Thursday, August 12, 2010

Sahur Hari Ke- 2

Sahur pagi tadi Mummy cuma panaskan lauk balance berbuka tapi masak la jugak satu lauk fresh.. Ayam Gepuk nama dia. Dah banyak kali jugak buat ayam goreng ni. First time makan masa 4thn dulu kat Bandung.. Teringat2 rasa dia. Tup2 masa dalam pantang lepas lahirkan Fofhie (thn 2007) terjumpa resepi ni kat magazine mana tah..tak ingat pulak. Masa tu dok selongkar magazines lama kat rumah mak salin resepi sebab boring tak tau nak buat apa, bila jumpa tu mak ai happy sesangat, terus tak sabar nak masak...

Since semalam beli ayam kampung terus la rasa nak buat benda nih... Bahan2 pun simple tapi rasa dia gurih sangat. However standard la resepi ayam yg di goreng di Indonesia ni mesti kena rebus dgn rempah2nya, then baru diorang goreng....cuma ayam pop ja yg x payah goreng. Lagi satu yg best makan ayam kt Indonesia ni, semua ayam yg di pakai ayam kampung....sedap kan..manis dan bersari...tapi tak sure la pulak KFC kat sana pakai ayam kampung ke ayam pekan...

Citer banyak pun tak guna, jom tengok resepnya........

Bebahan:

1 ekor ayam kampung- potong 4 boleh, 10 boleh..ikut size you all la tapi tak sesuai kalau potong kecik sangat

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1sdb ketumbar
1/2sdb jintan manis
Garam

****semua bahan di atas di tumbuk lumat dan di sapu pada ayam.

Dalam periuk masukkan ayam yg telah di sapu dgn bahan yg di tumbuk tadi, masukkan
1 biji kelapa parut
3 helai daun selasih/ daun bay
2 btg serai dititik
100ml air

****Rebus ayam tu sampai kering airnya

Then goreng hingga garing..tapi kelapa parut tu goreng last sekali sebab nnt cepat hangit. Sedia di hidang...Hmmm tekstur ayamnya rangup di luar, lembut di dalam...

No comments: