlalu besar ketika karipap dimasukkan, nanti kulitnya akan berbintil2 mcm katak puru...dah tak cun dah...lepas tu baru boleh di kuatkan api.

*Bahan utk inti ikut selera anda- ada yg suka keledek, kentang, black pepper tapi my version kentang + daging.