Tuesday, November 2, 2010

Donut

Morning.......dah lama x update perihal makanan kan...setelah 2 hari craved utk buat donut hari ni menjadi jugak akhirnya.....yipeee...menunggu mood sampai jenuh haih...Ifah mmg suka donut. Kalau beli donut kat Kedai Epal Besar tu rasa mcm tak berbaloi jek nak beli sebab dia suka yg snowy tu...hadoi..baik le buat sendiri kan...setakat bubuh gula icing tu je tak yah la nak beli memahal. Anyway hari ni dia bawa 10 biji donut ke sekolah. Lega rasanya sebab ada org suka...barulah Mummy ni semangat nak masak2 kan...cuma yg slacknya hari ni tak de kopi..so kureng la feel makan donut ni...nak2 pulak sejuk2 cenggini kan...anyway, rupa paras donut ku ini tak la selawa mana tapi saya sangat menyukainya. Resipi adapted dari Yani MYR, tapi resepi dia sebijik macam Alex Goh cuma bezanya senang nak menyukat sebab pakai cawan dgn sudu saja, kalau Chef Alex Goh tu kena timbang tu yg membuatkan eden maleh tu...
Neways, sebelum layan resepi layan gambar dulu ek!!Resepi:

31/2sdt yis (instant)
1/4 cwn air suam2 kuku- jgn panas sgt kang bakteria tu jd arwah laks
***rendam yis tu sampai dia berbuih2; masukkan dlm bekas adunan
Bila yis tu dh berbuih2, masukkan
11/2cwn susu yg dipanaskan sikit
1/2 cwn gula halus
1sdt garam
2 bj telur
1/3cwn butter/ shortening
2 cwn tpg gandum
*****Gaul sebati; kemudian masukkan
3 cwn tpg gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga tak melekat di tangan.
Tutup dgn kain lembap/ cling film hingga size dia jadi double.
Then, tabur sedikit tpg atas papan canai dan canaikanlah ia then potong dgn donut cutter.
Goreng la ia atau kalau masa banyak biarkan 30 minit sebelum menggoreng.
Pas2 boleh letak apa2 topping yg disukai.

No comments: