Tuesday, August 24, 2010

Kari Daging Pekat

Semalam chek perabih saki baki apa2 benda yg boleh di masak dlm freezer tu. Daging ada la seketul agak2 dlm 250gm kot...sejemput ja pun. Pkiaq p, pkiaq mai nak masak apa la gamaknya dgn bhn mentah yg sejemput tu ye...last2 toinggggg..masak kari boleh cicah dgn roti Arab dan sapa nak makan nasik boleh wat lauk..tapi sorang sikit je la...cukup la kot utk 3 org. Lepas tu my hubby request for sambal ikan bilis utk di cicah bersama kari dan roti Arab. Before lebih2 tgk la dulu resepi kari pekat caraku.

Bahan2:

250gm Daging (saya pakai batang pinang)
5 ulas bawang merah****
3 ulas bawang putih****
1sdb lada hitam****
1 inci halia****
Yang bertanda**** di tumbuk lumat.
Separuh hasil tumbukan tu mix dgn pes rempah, setengah lagi wat tumis.

yang di bawah ni, buat pes;
3sdb rempah kari daging
2sdb cili kisar

Bahan menumis:
Kulit kayu manis
Bunga lawang
bunga cengkih
Daun kari
Bhn2 yg bertanda****

Garam
Asam Jawa
1 cawan santan
3 bj kentang di potong 4

Cara:
1. Panaskan minyak utk menumis, tumis bhn menumis. Dah harum masukkan pes rempah.
2. Kemudian masukkan daging dan tumis hingga pecah minyak.
3. Then masukkan garam, kiub ikan bilis sikit dan asam jawa
4. Dah pecah minyak, masukkan santan cair, dlm 1/2 cawan, then biarkan mendidih. Masukkan kentang.
5. Dah agak empuk masukkan lagi 1/2 cawan santan pekat. Dah cukup rasa dan mendidih boleh la di hidang.

No comments: