Wednesday, March 25, 2009

Kari Udang dgn Belimbing Buluh

Gud morning semua. This is my breakfast this morning. Roti putih cicah Kari Udang dgn belimbing buluh. Actually pagi tadi terover rajin, so masak siap2 kari ni utk our dinner petang nnt. Since today I'm quite bz kenkononnya kari ni di tapau utk lunch hari ni lah, tapi rasanya tak sempat makan nasi kot. I brought with me few slices of bread. Therefore pagi tadi dah selamat di makan bersama segelas white coffee.
Baru 3 hari lepas my mom masak, (see my previous n3) tapi my husband dah tersuka pulak. Since my mom ade bekalkan some belimbing buluh for me, then hari Isnin terjumpa udg galah..so jadila kari udang galah ni..sesapa nk try resepi buleh tgk kat bawah ni yea..

Bahan2:
450g udang - i mix udg galah dgn udg biasa (almaklumla rege udg galah ni for me mahal sgt)
5- 7 ulas bwg merah (2 ulas di mayang, selebihnya di tumbuk)
4 ulas bwg putih (2 ulas di mayang, 2 ulas ditumbuk)
1/2 inci halia (di tumbuk)
Daun kari
2sdb rempah kari daging- di campurkan dgn bwg yg di tumbuk dan di jadikan pes
1/2 peket kecil rempah kari ikan/ udang
1 kotak santan/ santan dr 1 bj kelapa
belimbing buluh secukupnya
garam secukup rasa
sedikit pati ikan bilis

Cara2:
1. Bersihkan udang cuma potong sebhgn kepalanya saja.
2. Tumis bawang yg di mayang dgn daun kari hingga wangi.
3. Masukkan pes rempah dan tumis hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan.
4. Biarkan santan mendidih kemudian masukkan udang. Tunggu hingga kuah mendidih lagi.
5. Masukkan garam dan stok ikan bilis, kemudian masukkan belimbing buluh. Kacau seketika bila kuah mendidih lagi tutup api dan sedia utk di hidang.

3 comments:

Abby said...

zaid tak payah pakai asam ka..

che zaid said...

tak payah pasai belimbing buluh tu masam u..hg jgn p ambik belimbing hat starfruit yg manis tu pulak no..rasa dia nnt juz nice saja

Abby said...

ya lah, aku lupa pasai belimbing tu..kuikui..nasib baik hang habaq kalau dak kari ku masam lagi hahahahah