Friday, November 13, 2009

Mix Vege Sausage Bun

After dekat seminggu dok blog hopping tgk roti2 kat rumah2 org...hati ni meluap2 rasanya nak buat roti.. arghhh rasanya lama sangat tak buat roti. Diawal minggu hajatnya nak buat bun pandan kaya which is my favourite..itu la yg ada kaya di paip kat atas roti then tabur dgn kelapa kering...buku resepi bun tu dah dibelek beberapa kali, tapi tak jugak buat..then tgk kat blog cik hana nampak mix vege sosej bun..dalam hati dah terdetik, anak2 aku suka roti ni..baik buat ini dulu..Semua bahan ada kat rumah termasukla buku resepinya sekali...jadi mlm tadi dh bertekad tak nak masak dinner pasal nak buat roti punya pasal.hehehehe..so my mission accomplished last night..phewwww finally......Alhamdulillah.
Well, I'm using Alex Goh's recipe dari one of my collection- World Of Bread. Guna method Doh Manis Asas (Basic Sweet Dough). Just half the recipe so dapat la 5 bijik. Satu dah di makan mlm tadi n 4 lagi utk kami buat bekal. So, let's check out the recipe.
Bahan A:
480g tpg roti
120g tpg gandum
garam
gula
susu tepung
1/2sdt bread softener (ni saya tambah sendiri, dlm resepi tak de)
4sdt yis

Bahan B:
1bj telur
300ml air sejuk (dari peti ais)
60g mentega

Bahan C:
Mix Vege
Sausage
Mayonis
Sos Cili

Cara2nya:
1.Gaulkan bahan A hingga serata tapi masa campur tu yis tu jgn kena dgn garam ye..nanti mati yis tu.
2. Buat lubang kat tgh then masukkan 1 biji telur kacau dgn fork or pakai tangan pun boleh sambil kautkan tepung dari tepi sikit demi sikit, then tambah air sejuk sikit demi sikit sampai la jadi doh.
3. Bila dah jadi doh walaupun melekat kat tgn, tapi ambil mentega sikit demi sikit dan uli lagi hingga la doh tu tak melekat kat bekas dan menjadi elastic.
4. Tutup dgn cling film atau tuala lembab dan biarkan dia naik selama 1 jam atau sampai double the size.
5. Then, tumbuk sampai keluar angin then bahagikan kepada 10 bhgn atau 70g setiap satu. Rest kan 10 minit, then roll dgn rolling pin agak2 buat sosej saja.
Then balutkan sosej tu, guna pisau potong agak2 dlm 5mm jgn sampai putus then twist ke kiri dan ke kanan berselang- seli.
6. Kalau ikut kan resepi tu kena restkan 45minit sebelum bakar tapi saya malas nak tunggu dah lapar lagipun i'm using bread softener jadi okla kot kan...so immediately sapukan roti tadi dgn egg wash then taburkan mix vege dan letakkan la sos dan mayonis sesuai selera.
7. Bakar selama 15- 20minit pada suhu 190deg. Dah masak paipkan lagi sos dan mayonis utk menggiurkan lagi sesiapa yg melihatnya.....Selamat mencuba....

No comments: