Friday, February 25, 2011

Pizza for dinner....

Sebelum makan kena nyanyi dulu...so both of the girls bila nampak tray pizza dah datang started to sing "Pizza Mommmmyyyyy" (tune sebijik mcm iklan Pizza Hut ye). Yup bukan Pizza Hut tapi Pizza Mommy, kenapa ye???sebab pizza ni Mummy yg uli tepung, Mummy yg sapu sos, and Mummy yg bakar...mana boleh bagi credit kt org lain ye tak?...

Anyway, mlm tadi malas nak masak dan makan nasik lagi..so since dah lama Mommy depa x buat pizza so mlm td makan pizza la 4 beranak ni..yg beranak sorang lagi x boleh makan lagi sebab sangat kecik dan masih belum mampu menghadam makanan..
Pizza mlm td sempoi je lah...sosej je pun, nak penuhi permintaan mulut2 kecil yg 2 org tu. Habis la satu tray..resepi pun sempoi sangat...u olls kena try resepi ni atas sebab2 berikut:
1. Cuma guna 5 bhn sahaja
2. Doh nyer sangat lembut, lebih lembut dr yg makan kt restoran
3. Sedap..dan boleh di buat frozen
4. Murah, mudah dan cepat siap

Meh tgk resepi utk dohnyer(dari Majalah Sedap)...utk topping tu korang pandai2la adjust ikut citarasa masing2 kan...

Resepi Doh Pizza(saya double the recipe dpt la 4 bj doh bersize 9" tp nipis):
300g tpg gandum (saya tukar guna tpg roti)
1/2sdt yis
150ml air
25ml minyak masak (saya pakai olive oil)
1/4sdt garam

Cara2nya:
1. Gaulkan tpg dgn yis biar serata
2. Masukkan garam (jgn lambak garam atas yis ye..nnt yis tu kiok dulu. sebatikan.
3. Buat lubang kt tgh2 tpg tu, masukkan air dan minyak sedikit demi sedikit sampai la jd doh yg elastik.
4. Perap doh, tutup dgn cling film, selama 30 min/ hingga dh jd 2 kali ganda size.
5. Tumbuk2 buang angin dia then bulat2 kan, seketul lebih kurang 200g.
6. Biarkan dia kembang lagi 10mint, then roll letak kat acuan pembakar (kalau x de pan pizza bubuh kt dulang bakar cookies pun boleh.
7. Pas2 boleh la letak topping sesuka anda, then bakar pada suhu 190C selama 20-25min.

No comments: