Monday, October 26, 2009

What drives me to cook????? plus SERI MUKA DURIAN

Last weekend, I suggested to my husband to bring the children to Bukit Cahaya Seri Alam for cycling dan menikmati panorama indah hutan...asyik sedut asap je kan..so sesekali p la berekreasi pulak kat hutan...dah lama tak p sana walaupun jaraknya cuma 15minit dari rumah kami.
Di samping beriadah nak jugak la test skill memoto guna DSLR tu kan...tapi huhhhhhhhh....sedey2 rasa mcm x cun saja.......dah tu nyesal sebab x bawak kamera digital biasa.......however gambaq2 hasil karya ku itu x dapat la disiarkan pada n3 hari ni coz belum upload lagi....

hehehe..sebelum nak tulis further n3 hari ni rasa mcm nak tergelak je...tengok..tengok..hah dah tersengih dah che zaid ni sorang..Bukan apa teringat conversation antara diriku dan adik ku yg boleh di kategorikan photographer tahap pro la..ye lah sebab dah ada bisnis foto memfoto tu kira pro la tu kanna...
Al- kisah beginilah ceriteranya...
Malamnya dia call..
Adikku: Hah cemana gambaq? Ok dak..
Aku: Alaaaaa..ntahla rasa macam tak cun arr...dok ejas tak nampak clear sgt arr..ada yg blur..ISO dah boleh ejas, tp white balancing tu tak boleh pun..tah apa la yg saya ejas sampai white balancing tu tak boleh nak edit
Adikku: Tah la tak tengok tak tau nak habaq...
Aku: Wei saya rasa saya tak mau la pakai SLR ni..leceh siot..saya mau yg compact je la..
Adikku: Hah awak ambik arr NIKON baru tu..cun gak gambaq dia..compact...awat lak tak mau SLR?
Aku: Lecehla..dah la gabak..nak ambik gambaq makanan pun susah, x dapat lg shot yg menggiurkan...tu yg buat kurang semangat nak masak tu..
Adikku: Wei apa kena mengena ambik gambaq dgn masak nih???? Heh konpius.......apa daaa..

Theee..he..heee....apa daa..ada ka sebab gambaq x cantik malas masak..????teruk kan I nih...ape2 pun thats one of the factor.....lagi satu sebab kalau nak masak kena fikir sapa nak consume makanan yg ku masak itu....oklah....layan dulu gambaq my weekend menu...

This weekend, i tried a resipi from Brother Rozzan- Serimuka Durian. Hmm rasanya tak mengecewakan..sedap..mak mentua pun dok ulang makan u...Resipi:
Utk Pulut
400g pulut susu
1 cwn santan cair- agak2 nak tenggelam pulut
Garam secukup rasa
- Basuh bersih pulut tu then masukkan ke dalam loyang then masukkan santan yg dah di tambah garam.
- Air kukusan di panaskan. Kemudian kukuskan pulut tadi.
- Bila pulut dah tanak tekan2kan supaya padat (oleskan pulut tu dgn minyak supaya cantik pulut tu dan bila potong cantik je tak berderai) then masukkan adunan atas utk serimuka.

Untuk kepala serimuka:
2wn santan pekat
1cwn gula pasir
4 bj telur
4-5 ulas durian (isi sahaja)
4 sdm tpg gandum (saya cuma pakai 3sdm sahaja)
secukup garam
- Masukkan kesemuanya dalam blender.
- Kemudian tuangkan ke dalam loyang pulut dan kukus selama 30 minit atau hingga masak.

No comments: