Tuesday, July 28, 2009

Ayam Kari Masak Merah

Petang semlm dok pkiaq apa la nak masak utk berbuka. Suddenly teringat satu masakan kat satu restoran kat USJ9 sebelah masjid, now dia dh convert jadi Chinese Muslim Restaurant- al Jazeera. Ishh dah lebih 10thn x makan kat situ. Satu benda dok teringat ni la ayam dia tu. nak kata masak merah tapi macam ada rasa rempah kari..so, dimulakan dgn Bismillah I just taram whatever benda yg ada kat dapur tu then, bila suruh my husband rasa (sebab belum buka posa lg kan) dia kata semua dah ok..padam api & hidang. So, since I considered this as my creation makanya saya dgn ini menamakan resepi ni as "Ayam Kari Masak Merah".
Mari kita tgk resepinya:

Ayam- saya cuma guna 8 ketul- digoreng dulu setengah masak (tapi saya suka hingga masak dan garing; well its up 2 u)
2 ulas bwg merah yg agak besar, kalau kecik tambah la 4 ke
3 ulas bwg putih
halia agak2 dlm 1 inci
*3 bhn2 di atas di tumbuk
2 btg serai di titik
Daun kari
bunga lawang,
bunga cengkih
buah pelaga
kulit kayu manis (mlm td sy tak pakai coz dh habis...heheeheh)
**Tumis semua bahan2 di atas sekali dgn bebahan yg ditumbuk tadi sampai harum wangi, then masukkan
Cili kisar
1/2 bj tomato yg didadukan
Sos cili- dalam 1sdb
2sdb serbuk kari daging- jadikan pes
****kacau selalu dan biar hingga cili masak, kalau dah cili tu masak tapi kondisinya agak kering, tambahkan air sikit, masukkan gula & garam serta sedikit pati ayam, jadikan semuanya secukup rasa, kemudian masukkan ayam goreng tadi.
Dah rasanya pun marvelous, masukkan 1/2 labu bwg besar yg dah di hiris...Wasalam.

No comments: