Monday, August 17, 2009

Pecel Keli

Ini memang pertama kali masak dan pertama kali makan masa 2 ke 3 thn lepas tah..tuddiaaa punya la lama. Tapi since sedap mmg la aku ingat. Masa tu rewang kat rumah mak sedara(belah my husband la) kat blakang rumah my MIL. Sekali tu jumpa resepi kat dalam Majalah Rasa..wah happy gila. So, menu hari Ahad utk org2 dewasa di rumah, Pecel Keli, menu budak2 Sotong Goreng Kunyit. Sangat mudah di masak dan sungguh menyelerakan, di samping tu dapat memanaskan badan, cuma tu lah santan tu hah, kalau yg tgh diet tu, hmm langgar la pantang tu sat...hehehe

Bebahannya:
4 ekor ikan keli salai (saya tak jumpa ikan keli salai kt pasar semlm, abg tu x meniaga la pulak masa kita nak beli ni kan, so I just goreng je ikan tu)
4 ulas bwg merah,
2 ketul ubi cekur
12 biji cili padi
****tumbuk lumat 3 bhn di atas.
Santan peket ( saya guna 1 kotak santan)
1/2 helia daun cekur di hiris halus
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 memasak:
1. Masukkan semua bahan yg di tumbuk halus tu ke dalam periuk, then masukkan santan.
2. Dah tu bubuh la garam dan gula secukup rasa dan biar santan tu memekat. Dah mendidih masukkan ikan salai.
3. Last sekali masukkan daun cekur yg dah di hiris halus.
Dah sedap tu boleh la tutup api dan hidang.

3 comments:

miszshain said...

alamak.. sedapnya pecel keli akak tuh.. huhu... terliur sungguhlah.. nak masak sendiri, nak sendiri je yg mkn.. org lain tak mkn... makan sendiri2 tak syok aa kak... hehehhe

che zaid said...

ain sorang je ke yg makan??tak pa la kalau ada rezeki ain nnt akak masak len...

miszshain said...

hahahhaa... bagus betullah akak ain sorang ni..sebut je, dah terniat nak masakkan utk ain.. hahaha... thanks kak... muaahhh!