Wednesday, December 23, 2009

Hati Masak Ungkep

Supposed n3 ni masuk last week tapi tah nape masak nk upload gambaq jadi tersentot la pulak..makanya hari ni baru dapat ditayangkan. Nampak macam lama sungguh aku tak masak apa2 kan...hehhehe...tiba2 hari tu teringin pulak nak makan ungkep hati ni kebetulan anak2 semua kat rumah cousin depa, so tak de la budak2 yg boleh makan kan bukan apa, kalau boleh organ2 dalaman ni tak elok la budak2 makan kanna..esok2 dah tua bangka macam mak dia ni hah nak pulun makan pulun le.. tapi bila tua bangka pun takleh jugak nak pulun nnt kena ghout pulak..acid uric tinggi ni benda2 cenggini...sudahnya memang aku yg pulun..dari tak nak makan nasik bubuh 1/2 senduk je tu pun atas piring kecik sambil nguyah sambil menyembang dgn mak abah, tup2 tambah lagi 1/2 senduk, ceduk lagi lauk ni, peh2 tambah lagi 1/2 senduk...alih2 nah dekat 3 senduk nasik aku tambah..ishh bila tersedar cepat2 p basuh tangan...aduiiii..resipi kalau nak tengok mcm kat bawah ni la tapi x sure la betul ke tak sebab dah lama mak mentua tak masak ungkep ni..almaklumla tak sihat kanna...harap2 betullah ni..utk org2 jawa yg membaca kalau salah la resepi ni harap betulkan ek..x salah kan kita share2 ilmu...tq in advanced.

Bhn2:
Hati Lembu (cuma ada dlm 300grm je so ditambah sikit dgn daging lembu)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1sdt lada hitam
1sdb biji ketumbar
1 sdt jintan putih
1sdb jintah manis
****Tumbuk semua kecuali hati hingga lumat.
Kicap
Air asam jawa
Kunyit
Garam
Bawang besar hiris dan cili merah utk hiasan

Cara2:
1. Goreng hati yg dah di oles dgn kunyit dan garam
2. Kemudian tumis bahan2 tumbuk tadi hingga naik bau, then masukkan hati yg dan di goreng, masukkan kicap, air asam jawa dan garam secukup rasa.
3. Dan sebati, masukkan bawang besar yg dah di hiris dan cili merah sebagai hiasan.
Senang kan!!!

No comments: