Friday, August 13, 2010

Menu Berbuka Hari Ke- 2


Semalam aku merealisasikan impian Kakak- dah lama mintak nasi tomato..tapi disebabkan Mummy teruk dgn alahan jadi semalam baru dapat penuhkan permintaan dia. So, dah tak de hutang dgn Kakak lagi dah....tapi tak sempat siapkan acar utk lengkapkan hidangan sebab sampai rumah pun dh agak lambat.


Tak larat nak tulih panjang2 la hari ni...meh tengok cemana Mummy Zariffa's ni buat Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah

NASI TOMATO

3 cawan beras basmathi- di basuh, di rendam sekejap; di toskan

1/2 labu bawang besar- di mayang
1 inci halia- di hiris
2 helai daun pandan- di simpul
2 sdb mentega
bunga cengkih
bunga lawang
buah pelaga
kulit kayu manis

**************
1. Cairkan mentega dan tumis bahan2 di atas hinga layu dan mewangi.
2. Kemudian masukkan
- 1/2 tin tomato puree, garam dan kiub ikan bilis.
3. Masukkan beras Basmathi dan kacau sebati supaya mesra dgn bahan2 tumis tadi.
4. Masukkan air agak2 dah cover beras, then biarkan ia mendidih. Bila air dah hampir kering masukkan lebih kurang 5sdb susu cair atau lebih (ni main agak2 je ni). Kacau sebati (kalau beras masih mentah tambah air lagi).
5. Bila nasik dh kering dan hampir masak taburkan kismis untuk menyedapkan nasi.
6. Dah masak tutup la api dan boleh hidangkan.


Ayam Masak Merah

akunyer resepi ni lebih kurang masak nasi tomato je hah..
cumanya masa menumis tu di tambah dgn cili kisar, tomato puree dan buah tomato yg di potong kiub.
Then masukkan sos cili sikit, garam, gula dan kiub ayam secukup rasa. Jangan lupa ayam tu di goreng dulu...Bila bahan tumisan tu dh pecah minyak dan sedap, masukkan sedikit susu cair (optional) then, masukkan lah ayam goreng tadi...dah boleh di hidang.
Kalau suka taburkanlah kacang peas dlm tin tu sebagai hiasan. Selalunya yg di guna utk hias tu sikit je..tapi lebihnya aku ratah..sedap u...


Untuk di padankan dgn nasi tomato ni selalunya aku buat acar timun dgn nanas, tapi since semalam cuka x de kat rumah dan waktu berbuka dh dekat sangat maka aku just hidangkan Nasi tomato ni dgn Ayam Masak Merah dan Papadom saja.....sahur pun we all habihkan yg ini jugak....

2 comments:

MariaFaizal said...

You're soooo good at cooking that you should own a restaurant/cafe.
Kak Kimi tengok gambaq dah terliuq nih.. he he he

Sungguh mencabar iman waktu posa ni hu hu hu.

Che Zaid memang selalu tolong mama ka dulu that you become so good at this?

Anyhow,you're really a wonderful cook.I just wished I was just half as good as you at cooking.

che zaid said...

hish kak kimie......mana da pandai juz love bagi org makan saja...masa zaman sekolah malas ya Rabbi..mak saya pun hangen dgn saya.....hehehehe..now dah ada family selalu la kena pk apa nak masak....